Zonnen met je nieuwe tattoo | do's en don'ts

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 2 min

Wanneer mag je met je tattoo in de zon of onder de zonnebank?

Na hoe lang je met je nieuwe tattoo in de zon of onder de zonnebank mag, verschilt per persoon. Je kan pas met je nieuwe tattoo in de zon zodra de bovenste huidlaag helemaal geheeld is. Dat is als álle velletjes en korsten zijn verdwenen en je tattoo helemaal glad aanvoelt. Wanneer dat precies is, verschilt per persoon. Dat is bij de een al na twee weken, bij de ander pas na vier weken.

Je net gezette tattoo is extreem gevoelig voor zonlicht

Je kan pas in de zon met je nieuwe tattoo als je tattoo genezen is. Blijf tot die tijd zoveel mogelijk met je nieuwe tattoo uit de zon. Als je net je tattoo hebt laten zetten, is je tattoo een open wond die je niet alleen moet beschermen tegen vuiligheid, maar ook tegen de zon. Je huid is dan extreem gevoelig voor Uv-licht en kan dan héél makkelijk verbranden. Hierdoor kan je blaren, bultjes of zelfs scheuren in je tattoo krijgen. Dat is niet alleen heel pijnlijk, maar je vertraagt ook nog eens het genezingsproces van je tattoo.

Wees ook voorzichtig in de zon met je genezen tattoo 

Je kan pas met je tattoo in de zon als je tattoo genezen is. Ook dan moet je nog heel voorzichtig zijn, want je huid is dan nog erg teer. Het duurt een aantal maanden voordat je je tattoo echt langdurig aan de sterke zon of de zonnebank kan blootstellen. 

Hoe bescherm je je tattoo tegen de zon?

De eerste weken na het zetten van je tattoo is het verstandig om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Ga ook niet met je nieuwe tattoo onder de zonnebank. Ontkom je er niet aan om in de zon te lopen of te zitten? Bedek dan je tattoo met je kleding of een handdoek. 

☀️TIP: Een net gezette tattoo, kan je de eerste dagen ook beschermen met een Sun protection tattoo folie.  

Wanneer mag je zonnebrand op je nieuwe tattoo smeren?

Als je tattoo genezen is, kun je hem insmeren met een zonnebrandcrème. Als je je te snel insmeert, kan je tattoo behoorlijk gaan irriteren door de ingrediënten van de zonnebrandcrème. Die zijn meestal niet geschikt om op een open wond te smeren.

Ga je met je tattoo in de zon of heb je tattoos op zichtbare plekken? Bescherm ze dan goed tegen vervaging. In het begin zal het niet zo opvallen, maar als je je tattoos blootstelt aan daglicht of fel zonlicht, vervagen ze gegarandeerd. Daarom raden we je aan om je tattoos altijd tegen UV-stralen te beschermen. Ook al de zon niet schijnt, is er nog veel UV-straling in de lucht.

Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2019-12-11
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08