Tattoo nazorg - alle ins en outs op een rij

Tattoo nazorg - alle ins en outs op een rij

Nazorg van je tattoo is ontzettend belangrijk. Met de juiste verzorging bepaal je zelf hoe mooi je tattoo wordt en blijft. Check hier waar je op moet letten.

Naar de shop

 

Als je net je tattoo hebt laten zetten, denk dan vooral niet dat je tattoo reis voorbij is. Sterker nog, zodra je de tattoo studio uitstapt ben je er nog lang niet. Dan begint het pas: de nazorg van je tattoo.

Om zo lang mogelijk van je tattoo te kunnen genieten, raden we je aan de verzorging van je tattoo serieus aan te pakken. Je artiest zal je precies hetzelfde vertellen. Het eindresultaat en het uiterlijk van je tattoo hangt niet alleen af van de vaardigheden van je tattoo artiest, maar ook van de zorg die je eraan besteedt.

Waarom is het zo ongelofelijk belangrijk om je tattoo te verzorgen?


Een juiste nabehandeling van je tattoo zorgt voor een goed herstel van je tattoo, ook wel regeneratie genoemd. Dat wil zeggen, dat je tattoo gezond en snel geneest. Met de juiste verzorging voorkom je dat je tattoo onnodig gaat irriteren of misschien zelfs infecteren. Je tattoo is in feite een flinke schaafwond. Dat betekent dat je nieuwe tattoo open staat voor allerlei vervelende ziektekiemen en bacteriën. Verzorgen dus die tattoo! 

Als je tattoo helemaal genezen is, ben je nog steeds niet klaar met de verzorging van je tattoo. Niet alleen jij wordt ouder, maar je tattoo ook. We vertellen je later hoe je je tattoo zo lang mogelijk mooi houdt. 

Eerst zetten we de belangrijkste nazorg tips op een rij, daarna gaan we er dieper op in.

Tattoo nazorg in het kort 

 

• Laat de folie net zolang zitten als je artiest tegen je heeft verteld. De ene artiest vraagt je om het maximaal een uur erop te laten, de andere misschien wel een hele dag. Jouw artiest weet wat voor jouw tattoo het beste is.

• Reinig je tattoo na het verwijderen van de huishoudfolie met lauwwarm water en alcoholvrije zeep. Zo verwijder je de overtollige inkt, plasma en bloed.

• Dep je tattoo droog na het reinigen. Gebruik hiervoor een schone niet al te harde doek. Zorg er voor dat je niet wrijft, maar dept.

• Breng een kleine hoeveelheid crème of zalf aan. Let er op dat je huid helemaal droog is voordat je het erop smeert. Smeer vooral niet te niet te dik, maar laat je tattoo ook niet uitdrogen.

• Was je tattoo regelmatig. De eerste dagen is het belangrijk dat je je tattoo minstens twee keer per dag reinigt. Zorg ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om je tattoo te verzieken.

• Herhaal dit verzorgingsproces totdat je tattoo is geheeld. Hoe lang dat precies duurt, verschilt per persoon. Ga maar uit van 2 tot 4 weken.

• Pluk en trek niet aan de velletjes en korsten. Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar blijf er alsjeblieft van af.

• Blijf uit de zon. Geen direct zonlicht en zonnecrèmes op je tattoo smeren is helemaal uit den boze voordat je tattoo geheeld is.

• Vermijd water zo veel mogelijk, Je kan wel kort douchen met je tattoo, maar zwemmen of in bad liggen moet je nog maar even laten. Water kan vervelende bacteriën bevatten die je nieuwe tattoo volledig kunnen ruïneren als je niet voorzichtig bent.

• Blijf je tattoo verzorgen nadat ‘ie genezen is. Bescherm ‘m tegen de zon met een zonnecrème en voorkom dat je huid uitdroogt.


TIP: Schrijf je in voor de onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!


 

 

De eerste drie weken na het zetten - 
dé belangrijkste fase van je tattoo verzorging!

Het is zonder twijfel de belangrijkste periode, die eerste drie weken. Of voor sommigen misschien wel langer hoor, dat verschilt per persoon. De zorg die je in de eerste weken aan je tattoo besteedt, bepaalt in grote mate of je tattoo er mooi uit gaat zien of dat je ‘m verziekt. In deze periode is het risico op een infectie of ontsteking van je tattoo het grootst.


Wat komt er allemaal op je af als je artiest klaar is met zetten? We gaan er stap voor stap doorheen en aangeven hoe je je tattoo het beste kan verzorgen.

Inpakken van je tattoo met folie

Als je artiest klaar is met tatoeëren, kan je niet zomaar je kleren aantrekken en naar buiten lopen. Ten eerste omdat je dan bacteriën vrij spel geeft en ten tweede voelt dat helemaal niet prettig aan. 

