Mag je zwemmen met de tattoo folie?

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 3 min

Zwemmen met tattoo folie… wel of niet doen?

Er is nog wel eens wat verwarring over het gebruik van de tattoo folie en de sunfolie. Want hoeveel zon en water kunnen ze nou eigenlijk hebben? Mag je zwemmen met de second skin op je nieuwe tattoo? Kan je met de Sun folie, de Black patch, lekker lang in de zon zitten of zonnekloppen?

In deze blog kun je lezen hoe het nou precies zit met folie en water/zon. Zijn ze als water en vuur of juist dikke vrienden. Hieronder leggen we het uit.

Bescherm je tattoo tegen vuiligheid

Als je net een nieuwe tattoo hebt laten zetten is het heel verstandig om hem de eerste dagen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Een tattoo is een wond en moet helen in een gezond, veilig wond klimaat. Dat kan je doen door je tattoo regelmatig schoon te maken of af te dekken met een zelfklevende tattoo folie. 

Maar dan gaat de zon schijnen en wordt het heel erg warm… Je wil naar buiten, de zon in en het water op. En eigenlijk wil je ook je nieuwe aanwinst laten zien, want ja, nu je hem eindelijk hebt, ben toch wel trots ? En terecht!

Veel nieuwe tattoo-bezitters vragen zich nu, net als jij, af wat ze moeten doen. Folie eraf? Folie erop?


Even afkoelen in het water is geen probleem

De tattoo folie en de sunfolie zijn allebei waterproof. Je kan er prima mee douchen. Uitgebreid badderen of zwemmen is een ander verhaal. Een frisse duik in zee of het zwembad om af  te koelen kan prima, maar een uur lang baantjes trekken of chillen in de branding van de zee raden we af. 

Ga je zwemmen met de tattoo folie, dan is het verstandig om de tattoo folie na het zwemmen te verwijderen en schoon te maken met de Cleansing gel. Zo verminder je de kans op infecties aan je nieuwe tattoo.

Waarom moet de tattoo folie er van af?


Geen 100% waterdicht garantie

Als je langer in het water blijft, kunnen we namelijk niet 100% garanderen dat er geen water onder de folie komt. Je moet het zo zien: de folie is zo ontwikkeld dat het kan ademen en waterbestendig is. Met dit laatste bedoelen we spatwaterdicht.

Daarnaast kan er altijd een lekje ontstaan aan de zijkant van de folie, waardoor er water bij de tattoo kan komen. Voor de korte tijd dat je onder de douche staat is dat trouwens helemaal geen probleem.


Wat is het gevaar van te lang in het water zijn met je nieuwe tattoo?

Daar kunnen we kort en duidelijk over zijn: een infectie ligt op de loer! 

Het chloor in een zwembad, de virussen en bacteriën in zee en een rivier of plas kunnen voor een lelijke en pijnlijke ontsteking van je tattoo zorgen. Buiten de last die je hiervan hebt zou het best eens kunnen dat je er restschade aan je tattoo aan overhoudt. Niet doen dus!

In onze blog zwemmen met je tattoo vind je alles over dit onderwerp. Het kost je nu maar een paar minuten tijd en bespaart je straks eventuele ellende. Lees hem gewoon ff.


Beschermt TattooMed sun folie goed tegen de zon?

Jazeker. TattooMed Sun folie houdt voor 98% alle schadelijke UV-straling tegen. Dat hebben we speciaal zo ontwikkeld. Dit wil niet zeggen dat je urenlang in de zon kan gaan liggen bakken. De folie biedt een eerste bescherming en dat wil zeggen dat je dus voorzichtig moet zijn in de felle zon.


Dit gebeurd er als je te lang in de zon zit met de tattoo folie op je tattoo:

De tattoo folie moet je eigenlijk zien als en soort ‘plastic’ pleister.. Deze plastic pleister zit op jouw wond en als je daarmee in de volle zon gaat zitten, gaat het na een tijdje flink broeien. Het wordt veel te warm daar onder die pleister. Vergelijk het maar met een oventje.

Je kan je wel voorstellen wat dat met een wond doet. Dat voelt niet prettig.

Dat niet alleen. Heb je wel eens een sticker verwijderd?

Dat gaat het beste als je die warm maakt, met bijvoorbeeld een föhn. Dan haal je de sticker er zo vanaf. Datzelfde gebeurt als je met de tattoo folie in de hete zon gaat zitten. Dan wordt de lijm helemaal zacht. Dat is niet fijn en niet bevorderlijk voor het genezingsproces van je tattoo.

Dus: wandelen of even op een terrasje op het strand van de zon genieten is prima, maar zoek daarna de schaduw op (zeker tussen 12.00 uur en 15.00 uur).

Wees zuinig op je huid en je tattoo. Geniet daarnaast wel gewoon van de zomer. Met een beetje gezond verstand en de juiste tattoo nazorg producten is er niets aan de hand.


De Sun Folie verkrijgbaar in onze shop. Als los product, maar ook in een handige set. Met instructie info. Zodat je precies ziet hoe je de folie aanbrengt.

💡TIP: Onze After Tattoo, Cleansing Gel en de Daily tattoo care helpen jouw tattoo te genezen, te verzorgen en vooral mooi te houden. Daarom zitten ze samen in een handige voordeel bundel.


Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op.

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2020-06-24
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08