Mag je douchen met je net gezette tattoo?

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 4 min

Of je mag douchen met je nieuwe tattoo is een van de meest gestelde vragen die we krijgen. En? Natuurlijk kan dat! Je mag douchen met je nieuwe tattoo. Maar er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden om te voorkomen dat je tattoo infecteert of beschadigt. In deze blogpost leggen we stap voor stap uit hoe je veilig kunt douchen met je nieuwe tattoo.

Na hoe lang mag je onder de douche met je nieuwe tattoo?

Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.

Maar let op!

Dat kan soms ook wel eens langer zijn dan vier uur. Niet iedere artiest werkt op dezelfde manier. Luister vooral naar het advies van je tatoeëerder. 

Als je tattoo is ingepakt met een second skin tattoo folie hoef je de folie niet te verwijderen als je gaat douchen. Deze folie laat je 3 tot 5 dagen zitten. 

Check ook ons artikel over hoe het werkt met de tattoo folie.

Waar moet je op letten voordat je de douche instapt?

Voordat je gaat douchen met je nieuwe tattoo, moet je op een paar dingen letten:


Was je handen voordat je je tattoo aanraakt


Dat klopt! Je kan je handen ook gewoon onder de douche wassen. Dat is het probleem niet. Als je het maar doet vóórdat je je tattoo aanraakt. Zeker in de eerste weken na het zetten. Dan is je tattoo heel erg kwetsbaar voor alle bacteriën. Je tattoo wassen doe je namelijk met je handen. 

Check de temperatuur van het water

Vergeet dit absoluut niet! Te warm water voelt ѐcht niet fijn op je tattoo. Dat niet alleen. Té warm water en ook de stoom, die dan vrijkomt, zetten je poriën weer wijd open. Zo loop je het risico dat de inkt eruit vloeit en je tattoo minder mooi wordt. Lauwwarm werkt het beste.

Check de douchestraal

Je wilt absoluut niet verrast worden door een jetstraal op je nieuwe tattoo. Dat is pijnlijk en niet goed voor de inkt. Zorg voor een zachte straal en voorkom dat je die straal te rechtstreeks op je tattoo zet.

Zorg voor de juiste zeep

Het schoonmaken van je tattoo doe je niet alleen met water, maar ook met een milde zachte alcoholvrije zeep.  Met zeep bedoelen bij voorkeur een zeepvrije zeep of wasgel met een huidvriendelijke pH-waarde. 

De tattoo zeep van TattooMed is bacterie remmend en is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van tattoos. De Panthenol helpt je net gezette tattoo sneller genezen en verzacht ook nog eens de jeuk en branderigheid. 
Voordelen:
- verzacht jeuk
- vermindert roodheid
- droogt je tattoo absoluut niet uit!
- helpt sneller genezen


Weet waar je je tattoo mee gaat drogen

Na het douchen kan niet je zomaar je handdoek van het droogrek afpakken en je tattoo droogwrijven. Alsjeblieft niet! Het is belangrijk dat je je tattoo voorzichtig droogdept met een schone pluisvrije doek.

Zorg voor de juiste tattoo aftercare


Na het douchen begin je meteen met het verzorgen van je tattoo. Zoek van tevoren al met welke tattoo crème of zalf je je tattoo wilt verzorgen. Je insmeren met een standaard bodylotion is uit den boze. Daar zitten stoffen in die je tattoo niet ten goede komen en zeker niet bijdragen aan het helingsproces van je tattoo. Gebruik een crème of zalf die speciaal voor tattoo verzorging ontwikkeld is

Hoe lang mag je douchen? 

En dan het douchen zelf natuurlijk! De belangrijkste regel is dat je dat vooral niet TE LANG doet. Vooral de eerste dagen niet. Maak je tattoo goed schoon. Spoel de zeep zorgvuldig af en ga er weer uit.

Je hoeft echt niet het record snel douchen te verbreken, maar de eerste weken is vijf minuten echt lang genoeg. We hebben je al verteld dat te veel warmte niet goed voor je verse tattoo is, maar te veel water is ook niet goed.

Dat maakt de tattoo week en daarmee zet je ook je poriën open en kan je inkt er makkelijk uit komen.

Hoe vaak mag je douchen?

Heel simpel! Je kan in principe net zo vaak douchen, als je je nieuwe tatoeage moet schoonmaken. Mmm even denken...dat is minimaal twee keer per dag. Daar heb je natuurlijk niet altijd zin in. Tenzij je tattoo op een plek zit die je alleen goed onder de douche kan schoonmaken. Stap dan maar gewoon even onder de douche. Dat komt het genezingsproces van je tattoo zeker ten goede.


TIPS voor het douchen met je nieuwe tattoo


  • Was altijd eerst je handen
  • Controleer de temperatuur van het water (lauwwarm)
  • Check de douchestraal (niet te hard!)
  • Zorg voor de juiste tattoo zeep
  • Douche niet te lang!
  • Droog je tattoo met een schone doek
  • Smeer je tattoo in met 'n tattoo nazorg crème

☀️ TIP: Laat je binnenkort een nieuwe tattoo zetten?
Bereid je dan voor vóórdat je naar de tattoostudio gaat. Dan kan je na het tatoeëren meteen beginnen met het verzorgen van je nieuwe tattoo. Veel van onze klanten kiezen meteen onze complete tattoo verzorging bundel, de All in bundel.

Eén complete nazorg bundel voor het schoonmaken, verzorgen èn bescherming tegen de zon. Dan ben je in 1x keer volledig voorbereid op je tattoo nazorg. En kan je na het genezen je tattoo beschermen tegen vervaging ☀️ met onze Daily tattoo care


Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2018-11-17
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08