TATTOO VERZORGING - alle ins- en out op een rij

TATTOO VERZORGING - alle ins- en out op een rij

Als je net je tattoo hebt laten zetten, denk dan vooral niet dat je tattoo reis voorbij is. Sterker nog, zodra je de tattoo studio uitstapt, ben je er nog lang niet. Dan begint het pas: de nazorg van je tattoo.


TATTOO NAZORG IN HET KORT


  • Luister naar het advies van je tattoo artiest
  • Maak je tattoo regelmatig schoon
  • Smeer nooit te veel tattoo crème
  • Pluk en trek niet aan velletjes en korsten
  • Blijf uit de zon totdat je tattoo geheeld is
  • Vermijd water zoveel mogelijk met je tattoo
  • Verzorg je tattoo totdat 'ie genezen is


Om zo lang mogelijk van je tattoo te kunnen genieten, raden we je aan de verzorging van je tattoo serieus aan te pakken.

Je artiest zal je precies hetzelfde vertellen. Het eindresultaat en het uiterlijk van je tattoo hangt niet alleen af van de vaardigheden van je tattoo artiest, maar ook van de zorg die je eraan besteedt.

WAAROM IS TATTOO NAZORG ZO BELANGRIJK?


  • Tattoo nazorg is belangrijk voor het herstel van je tattoo
  • Tattoo nazorg voorkomt tattoo irritaties en infecties
  • Tattoo nazorg voorkomt onnodig bijwerken
  • Tattoo nazorg zorgt voor een mooi eindresultaat van je tattoo

HOE GAAT TATTOO NAZORG IN Z'N WERK?

SCHOONMAKEN VAN JE TATTOO


Het schoonmaken van je tattoo is de eerste stap van je tattoo verzorging. Vooral de eerste dagen is het ongelofelijk belangrijk dat je je tattoo goed schoonhoudt. Onze tattoo zeep is speciaal ontwikkeld om dit zo aangenaam mogelijk te maken.

Dat merk je meteen als je je tattoo voor het eerst gaat schoonmaken. Als je het bloed, inkt en vaseline van je nieuwe tattoo gaat afwassen. Dan maakt de Cleansing gel je tattoo niet alleen heel goed schoon, maar het kalmeert je tattoo meteen. Dat komt door de verkoelende en ontsteking remmende werking van de tattoo zeep.

Je voelt je tattoo, die eigenlijk nog een wond is, dan meteen tot rust komen. De zwelling en de roodheid zullen dan ook een stuk minder zijn.

Voor een uitgedroogde trekkende huid hoef je niet bang te zijn. De cleansing gel zorgt dat je huid juist niet uitdroogt. Het is geschikt om je tattoo vaak te wassen en laat steeds een beschermend laagje achter.

Voordelen nazorg zeep:


  • reinigt en verzorgt
  • verzacht de pijn van het tatoeëren 
  • vermindert jeuk en branderigheid
  • bacterieremmend
  • droogt de huid niet uit


INSMEREN VAN JE TATTOO


Na het schoonmaken is het van belang dat je je tattoo extra verzorgt en vooral niet laat uitdrogen. Het insmeren van je tattoo is de volgende stap van je tattoo verzorging.

Het insmeren van je je net gezette tattoo is niet echt fijn. Je huid is helemaal rauw, net als een schaafwond en voelt geïrriteerd aan. Insmeren met een stugge vette zalf is dan helemaal niet prettig. 

Onzetattoo nazorg crème is zo ontwikkeld,dat het juist wel heel makkelijk uitsmeert over je verse tattoo. Hierdoor trekt na het insmeren ook nog eens helemaal in je huid. De After Tattoo blijft dus niet aan je kleding plakken. De crème is helemaal niet vettig.

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen een tattoo zalf en een tattoo crème. Een crème sluit je huid niet af en laat je tattoo goed ademen.

