Zwemmen met je nieuwe tattoo | Do's en don'ts
|
|
Leestijd 5 min
|
|
Leestijd 5 min
Je hebt net die prachtige tattoo laten zetten waar je al zo lang van droomde. De kleuren zijn levendig, het ontwerp is perfect, en je kunt niet wachten om het aan de wereld te laten zien. Maar voordat je enthousiast in het zwembad duikt of naar het strand rent, is er één cruciale vraag die je moet beantwoorden: wanneer is het veilig om weer te zwemmen met je tattoo? Zodat je problemen voorkomt.
Zwemmen met een verse tattoo kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de genezing als het uiterlijk van je nieuwe kunstwerk. We snappen de verleiding, maar geloof ons: het is het wachten waard. In deze uitgebreide gids leggen we uit waarom geduld zo belangrijk is, welke risico's je loopt als je te vroeg gaat zwemmen en hoe je je tattoo optimaal kunt beschermen
Een nieuwe tattoo is niet zomaar een mooie tekening op je huid; het is een open wond die zorgvuldige verzorging vereist om goed te genezen. Chloor, zout water en bacteriën vormen een serieuze bedreiging voor je verse tattoo en kunnen leiden tot:
Infecties: Open wateren en zwembaden zitten vol bacteriën die je kwetsbare tattoo kunnen infecteren, wat kan leiden tot pijn, zwelling en zelfs littekens.
Vertraagde genezing: Chloor en zout water drogen je huid uit, wat het genezingsproces vertraagt en kan leiden tot korstvorming, jeuk en irritatie.
Vervaagde inkt: De chemicaliën in zwembaden en de zoute omgeving van de zee kunnen de inkt van je tattoo aantasten, waardoor de kleuren vervagen en de scherpte van het ontwerp verloren gaat. Met als resultaat een minder mooie tattoo, die moet worden bijgewerkt.
Te snel gaan zwemmen brengt ècht risico's met zich mee. Dat betekent dat je het genezingsproces behoorlijk kan vertragen. Bijvoorbeeld doordat je tattoo geïrriteerd raakt door het chloor of nog erger dan je tattoo ontstoken raakt. Een geïrriteerde en zeker een ontstoken tattoo, geneest minder snel.
Het beschermen van je nieuwe tattoo is jouw verantwoordelijkheid. Neem geen onnodige risico's door te vroeg te gaan zwemmen. Volg het advies van je tattoo artiest en geef je tattoo de tijd om te genezen. Het resultaat zal een prachtige, blijvende herinnering zijn die je met trots kunt laten zien.
Lees verder om te ontdekken hoe je je tattoo optimaal kunt beschermen tijdens het genezingsproces en welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen als zwemmen echt niet kan worden vermeden.
Het korte antwoord: wacht tot je tattoo volledig genezen is. Dit duurt meestal 2-4 weken, maar kan per persoon verschillen.
Waarom zo lang wachten? Een nieuwe tattoo is in feite een open wond. Zwemmen in chloor- of zout water kan de genezing vertragen, irritatie veroorzaken en zelfs leiden tot infectie. Het kan ook de inkt doen vervagen, waardoor je tattoo er minder levendig uitziet.
Chloor en zout water zijn berucht om hun uitdrogende effecten op de huid. Voor een nieuwe tattoo kan dit leiden tot jeuk, schilfering en zelfs barsten, wat het genezingsproces ernstig kan verstoren.
Bovendien zitten open wateren zoals meren, rivieren en oceanen vol bacteriën die infecties kunnen veroorzaken. Een geïnfecteerde tattoo is niet alleen pijnlijk, maar kan ook leiden tot littekens en andere complicaties.
In principe wordt zwemmen met tattoo folie sterk afgeraden om dezelfde redenen als hierboven genoemd: de folie kan vocht vasthouden en het risico op infectie verhogen. Echter, we begrijpen dat er soms situaties zijn waarin het echt niet anders kan.
Als je absoluut moet zwemmen voordat je tattoo genezen is, kun je de tattoo afdekken met tattoo folie.
Wij hebben dit zelf ook wel eens gedaan! Plak een dubbele laag folie over je tattoo en verwijder deze direct na het zwemmen onder een warme douche. Was de tattoo vervolgens voorzichtig met onze Cleansing Gel. Als je tattoo nog vers is, plak dan nieuwe folie. Is de tattoo al wat verder in het genezingsproces, smeer dan een laag After Tattoo op.
Let op: dit is een noodoplossing en geen ideale situatie. Tattoo artiesten zijn er over het algemeen niet blij mee als je het risico neemt om te vroeg te gaan zwemmen.
Het beste wat je kunt doen is geduld hebben en wachten tot je tattoo volledig genezen is voordat je gaat zwemmen. In de tussentijd kun je je tattoo beschermen door:
Het schoon en droog te houden: Was je tattoo voorzichtig met lauwwarm water en een speciale tattoo zeep. Dep het droog met een schone handdoek
Een vochtinbrengende crème te gebruiken: Breng een dunne laag after tattoo crème aan om de huid gehydrateerd te houden en jeuk te verminderen.
Je tattoo te bedekken en beschermen tegen de zon: Als je toch in de zon moet zijn, bedek je tattoo dan met kleding of een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Voor optimale bescherming tegen de zon raden we onze speciale Sun Folie aan, die 98% van alle zonnestralen blokkeert en spatwaterdicht is. Let op: deze folie is niet bedoeld om mee te zwemmen.
Bij TattooMed begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om je nieuwe tattoo te beschermen en te verzorgen. Met meer dan tien jaar ervaring in de tattoo-industrie en nauw contact met tattoo-artiesten, medisch specialisten en klanten, hebben we een reeks hoogwaardige nazorgproducten ontwikkeld die speciaal zijn ontworpen om het genezingsproces te bevorderen en je tattoo er op zijn best uit te laten zien.
Onze producten zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten die de huid hydrateren, kalmeren en beschermen. Ze zijn vrij van parabenen en andere agressieve chemicaliën die irritatie kunnen veroorzaken.
Ontdek onze TattooMed nazorgproducten en geef je tattoo de beste verzorging!
Met de juiste zorg en aandacht zal je tattoo snel genezen en er jarenlang prachtig uitzien. Dus wees geduldig, volg onze tips en geniet binnenkort weer van een verfrissende duik!
Zwemmen met een nieuwe tattoo is riskant en kan leiden tot infecties, vertraagde genezing en vervaging van de inkt
Wacht daarom tot je tattoo volledig genezen is voordat je gaat zwemmen en bescherm hem ondertussen tegen de zon
TattooMed biedt hoogwaardige nazorgproducten om je tattoo optimaal te verzorgen en te beschermen, zodat je snel weer zorgeloos kunt genieten van een verfrissende duik 💦
Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg pagina maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op
Oorspronkelijke publicatiedatum: 2019-12-09
Laatst bijgewerkt op: 2024-07-06