Wat gebeurt er in je huid?

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 3 min

Wat gebeurt er met je huid wanneer er een tattoo wordt gezet?

Je raakt medisch gezien gewond tijdens het tatoeëeren. Meestal gaat de naald met de inkt tot zo'n 2mm diep de huid in totdat het de lederhuid bereikt.

De huid is opgebouwd uit twee verschillende lagen, die weer uit verschillende weefsels bestaan. De buitenste laag heet de opperhuid en de laag daaronder wordt de lederhuid genoemd. De buitenste laag bestaat uit dode, sterk afgeplatte cellen die zorgen voor extra bescherming. Onder deze moeilijk doordringbare laag huid wordt de tattoo gezet.


Wanneer de inkt de lederhuid bereikt, gebeurt er iets geks. Je lichaam schrikt van de onbekende stof en wil het eigenlijk meteen zoveel mogelijk afvoeren. De pigmentdeeltjes zijn natuurlijk veel te groot om door ‘lichaamseigen opruimcellen’ afgevoerd te worden.

Om je toch te ‘beschermen’ kapselt de lederhuid de inkt in.

Door deze beschermingsreactie ontstaan er letterlijk bolletjes inkt, die verder geen schade kunnen aanrichten en waardoor de kleuren mooi en permanent in je huid blijven zitten.

In het artikel Hoe lang duurt de genezing van je tattoo? Lees je hoe de genezing van je tattoo in z'n werk gaat:


  • Je huid probeert je te beschermen tegen bacteriën en vormt een korst.
  • Je lichaam beschermt je tegen de tattoo inkt en repareert je wond
  • Hierdoor kan je je een beetje ziek voelen
  • Je tattoo kan wat dikker en rood worden
  • Na ± 1-2 weken gaat je tattoo vervellen

 Onderschat de genezing van je tattoo niet! Laat de genezing niet aan het toeval over Help je tattoo genezen met tattoo nazorg die bij jouw huid past.

Wat is een blowout?

Een blowout ontstaat wanneer de tattoo naald te diep de huid ingaat of in een verkeerde hoek wordt gezet. Dan komt de inkt in het gedeelte onder de lederhuid. In het zogeheten subcutane weefsel, en dat kan ongewenste schaduw ofwel een blow out veroorzaken.

Een blowout kan zomaar gebeuren, het blijft immers handwerk. Je artiest zal er altijd alles aan doen om je tattoo er zo mooi mogelijk uit te laten zien en kijken wat hij of zij eraan kan doen om de schade zoveel mogelijk te 'herstellen' aan de huid.

Waarom vervagen tattoos?

Waarom vervagen tattoos? Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet.

Alle tattoos vervagen uiteindelijk. Bij de een wat meer en sneller, dan bij de ander. Je kan je kleuren eenvoudig beschermen door een verzorgende crème met UV-filter.

TIP: Door regelmatig je tattoo te scrubben voorkom je opgestapelde dode huidcellen. Hierdoor blijft je tattoo er sowieso al frisser uitzien.

Kan je littekens van het tatoeëren overhouden?

Ja. Dat kan als er te diep getatoeëerd is. Maar vooral als je je tattoo niet goed verzorgt tijdens het genezingsproces en je daardoor een ontsteking of dikke korsten krijgt. Ontstekingen en dikke korsten zijn niet fijn voor je tattoo. Zeker niet als je eraan gaat peuteren. Daarmee kan je je tattoo behoorlijk beschadigen.

Korstvorming kan je zoveel mogelijk voorkomen door je tattoo regelmatig goed schoon te maken en vooral niet uit te laten drogen. Als je toch wat meer korsten krijgt, probeer er dan vooral van af te blijven. Laat je tattoo rustig genezen.

Lees ook Schoonmaken van je tattoo. Waarom is dat zo belangrijk?


Ontdek ook onze andere blogs over tattoo nazorg:


Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2017-06-26
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08