De After tattoo bevat ingrediënten die helpen bij een snelle genezing van je tattoo en je huid bovendien ook nog eens goed verzorgen. Panthenol verzacht de jeuk en branderigheid, terwijl de Vitamine E je huid een flinke boost geeft en goed soepel houdt.


KLEURBEHOUD VAN JE TATTOO

Als je tattoo genezen is, is het de kunst om ‘m zo lang mogelijk mooi te houden. De ☀️ zon zal je grootste vijand zijn. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Je tattoo zal langzaamaan vervagen en in de loop der jaren er steeds minder sprankelend uit gaan zien.

 Onze tattoo dagcrème is speciaal ontwikkeld om je genezen tattoo dagelijks te verzorgen en te beschermen tegen vervaging. De Daily Tattoo Care bevat een UV-filter die je tattoo bescherming biedt tegen zonnestralen.

REGENERATIE VAN JE TATTOO. WAT BETEKENT DAT?

Regeneratie van je tattoo betekent dat je tattoo snel en gezond geneest. Met de juiste verzorging zorg je voor een goede regeneratie en voorkom je dat je tattoo onnodig gaat irriteren of misschien zelfs infecteren.

Je tattoo is in feite een flinke schaafwond. Dat betekent dat je nieuwe tattoo open staat voor allerlei vervelende ziektekiemen en bacteriën. Verzorgen dus die tattoo! 

Als je tattoo helemaal genezen is, ben je nog steeds niet klaar met de verzorging van je tattoo. Niet alleen jij wordt ouder, maar je tattoo ook. We vertellen je later hoe je je tattoo zo lang mogelijk mooi houdt. 



HOE HELP JE JE TATTOO ZO SNEL MOGELIJK TE GENEZEN?

• Laat de plastic folie net zolang zitten als je artiest tegen je heeft verteld. De ene artiest vraagt je om het maximaal een uur erop te laten, de andere misschien wel een hele dag. Jouw artiest weet wat voor jouw tattoo het beste is.

• Reinig je tattoo na het verwijderen van de huishoudfolie met lauwwarm water en alcoholvrije zeep. Zo verwijder je de overtollige inkt, plasma en bloed.

• Dep je tattoo droog na het reinigen. Gebruik hiervoor een schone pluisvrije doek. Zorg er voor dat je niet wrijft, maar dept.

• Breng altijd maar een kleine hoeveelheid crème of zalf aan. Let er op dat je huid helemaal droog is voordat je de tattoo crème of zalf erop smeert. Smeer vooral niet te niet te dik, maar laat je tattoo zeker niet uitdrogen.

• Was je tattoo regelmatig. De eerste dagen is het belangrijk dat je je tattoo minstens twee keer per dag reinigt. Zorg ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om je tattoo te verzieken.

• Herhaal dit verzorgingsproces totdat je tattoo is geheeld. Hoe lang dat precies duurt, verschilt per persoon. Ga maar uit van 2 tot 4 weken.

• Pluk en trek niet aan de velletjes en korsten. Niet iedereen heeft er evenveel last van, maar blijf er alsjeblieft van af.

• Blijf uit de zon. Geen direct zonlicht en zonnecrèmes op je tattoo smeren is helemaal uit den boze voordat je tattoo geheeld is.

• Vermijd water zo veel mogelijk, Je kan wel kort douchen met je tattoo, maar zwemmen of in bad liggen moet je nog maar even laten. Water kan vervelende bacteriën bevatten die je nieuwe tattoo volledig kunnen verzieken als je niet voorzichtig bent.

• Blijf je tattoo verzorgen nadat ‘ie genezen is. Bescherm ‘m tegen de zon met een zonnecrème en voorkom dat je huid uitdroogt.

WAT GEBEURT ER NA ZETTEN VAN JE TATTOO?

Wat komt er allemaal op je af als je artiest klaar is met zetten? We gaan er stap voor stap doorheen en geven aan hoe je je tattoo het beste kan verzorgen.

