Een vinger tattoo, hoe lang blijft hij zitten en nog veel meer

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 4 min

Allereerst iets over de opbouw van een tattoo

Laten we eerst even uitleggen hoe een tattoo is opgebouwd. Een tattoo bestaat uit kleine bolletjes inkt die worden ingekapseld door je lichaam. Hoe meer een lichaamsdeel beweegt, hoe groter de kans op vervaging is. Vandaar dat je het rustig aan moet doen als je net een nieuwe tattoo hebt. 

De bolletjes inkt hebben tijd nodig om te settelen in je lichaam. 

Dat betekent dat je als je een tattoo op je hand of vinger laat zetten, je het echt even rustig aan moet doen met je handen. Zo zorg je er zelf voor dat je vinger tattoo mooi geneest.

 Lees hier meer over in Wat gebeurt er in je huid bij het tatoeëren?

Onderscheid je met een vinger tattoo

Goed zichtbare tattoos op de palm van je hand en op je vingers zijn inmiddels behoorlijk geaccepteerd. Zoveel mensen hebben er al een: een trend dus.

Een vinger tattoo is heel geschikt om een bepaalde boodschap uit te dragen of om te laten zien wat voor een type mens je bent: extravert of juist een beetje mysterieus? Afhankelijk van de plaats, het ontwerp en de kleur(en) die je kiest, dragen vinger tattoos verschillende stijlen/’looks’ uit.

Een tattoo op de palm van je hand of op de zijkant van je vingers is niet steeds zichtbaar en is daarom een prima plek voor een leuke eyecatcher. Juist omdat je hem niet de hele tijd ziet.

Heb je een vinger tattoo op een vingerkootje die constant ‘in beeld’ is, dan wil je je waarschijnlijk veel duidelijker onderscheiden van andere mensen. Welke vorm bij jou past hangt helemaal van jouw stijl af.


Welke vorm kan je het best kiezen voor een vinger tattoo?

Hou het lekker eenvoudig! Ook wel logisch, want de ruimte is beperkt. Een te ingewikkeld ontwerp wordt nooit scherp en daar krijg je achteraf spijt van. Hier geldt echt: ‘minder is meer’.


Een te ingewikkeld ontwerp raakt vaak zijn vorm kwijt


Populaire vinger tattoos en wat ze betekenen


 • Tattoo trouwringen: als je net iets meer wilt dan een stukje edelmetaal. Wil je hem niet altijd laten zien? Draag er dan een ring overheen.

 • Levensmotto: als je wilt laten zien waar jij voor staat of wat jij belangrijk vindt. Je vindt ze vaak aan de zijkant van de vinger of op de knokkels (LOVE en HATE komen veel voor). 

 • Dotwork: deze komen uit de Henna traditie en zijn vooral populair bij vrouwelijke tattoo fans. 

 • Symbolen: de perfecte manier om te laten zien waar je van houdt/wat je aanhangt/wie je bent. Variërend van harten en diamanten tot de deathly hallows van Harry Potter. 


Hierom kunnen vinger tattoos een probleem zijn


 • Vinger tattoos moeten vaker worden bijgewerkt dan tattoos op andere delen van het lichaam. Vooral die aan de binnen- en buitenkant van de vingers moeten regelmatig worden bijgewerkt. 

 • De huid wordt vaker blootgesteld UV straling en andere invloeden van buitenaf. De huid op de handen veroudert hierdoor sneller.  De kleur en de vorm van je vinger tattoo verandert dan. 

 • In de handen en vingers zitten veel zenuwuiteinden, waardoor tatoeëren op deze plekken pijnlijker is dan ergens anders op je lichaam. Stil blijven zitten is soms echt een uitdaging!

 • Wondjes en verharding van de huid maken van een kleine vinger tattoo iets onherkenbaars. Soms verandert de huid door de jaren heen ook gewoon.

 • Je handen gebruik je vaak en komen in aanraking met allerlei dingen en vloeistoffen. De genezing van je vinger tattoo wordt zo een stuk lastiger.

 • Je verandert van baan, waarbij zichtbare tattoos not done zijn. 


 TIP: Je hand kan aardig opzwellen na het zetten van je tattoo. De Cleansing gel maakt de genezing een stuk aangenamer. Onze tattoo zeep helpt de zwelling verminderen en verzacht de pijn van het tatoeëren

Hoe beter je voor je tattoo zorgt, hoe langer hij mooi blijft 

Hoe lang een vinger tattoo mooi blijft is moeilijk in maanden of jaren uit te drukken, want er zijn veel factoren die invloed hebben op de kwaliteit van jouw tattoo.

Als je bijvoorbeeld in de bouw werkt of als kapper, dan zal de tattoo op je hand of vinger sneller slijten. Je handen zijn contunue in beweging en komen in aanraking met bijtende stoffen.

Vermijd gewoon dingen die slecht zijn voor je huid en ga er goed mee om. Dan zul je zien dat jouw vinger tattoo dan langer mooi blijft zonder zichtbare veranderingen in vorm of kleur.

Vinger tattoos en risico’s  

 • UV straling. Als je veel buiten bent hou er dan rekening mee dat je tattoo na een paar jaar begint te vervagen. Dit kan je deels 'voorkomen' door je tattoo te beschermen tegen zonlicht.

 • Huid die is beschadigt, wordt dikker als een soort bescherming. Hierdoor kan je tattoo vervormen of veranderen.

 • De huid op de knokkels en de vingertoppen verandert sneller dan de huid op de vingerkootjes. Kies daarom voor een tattoo ontwerp dat zo min mogelijk over de gewrichten van je vinger loopt. Een vinger tattoo moet vaker worden bijgewerkt.

Hoe verzorg ik mijn vinger tattoo het best?

Vinger en hand tattoos hebben extra verzorging nodig na het zetten. Die komen heel de dag in aanraking met vuiligheid en bacteriën waardoor je tattoo kan gaan ontsteken. Was je tattoo regelmatig met een tattoo zeep en laat je tatttoo vooral niet uitdrogen en smeer 'm regelmatig in met een tattoo crème. Wil je meer weten over tattoo verzorging? Lees dan Hoe gaat tattoo nazorg in z'n werk


Je vinger tattoo beschermen tegen vervaging? Dit kan je bijvoorbeeld doen met onze daily tattoo care ☀️ Hier zit een UV filter in die ervoor dat je vinger tattoo langer beschermd blijft tegen de zon.

In de zomer of als je op vakantie bent kun je het best de Sun Protection van TattooMed met LSF25 of LSF50 gebruiken.

👉🏻Meer blogs over verschillende tattoo stijlen vind je op tattoomed.nl/blog


Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2020-02-16
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08