Sporten met je nieuwe tattoo | handige tips

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 4 min

Een nieuwe tattoo is een prachtige toevoeging aan je lichaam, maar het is belangrijk om er goed voor te zorgen tijdens het genezingsproces. Sporten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl, maar je moet voorzichtig zijn met je nieuwe tattoo. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over sporten met een nieuwe tattoo.

Mag je sporten met je nieuwe tattoo?


Natuurlijk kan dat! Maar...je moet je tattoo wel even de kans geven om te settelen in je huid. Een tattoo laten zetten is namelijk niet zomaar iets. Je bent jezelf niet alleen aan het verwonden, maar injecteert er ook nog eens iets in, wat niet lichaamseigen is....tattoo inkt. Je lichaam heeft tijd nodig om de inkt in te kapselen en je tattoo te laten genezen.


Hoe lang moet je wachten met sporten na het zetten van een tattoo? 


Het is belangrijk om minimaal 24 tot 48 uur te wachten met sporten na het zetten van een tattoo. Dit geeft de tattoo de tijd om te drogen en een korstje te vormen. Als je te snel gaat sporten, kan het korstje loskomen en kan de tattoo gaan irriteren of zelfs infecteren.

Na hoelang je mag gaan sporten met je nieuwe tattoo hangt af van een aantal factoren:

  • Wat voor soort tattoo is gezet?

  • Op welke plek zit je tattoo?

  • Wat voor soort sport doe je?

Een klein getatoeëerd hartje op je pols, vraagt om een andere benadering dan bijvoorbeeld een hele arm sleeve. De eerste dagen is het belangrijk dat je je tattoo zoveel mogelijk met rust laat en vooral beschermt tegen vuiligheid. 

Welke sporten kun je doen met een nieuwe tattoo?

 

Na 24 tot 48 uur kun je weer beginnen met sporten, maar je moet intensieve trainingen en contactsporten vermijden. Zwemmen, saunabezoek en baden in chloorwater is ook niet toegestaan. Je nieuwe tattoo mag niet in contact komen met vuil, zweet of bacteriën.

Wat zijn de risico's van sporten met je nieuwe tattoo?


• Inktverlies door bovenmatig zweten
• Irritatie van je kleding
• Infectiegevaar


Te snel gaan sporten met je tattoo brengt ècht risico's met zich mee. Dat betekent dat je het genezingsproces behoorlijk kan vertragen. Bijvoorbeeld doordat je kleding je tattoo irriteert of nog erger dan je tattoo ontstoken raakt. Een geïrriteerde en zeker een ontstoken tattoo, geneest minder snel.

Als voor je werk moet sporten of gewoon ècht niet langer kan wachten met sporten. Zorg er dan vooral voor dat je je tattoo na je work-out meteen heel goed schoon met een tattoo zeep. Hiermee geef je bacteriën minder kan om je tattoo te infecteren. En niet te vergeten.... insmeert met een nazorg crème of zalf.

TIP: Neem altijd een handzaam setje tattoo zeep en nazorg crème mee als je een verse tattoo hebt. Zodat je je tattoo altijd kan schoonmaken en insmeren als dat nodig is.


Je tattoo beschermen met tattoo folie


Als je niet heel erg veel zweet bij het sporten, kan je je tattoo ook beschermen met een zelfklevende second skin tattoo folie. Daarmee bescherm je je nieuwe tattoo goed tegen vuiligheid en bacteriën. Meer weten over de tattoo folie? Lees dan hier meer over de voordelen van tattoo genezing met tattoo folie.

Welke sporten kun je doen met een nieuwe tattoo?

 

Na 24 tot 48 uur kun je weer beginnen met sporten, maar je moet  intensieve trainingen en contactsporten  vermijden. Zwemmen, saunabezoek en baden in chloorwater is ook niet toegestaan. De tattoo mag niet in contact komen met vuil, zweet of bacteriën.

 Tips voor sporten met een nieuwe tattoo:

 

  •  Kies voor lichte trainingen:  Doe lichte cardio-oefeningen, zoals wandelen of fietsen. Vermijd krachttraining en andere intensieve trainingen.

  •  Draag losse kleding:  Draag kleding die je tattoo niet irriteert. Kies voor katoenen kleding die goed ademt.

  •  Bescherm je tattoo:  Bedek je tattoo met een pleister of verband tijdens het sporten. Dit beschermt de tattoo tegen vuil, zweet en bacteriën.

  •  Maak je tattoo schoon:  Maak je tattoo na het sporten schoon met lauwwarm water en milde zeep. Dep de tattoo droog met een schone handdoek.

  •  Luister naar je lichaam:  Als je pijn of irritatie ervaart, stop dan met sporten en neem contact op met je tattoo-artiest.

Hoe lang duurt het voordat je tattoo volledig genezen is?


Het duurt  ongeveer 2 tot 6 weken  voordat een tattoo volledig genezen is. In deze periode is het belangrijk om je tattoo goed te verzorgen en te beschermen.

Conclusie


Je kunt weer sporten met een nieuwe tattoo, maar je moet voorzichtig zijn. Volg de tips in deze blog om je tattoo te beschermen en te voorkomen dat deze geïrriteerd of geïnfecteerd raakt.

Laat je binnenkort een nieuwe tattoo zetten? Bereid je dan voor vóórdat je naar de tattoostudio gaat. Dan kan je na het tatoeëren meteen beginnen met het verzorgen van je nieuwe tattoo. We hebben voordelige voordeelbundels voor je samengesteld 

Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Eerste publicatiedatum: 2019-11-22
Laatst gewijzigd: 2024-03-02