Inpakken van je tattoo met folie

Als je artiest klaar is met tatoeëren, kan je niet zomaar je kleren aantrekken en naar buiten lopen. Ten eerste omdat je dan bacteriën vrij spel geeft en ten tweede voelt dat helemaal niet prettig aan. 

Je artiest zal je tattoo voor de laatste keer schoonmaken en insmeren met bijvoorbeeld vaseline. Daarna wordt je tattoo ingepakt met huishoudfolie, maar dat kan ook een ander soort verband zijn of een speciale zelfklevende tattoo folie. 


Hoe lang mag de folie blijven zitten op je tattoo?

Een van de meest gestelde vragen is na hoe lang je de folie van je tattoo af mag halen. Het is ook best wel spannend om het voor de eerste keer af te halen. Over het algemeen wordt aangeraden de folie na 2 tot 4 uur af te halen.

Als je artiest werkt met second skin tattoo folie, kan je het er langer op laten zitten.


Niet iedere artiest heeft trouwens dezelfde werkwijze, houd daar rekening mee. Luister gewoon naar het advies van je artiest. Hij weet wat het beste voor jouw tattoo is.

Let op!

Voordat je de folie er af haalt, moet je er absoluut voor zorgen dat je je handen héél goed wast en dat je zeker weet dat je je tattoo kan schoonmaken. Het is belangrijk dat je je tattoo kan meteen kan reinigen met water en een milde alcoholvrije zeep.


Verwijderen van de folie

Nadat je je handen hebt gewassen, pulk je eerst voorzichtig de tape los waar de folie mee vast zit. Dat is huidvriendelijke tape, dus dat doet geen pijn. Daarna verwijder je heel rustig de folie. Je zal merken dat er aardig wat viezigheid onder zit. Nou ja viezigheid. Het is gewoon een mengsel van inkt, je eigen bloed en bloedplasma en als dat er op zit vaseline of iets dergelijks.

In ons artikel Je nieuwe tattoo ingepakt met folie. Wat nu? Laten we je zien hoe je de second skin tattoo folie verwijdert.

Wassen/reinigen van je tattoo

Die ‘viezigheid’ moet je er allemaal afwassen. Niet door zomaar de douche erop te zetten op de temperatuur waarop hij op stond vóórdat je je liet tatoeëren. Dat voelt ѐcht niet fijn, kunnen we je vertellen.

Dat niet alleen. Té warm water en ook de stoom die dan vrijkomt, zetten ook je poriën weer open. Dat is niet bevorderlijk voor je tattoo. Je wilt juist dat je poriën dicht blijven om zoveel mogelijk inkt in te sluiten. Lauwwarm water werkt het beste. Lees ook Mag je douchen met je nieuwe tattoo?

Het schoonmaken van je tattoo doe je niet alleen met water, maar ook met een milde zachte alcoholvrije zeep. Het liefst met een zeep die speciaal voor het schoonmaken van tattoos ontwikkeld is. Met zeep bedoelen dan ook bij voorkeur een zeepvrije zeep of wasgel met een huidvriendelijke pH-waarde.

Laat de zeep eerst met water in je handen opschuimen en was dan met cirkelbewegingen je tattoo. Door de vaseline kan dat best wel glibberig aanvoelen. Gebruik alléén je handen voor het schoonmaken. Geen spons of iets wat daarop lijkt.

Vaseline krijg je er meestal niet in een keer af. Je kan je tatoeage gerust een paar keer achterelkaar op deze manier wassen.

Schrik vooral niet als je inkt richting je afvoerputje ziet lopen. Dat is overtollige inkt.

Het is ESSENTIEEL dat je alle zeep goed afspoelt!


Meer handige tips lees je in onze blog over het schoonmaken van je tattoo.

Drogen van je tattoo

Na het wassen ga je je tattoo voorzichtig drogen. Let er op dat je niet uit gewoonte je handdoek van het droogrek afpakt en je dan droog wrijft. Vooral niet doen! Dep je tattoo heel voorzichtig droog en vooral met een schone doek. Gebruik hiervoor geen doek waar pluisjes of vezels vanaf kunnen komen.