Je artiest zal je tattoo voor de laatste keer schoonmaken en insmeren met bijvoorbeeld vaseline. 
Daarna wordt je tattoo ingepakt met huishoudfolie, maar dat kan ook een ander soort verband zijn of een speciale zelfklevende tattoo folie. 

 

Tattoo ingepakt met folie

 

Hoe lang mag de folie bijven zitten op je tattoo?

Een van de meest gestelde vragen is na hoe lang je de folie van je tattoo af mag halen. Het is ook best wel spannend om het het voor de eerste keer af te halen. Over het algemeen wordt aangeraden de folie na 2 tot 4 uur af te halen.

Als je artiest werkt met de speciale tattoo folie, kan je het er langer op laten zitten.

 

Verse tattoo met speciale tattoo folie

 

 

Niet iedere artiest heeft trouwens dezelfde werkwijze, houd daar rekening mee. Luister gewoon naar het advies van je artiest. Hij weet wat het beste voor jouw tattoo is.

Let op!

Voordat je de folie er af haalt, moet je er absoluut voor zorgen dat je je handen héél goed wast en dat je zeker weet dat je je tattoo kan schoonmaken. Het is belangrijk dat je je tattoo kan meteen kan reinigen met water en een milde alcoholvrije zeep.

 

Wassen van je handen

 

 

Verwijderen van de folie

Nadat je je handen hebt gewassen, pulk je eerst voorzichtig de tape los waar de folie mee vast zit. Dat is huidvriendelijke tape, dus dat doet geen pijn. Daarna verwijder je heel rustig de folie. Je zal merken dat er aardig wat viezigheid onder zit. Nou ja viezigheid, het is gewoon een mengsel van inkt, je eigen bloed en bloedplasma en als dat er op zit vaseline of iets dergelijks.

In ons artikel Je nieuwe tattoo ingepakt met folie. Wat nu? laten we je zien hoe je de speciale tattoo folie verwijdert.

Wassen/reinigen van je tattoo

Die ‘viezigheid’ moet je er allemaal afwassen. Niet door zomaar de douche erop te zetten op de temperatuur waarop hij op stond vóórdat je je liet tatoeëren. Dat voelt ѐcht niet fijn, kunnen we je vertellen.

Dat niet alleen. Té warm water en ook de stoom die dan vrijkomt, zetten ook je poriën weer open. Dat is niet bevorderlijk voor je tattoo. Je wilt juist dat je poriën dicht blijven om zoveel mogelijk inkt in te sluiten. Lauwwarm water werkt het beste. Lees ook Douchen met je nieuwe tattoo, Kan dat?

Het schoonmaken van je tattoo doe je niet alleen met water, maar ook met een milde zachte alcoholvrije zeep. Het liefst met een zeep die speciaal voor het schoonmaken van tattoos ontwikkeld is. Met zeep bedoelen dan ook bij voorkeur een zeepvrije zeep of wasgel met een huidvriendelijke pH-waarde.

Laat de zeep eerst met water in je handen opschuimen en was dan met cirkelbewegingen je tattoo. Door de vaseline kan dat best wel glibberig aanvoelen. Gebruik alléén je handen voor het schoonmaken. Geen spons of iets wat daarop lijkt.

Vaseline krijg je er meestal niet in een keer af. Je kan je tatoeage gerust een paar keer achter elkaar op deze manier wassen.

Schrik vooral niet als je inkt richting je afvoerputje ziet lopen. Dat is overtollige inkt.

Het is ESSENTIEEL dat je alle zeep goed afspoelt!

Check ook Schoonmaken van je nieuwe tattoo. Waarom is dat zo belangrijk?

 

Douchen met je tattoo

 

 

Drogen van je tattoo

Na het wassen ga je je tattoo voorzichtig drogen. Let er op dat je niet uit gewoonte je handdoek van het droogrek afpakt en je dan droog wrijft. Vooral niet doen! Dep je tattoo heel voorzichtig droog en vooral met een schone doek. Gebruik hiervoor geen doek waar pluisjes of vezels vanaf kunnen komen.

Insmeren van je je tattoo 

Je zal het ongetwijfeld al een keer meegemaakt hebben. Het werkt niet als je je insmeert als je huid nog nat is. Als je bijvoorbeeld de zee uitkomt en meteen een zonnecrème gaat smeren. Dat geldt nu ook. Zorg er dus voor dat je tattoo hélemaal droog is. Wij raden je zelfs aan om nog een paar minuten te wachten voordat je je gaat insmeren. Dan is je huid helemaal uitgewasemd.

Bij het insmeren geldt vooral DUN smeren. Het is belangrijk dat je je huid niet afsluit. Je tattoo moet kunnen ademen. Zuurstof is ongelofelijk belangrijk voor de genezing van je tattoo. Zorg er wel voor dat je tattoo niet laat uitdrogen. Het is namelijk essentieel om de huid vochtig en soepel te houden. Hiermee bevorder je het genezingsproces van je tattoo. Met een voldoende vochtige tattoo heb je de minste kans op korstvorming en verminder je de kans dat je tattoo gaat jeuken. Te vochtig geeft weer een grotere kans op infecties. Gewoon een dun laagje crème.

Met welke crème, zalf of lotion je je tattoo insmeert is ook belangrijk. Gebruik crèmes die speciaal voor tattoo verzorging ontwikkeld zijn. Je kan niet zomaar je geparfumeerde bodylotion erop smeren. Het is essentieel dat je tattoo goed regenereert.

Is je tattoo afgeplakt met een tattoo folie, dan hoef je geen helemaal niets op je tattoo te smeren zolang de folie erop zit.Hoe zorg je er nu voor dat je tattoo mooi geneest en dat je er zo lang mogelijk van kan genieten? Dan moet je de komende periode naast het wassen en smeren vooral een aantal dingen laten. 

Wat moet je absoluut NIET doen tijdens het helingsproces?

Je tattoo opnieuw inpakken met folie

We hebben het hiervoor al aangegeven bij het verzorgen van je tattoo. Het is belangrijk dat je je tattoo niet afsluit. Er moet voldoende zuurstof bij komen. Dat gebeurt niet als je je tattoo opnieuw inpakt met huishoudfolie. Onder die folie kan het lekker gaan broeien en dat vinden bacteriën heel fijn. Zoveel mogelijk laten dus.

Het mag dus wel? Ja. Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Dan ververs je de folie gedurende de dag. Volg hier vooral het advies van je artiest.

Als je heel erg veel wondvocht verliest, is het de eerste nacht misschien zelfs handig om met folie te gaan slapen. Want, schrik niet, het komt wel eens voor dat je beddengoed of kleding vastgeplakt zit aan je tattoo.

Dat is helemaal niet erg. Maar wat je dan absoluut NIET moet doen, is het eraf proberen te trekken. Je zal de eerste niet zijn, die zo z’n tattoo verziekt. Wat je dan WEL moet doen is je tattoo met de stof goed nat maken met lauwwarm water en het op die manier heel VOORZICHTIG los proberen te weken. Ga desnoods met je beddengoed of kleding en al onder de douche staan. Geen paniek! Het komt goed.

Als je tatoeage is ingepakt met de zelfklevende tattoo folie, heb je hier trouwens helemaal geen last van. Dan kan je met een gerust hart gaan slapen.

Check ook onze blog Slapen met je nieuwe tattoo | do's & don'ts

Te strakke kleding dragen

Te strakke kleding dragen komt het genezing van je tattoo niet ten goede, sterker nog, je kan de huid weer aardig beschadigen en zo ontstoken raken. Draag bij voorkeur wijde kleding. Dat voelt ook veel prettiger aan.

Wollen of andere pluizige kleding dragen

Wollen of andere pluizige kleding dragen is niet handig met je verse tattoo. Tenzij je de zelfklevende folie op je tattoo hebt, loop je het risico dat de pluisjes in je tattoo terecht komen. Het is het fijnst om katoenen kleding te dragen. Dat kan je ook het makkelijkst schoonmaken als er inkt of bloed in terecht komt.

Je tattoo met vuile handen aanraken

Dat zal ongetwijfeld gaan gebeuren, maar o zo gevaarlijk! Het infectiegevaar ligt echt op de loer. Mocht het toch gebeuren, dan reinig je je tattoo gewoon een keertje extra met de door jou gekozen tattoo zeep. Vergeet dan niet eerst je handen te wassen en dan pas je tatoeage.

Iemand anders aan je tattoo laten zitten

Ook dat gaat op zeker gebeuren! Mooie tattoos zijn nou eenmaal onweerstaanbaar en vragen erom om aangeraakt te worden. NIET DOEN! We hoeven je niet uit te leggen waarom.

Aan je korsten pulken

Mag dat ook al niet? Nee, hoe verleidelijk het ook is.

Niet iedere tattoo krijgt trouwens korstjes, zeker niet als je de second skin op je tattoo hebt. 

Krijg je ze wel? Probeer er dan zoveel mogelijk van af te blijven. Die korsten op je tattoo vallen er echt vanzelf af. Zolang ze vastzitten zijn ze noodzakelijk voor de genezing van je tattoo. Als je ze eraf haalt, riskeer je dat je tattoo beschadigd raakt en zo misschien zelfs een litteken op je nieuwe tattoo.

   met je verse tattoo

Als je te snel gaat sporten met je nieuwe tattoo loop je het risico dat je het genezingsproces verstoort. Je lichaam heeft alle energie nodig om je tatoeage te laten herstellen, zeker als het een groot oppervlak is. We moeten er ook wel meteen bij zeggen dat het uitmaakt wat voor sport je doet.