Insmeren van je je tattoo 

Je zult het ongetwijfeld al een keer meegemaakt hebben. Het werkt niet als je je insmeert als je huid nog nat is. Als je bijvoorbeeld de zee uitkomt en meteen een zonnecrème gaat smeren. Dat geldt nu ook. Zorg er dus voor dat je tattoo hélemaal droog is. Wij raden je zelfs aan om nog een paar minuten te wachten voordat je je gaat insmeren. Dan is je huid helemaal uitgewasemd.

Bij het insmeren geldt vooral DUN smeren. Het is belangrijk dat je je huid niet afsluit. Je tattoo moet kunnen ademen. Zuurstof is ongelofelijk belangrijk voor de genezing van je tattoo. Zorg er wel voor dat je tattoo niet laat uitdrogen. Het is namelijk essentieel om de huid vochtig en soepel te houden. Hiermee bevorder je het genezingsproces van je tattoo. Met een voldoende vochtige tattoo heb je de minste kans op korstvorming en verminder je de kans dat je tattoo gaat jeuken. Te vochtig geeft weer een grotere kans op infecties. Gewoon een dun laagje crème.

Met welke crème, zalf of lotion je je tattoo insmeert is ook belangrijk. Gebruik crèmes die speciaal voor tattoo verzorging ontwikkeld zijn. Je kan niet zomaar je geparfumeerde bodylotion erop smeren. Het is essentieel dat je tattoo goed regenereert.

Is je tattoo afgeplakt met een tattoo folie, dan hoef je geen helemaal niets op je tattoo te smeren zolang de folie erop zit.


Hoe zorg je er nu voor dat je tattoo mooi geneest en dat je er zo lang mogelijk van kan genieten? Dan moet je de komende periode naast het wassen en smeren vooral een aantal dingen laten. 

Meer tips over het insmeren van je nieuwe tattoo lees je in onze blog Insmeren van je nieuwe tattoo 

Do's & don'ts tijdens het helingsproces van je tattoo

Hoe zorg je er nu voor dat je tattoo mooi geneest en dat je er zo lang mogelijk van kan genieten? Dan moet je de komende periode naast het wassen en smeren vooral een aantal dingen laten. Zoals:


  • Je tattoo opnieuw inpakken met folie
  • Te strakke kleding dragen
  • Wollen of pluizige kleding dragen
  • Je tattoo met vuile handen aanraken
  • Je tattoo met vuile handen aanraken
  • Aan je korsten pulken
  • Te snel sporten met je tattoo
  • In bad met je tattoo

Je tattoo opnieuw inpakken met folie

We hebben het hiervoor al aangegeven bij het verzorgen van je nieuwe tattoo. Het is belangrijk dat je je tattoo niet afsluit. Er moet voldoende zuurstof bij komen. Dat gebeurt niet als je je tattoo opnieuw inpakt met huishoudfolie. Onder de huishoudfolie kan het lekker gaan broeien en dat vinden bacteriën heel fijn. Zoveel mogelijk laten dus.

Het mag dus wel? Ja. Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Dan ververs je de folie gedurende de dag. Volg hier vooral het advies van je artiest.

Slapen met je nieuwe tattoo

Als je heel erg veel wondvocht verliest, is het de eerste nacht misschien zelfs handig om met folie te gaan slapen. Want, schrik niet, het komt wel eens voor dat je beddengoed of kleding vastgeplakt zit aan je tattoo.

Dat is helemaal niet erg. Maar wat je dan absoluut NIET moet doen, is het eraf proberen te trekken. Je zal de eerste niet zijn, die zo z’n tattoo verziekt. Wat je dan WEL moet doen is je tattoo met de stof goed nat maken met lauwwarm water en het op die manier heel VOORZICHTIG los proberen te weken. Ga desnoods met je beddengoed of kleding en al onder de douche staan. Geen paniek! Het komt goed.

Als je tatoeage is ingepakt met de zelfklevende tattoo folie, heb je hier trouwens helemaal geen last van. Dan kan je met een gerust hart gaan slapen.

Wil je weten hoe de second skin op je tattoo werkt? Check van onze blog Ontdek de voordelen van second skin tattoo folie | next-level tattoo verzorging

Te strakke kleding dragen

Te strakke kleding dragen komt het genezing van je tattoo niet ten goede, sterker nog, je kan de huid weer aardig beschadigen en zo ontstoken raken. Draag bij voorkeur wijde kleding. Dat voelt ook veel prettiger aan.

Wollen of andere pluizige kleding dragen

Wollen of andere pluizige kleding dragen is niet handig met je verse tattoo. Maar niet als je de zelfklevende folie op je tattoo hebt, loop je het risico dat de pluisjes in je tattoo terecht komen. Het is het fijnst om katoenen kleding te dragen. Dat kan je ook het makkelijkst schoonmaken als er inkt of bloed in terecht komt.

Je tattoo met vuile handen aanraken

Dat zal ongetwijfeld gaan gebeuren, maar o zo gevaarlijk! Het infectiegevaar ligt echt op de loer. Mocht het toch gebeuren, dan reinig je je tattoo gewoon een keertje extra met de door jou gekozen tattoo zeep. Vergeet dan niet eerst je handen te wassen en dan pas je tatoeage.

Iemand anders aan je tattoo laten zitten

Ook dat gaat op zeker gebeuren! Mooie tattoos zijn nu eenmaal onweerstaanbaar en vragen erom om aangeraakt te worden. NIET DOEN! We hoeven je niet uit te leggen waarom.

Aan je korsten pulken

Mag dat ook al niet? Nee, hoe verleidelijk het ook is.

Niet iedere tattoo krijgt trouwens korstjes, zeker niet als je de second skin op je tattoo hebt. 

Krijg je ze wel? Probeer er dan zoveel mogelijk van af te blijven. Die korsten op je tattoo vallen er echt vanzelf af. Zolang ze vastzitten zijn ze noodzakelijk voor de genezing van je tattoo. Als je ze eraf haalt, riskeer je dat je tattoo beschadigd raakt en zo misschien zelfs een litteken op je nieuwe tattoo.

Te snel sporten met je verse tattoo

Als je te snel gaat  sporten met je nieuwe tattoo loop je het risico dat je het genezingsproces verstoort. Je lichaam heeft alle energie nodig om je tatoeage te laten herstellen, zeker als het een groot oppervlak is. We moeten er ook wel meteen bij zeggen dat het uitmaakt wat voor sport je doet.

Veel zweten en bewegen is niet bevorderlijk voor je inkt. Zeker niet de eerste dagen. De tattoo inkt is dan druk bezig om zich in je huid te settelen. Laat dit proces zoveel mogelijk met rust. Datzelfde geldt natuurlijk voor zware arbeid.

Als je dan toch niet te houden bent en absoluut wilt gaan sporten, zorg er dan voor dat er zo min mogelijk vuil in komt. Helemaal géén vuil natuurlijk is natuurlijk onmogelijk. Wassen dan maar weer. Het liefst onmiddellijk na het sporten en verzorg 'm vervolgens zoals je gewend bent.

Zorg dat je niet te snel gaat sporten met je nieuwe tattoo. Lees meer in onze blog Sporten met je nieuwe tattoo | handige tips

In bad met je tattoo

Zolang je tattoo nog niet helemaal genezen is, is het verstandig om niet in bad te gaan met je nieuwe inkt. Door de warmte gaan je poriën open staan. Zo zet je ze wijd open voor bacteriën die àltijd op de loer liggen ѐn je loopt het risico dat de inkt uitloopt. Datzelfde geldt voor de Sauna. Gewoon even geduld hebben! Zwemmen met je nieuwe tattoo is al helemaal niet handig.