Veel zweten en bewegen is niet bevorderlijk voor je inkt. Zeker niet de eerste dagen. De tattoo inkt is dan druk bezig om zich in je huid te settelen. Laat dit proces zoveel mogelijk met rust. Datzelfde geldt natuurlijk voor zware arbeid.

Als je dan toch niet te houden bent en absoluut wilt gaan sporten, zorg er dan voor dat er zo min mogelijk vuil in komt. Helemaal géén vuil natuurlijk is natuurlijk onmogelijk. Wassen dan maar weer. Het liefst onmiddellijk na het sporten en verzorg 'm vervolgens zoals je gewend bent.

Check ook onze blog Sporten met je nieuwe tattoo | Do's and don'ts

In bad met je tattoo

Zolang je tattoo nog niet helemaal genezen is, is het verstandig om niet in bad te gaan met je nieuwe inkt. Door de warmte gaan je poriën open staan. Zo zet je ze wijd open voor bacteriën die àltijd op de loer liggen ѐn je loopt het risico dat de inkt uitloopt. Datzelfde geldt voor de Sauna. Gewoon even geduld hebben! Zwemmen met je nieuwe tattoo is al helemaal niet handig.

Check ook Wanneer mag je zwemmen met je nieuwe tattoo?

 Zwemmen met tattoo

 

De losse velletjes eraf halen

Als je tattoo gaat vervellen is het heel verleidelijk om aan de velletjes te friemelen en kijken of ze je er voorzichtig af kan halen. Je raadt het al, NIET doen. Als je de huid mee trekt, is de kans groot dat je je tattoo beschadigt met alle gevaren van dien. Wanneer, of en zelfs in welke mate je tattoo vervelt verschilt per persoon, per lichaamsdeel en per artiest.

Aan je tattoo krabben als je tattoo jeukt

Hoe gek je er ook van wordt, BLIJF van je tattoo af! Het is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. En er kan zóveel misgaan. Je kan er niet alleen het uiterlijk van je tattoo verzieken door de korsten of velletjes eraf te krabben als je jeuk hebt. Je loopt ook nog eens een heel groot risico dat je tattoo gaat ontsteken! Nagels en handen zijn een walhalla voor bacteriën.

Een dikke laag crème of zalf op je tattoo smeren

Dat is misschien wel heel verleidelijk als je tattoo gaat jeuken. Maar zo kan je tattoo niet genoeg ademen en dat is essentieel voor de herstelproces van je tattoo. Blijf je tattoo altijd met een dun laagje crème insmeren. Het gaat erom dat je tattoo soepel en vochtig houdt. Verdrink ‘m niet!

Te veel alcohol drinken

Nu we het toch over verdrinken hebben, kunnen we je meteen vertellen dat te veel alcohol niet goed is voor het herstel van je tatoeage. Te veel alcohol droogt het lichaam uit en zorgt ervoor dat veel vitamines en mineralen niet worden opgenomen.

Dat trouwens niet alleen. Al je tattoo heftig bloedt, is te veel alcohol ook niet handig. Alcohol verdunt immers bloed. Dat zelfde geldt voor als je bloedverdunners gebruikt en je wilt je laten tatoeëren.

Drink voldoende water. Vooral in de eerste dagen van je tattoo verzorging fase.

Met je tattoo in de zon

Tattoo en zon gaan niet goed samen. Zolang je tattoo nog niet geheeld is, is je huid nog zó teer dat de zon veel schade kan aanrichten aan je huid. Dan hebben we het niet over het vervagen van je tattoo, maar over tattoo irritaties zoals blaren, bultjes, infecties enzovoort. Die kunnen stuk voor stuk zeer pijnlijk zijn en grote schade aan je tattoo en je gezondheid aanrichten.

Als de zon echt onvermijdelijk is, probeer dan je tattoo zoveel mogelijk af te beschermen door ‘m af te dekken.

 

De laatste tip die we je kunnen meegeven: Houd je tattoo tijdens het helingsproces goed in de gaten! 
Let er goed op hoe je tattoo zich ontwikkeld. In deze periode is het risico op een infectie of ontsteking van je tattoo het grootst.

Succes met je nieuwe tattoo!

 

Reinigen, verzorgen en UV bescherming

Speciaal ontwikkeld voor tattoos
reinigen, verzorgen & beschermen
Meer weten?

 


Foutje gezien? Of heb je een vraag of opmerking?  Neem dan vooral contact met ons op.

 

 Laatst bekeken
Hochwirksame Hautpflege Dermatologisch bestaetigt Ohne Tierversuche 100% Vergan Made in Germany