Te snel zwemmen nieuw tattoo is niet verstandig. Lees hier meer over in Zwemmen met je nieuwe tattoo | Do's & don'ts

De losse velletjes eraf halen

Als je tattoo gaat vervellen is het heel verleidelijk om aan de velletjes te friemelen en kijken of ze je er voorzichtig af kan halen. Je raadt het al, NIET doen. Als je de huid mee trekt, is de kans groot dat je je tattoo beschadigt met alle gevaren van dien. Wanneer, of en zelfs in welke mate je tattoo vervelt verschilt per persoon, per lichaamsdeel en per artiest.

Aan je tattoo krabben als je tattoo jeukt

Jeuk. Hoe gek je er ook van wordt, BLIJF van je tattoo af! Het is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. En er kan zóveel misgaan. Je kan er niet alleen het uiterlijk van je tattoo verzieken door de korsten of velletjes eraf te krabben als je jeuk hebt. Je loopt ook nog eens een heel groot risico dat je tattoo gaat ontsteken! Nagels en handen zijn een walhalla voor bacteriën.

Lees meer over jeuk in → Tattoo en jeuk | Hoe kom je daar van af?

Een dikke laag crème of zalf op je tattoo smeren

Dat is misschien wel heel verleidelijk als je tattoo gaat jeuken. Maar zo kan je tattoo niet genoeg ademen en dat is essentieel voor de herstelproces van je tattoo. Blijf je tattoo altijd met een dun laagje crème insmeren. Het gaat erom dat je tattoo soepel en vochtig houdt. Verdrink ‘m niet!

Te veel alcohol drinken

Nu we het toch over verdrinken hebben gehad, kunnen we je meteen vertellen dat te veel alcohol niet goed is voor het herstel van je tatoeage. Te veel alcohol droogt het lichaam uit en zorgt ervoor dat veel vitamines en mineralen niet worden opgenomen.

Dat trouwens niet alleen. Al je tattoo heftig bloedt, is te veel alcohol ook niet handig. Alcohol verdunt immers bloed. Datzelfde geldt als je bloedverdunners gebruikt en je wilt je laten tatoeëren.

Drink voldoende water. Vooral in de eerste dagen van je tattoo verzorging fase.

Lees meer in onze blog Alcohol drinken na zetten tattoo

Met je nieuwe tattoo in de zon

Tattoo en zon gaan niet goed samen. Zolang je tattoo nog niet geheeld is, is je huid nog zó teer dat de zon veel schade kan aanrichten aan je huid. Dan hebben we het niet over het vervagen van je tattoo, maar over tattoo irritaties zoals blaren, bultjes, infecties enzovoort. Die kunnen stuk voor stuk zeer pijnlijk zijn en grote schade aan je tattoo en je gezondheid aanrichten.

Als de zon echt onvermijdelijk is, probeer dan je tattoo zoveel mogelijk af te beschermen door ‘m af te dekken.

Tattoo nazorg samengevat

De eerste drie weken na het zetten van je tattoo zijn zonder twijfel de belangrijkste weken van je tattoo verzorging! Of voor sommigen misschien wel langer hoor, dat verschilt per persoon. De zorg die je in de eerste weken aan je tattoo besteedt, bepaalt in grote mate of je tattoo er mooi uit gaat zien of dat je ‘m verziekt. Hou je tattoo tijdens het helingsproces goed in de gaten! Let er goed op hoe je tattoo zich ontwikkeld. In deze periode is het risico op een infectie of ontsteking van je tattoo het grootst.


Succes met je nieuwe tattoo!

Heb je net een nieuwe tattoo? 

Check dan onze All in Bundel voor de verzorging voor je vers gezette tattoo. 
Voor het schoonmaken, verzorgen èn bescherming tegen de zon.

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2017-06-26
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08