Wil je een eerste tattoo laten zetten? Zo bereid jij je voor!

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 6 min

Een afspraak maken bij een tattoo studio is de eerste stap op weg naar je eerste tattoo. Tijdens het maken van deze afspraak zal je tattoo artiest je vaak al enkele waardevolle tips geven voor de voorbereiding op je eerste tattoo sessie. Het is raadzaam om deze adviezen ter harte te nemen, omdat ze kunnen bijdragen aan een succesvolle en comfortabele ervaring. In deze blog zetten we de belangrijkste tips voor je eerste tattoo voor je op een rij.

Hoe kan ik mij het best voorbereiden op een eerste tattoo sessie?

Zorg dat je nuchter bent!


Een tattoo sessie is stressvol voor je lijf. Dat is absoluut waar. Een borrel vooraf om lekker relaxed de sessie in te gaan is heel aantrekkelijk. Toch wordt dit afgeraden...


Als je niet nuchter bent heeft dit effect op de bloedstolling tijdens het tatoeëren. In het ergste geval ‘lekt’ de inkt weg in de huid, waardoor de tattoo vaal en slordig (niet strak) wordt. Dat is niet fijn. Zeker niet bij je eerste tattoo.


Een pijnstiller of marihuana dan? Ook die worden afgeraden, omdat ze een negatief effect op je nieuwe tattoo hebben.Eet wat voordat je aan eerste tattoo sessie begint


Hoe langer een sessie duurt, hoe meer het vraagt van de bloedcirculatie in je lichaam. Om je fit te blijven voelen kun je het best vooraf goed eten. Sterker nog: als een tattoo sessie een aantal uur duurt, neem dan een zoute snack of bijvoorbeeld wat Coca-Cola mee om jezelf wat op te peppen. Zo heb je gelijk iets te doen als het saai dreigt te worden.Heb je een gevoelige huid? Doe eerst een allergietest voordat je je tattoo laat zetten


Heb je last een gevoelige huid? Neem dan het zekere voor het onzekere en doe een allergie test vóór je eerste tattoo afspraak.


Elk huidtype reageert anders op kleurpigmenten in de tattoo inkt. Je hebt niets aan ellende achteraf. De tatoeëerder kan de allergietest eventueel voor je doen, dus dat is makkelijk.Door middel van een klein prikje onder je huid kijkt hij of en wat voor een reactie er ontstaat.


Voor zo’n test zal je waarschijnlijk moeten betalen, want er wordt gebruikgemaakt van steriel materiaal. Net als bij het zetten van een tattoo eigenlijk.


Mocht je na het zetten van je eerste tattoo, een allergische reactie krijgen, neem dan altijd meteen contact op je tattoo artiest, huisarts of bijvoorbeeld met de Tattoo poli.Tattoo artiest scheert huid ter voorbereiding op het zetten

Hoe schoner en gladder je huid, hoe beter het is


Voordat een artiest je eerste tattoo op je arm, been of bovenlichaam zet, zorgt je tattoo artiest er meestal voor dat zelfs de kleinste haartjes weg zijn. Je kan dit het best door de tatoeëerder laten doen. Ga dus niet van tevoren thuis aan de slag. Je huid kan na het scheren namelijk reageren met pukkeltjes en roodheid en dat kan nadelig zijn voor je tattoo afspraak (die gaat dan misschien niet door)!

Dus: laat de tatoeëerder op de dag zelf, de huid waar eerste tattoo komt, scheren.Doe rustig aan, zeker bij je eerste tattoo


Als je een lange tattoo afspraak voor de boeg hebt, plan dan niet teveel op die dag. Eigenlijk moet je jezelf op de dag van de sessie vooral niet lichamelijk of zelfs mentaal belasten. Het best kun je de dag na het zetten even lekker weggaan om je batterij op te laden. Zware training (kracht en cardio) is op de dag van de sessie en tenminste drie dagen erna niet aan te raden.Meer lezen over sporten en je nieuwe tattoo? Lees dan de blog sporten met je nieuwe tattoo, do’s and dont’s

6. Gebruik goede tattoo nazorg producten


Om ervoor te zorgen dat je tattoo snel geneest en om hem te beschermen, is het van belang je tattoo na het zetten goed te verzorgen. Kies voor een tattoo nazorg product dat bij je past. Bereid je voor op je tattoo nazorg, voordat je naar de tattoo studio gaat.


Deze nazorgproducten raden wij standaard na elke sessie aan:Je kan je tattoo de eerste dagen ook laten genezen met een second skin tattoo folie. De tattoo folie van TattooMed is een medisch product en helpt je tattoo sneller genezen. Gewone huishoudfolie heeft die eigenschap niet. Door deze folie te gebruiken voorkom je onder meer een ontsteking van je tattoo. 


Zet je je nieuwe tattoo in de zomer? Dan is de gepatenteerde Sun folie een must have! Dan heb je niet alleen alle voordelen van de tattoo folie, maar is je tattoo ook nog eens voor 98% beschermd tegen de zon!Wil je meer weten over de second skin tattoo folie? Lees dan onze blog hoe gebruik je de second skin tattoo folie

7. Niet zelf rijden


Na het tatoeëren kun je je een beetje duf voelen. Niet zo gek hoor, want blijheid en stress samen kunnen tot en onvoorspelbare moodcocktail leiden? Als je eerste tattoo sessie langer duurt dan vier uur is het misschien verstandig om niet zelf te gaan rijden. Zorg ervoor dat iemand je veilig thuis kan brengen. Laat je eerste tattoo in het buitenland zetten? Blijf een nachtje slapen als je twijfelt of je fit genoeg bent.


8. Maak heldere afspraken met je tattoo artiest


Veel artiesten tekenen hun ontwerp uit de vrije hand op de huid van hun klant en gebruiken dus geen stencil. We raden je aan om voor de sessie zo precies mogelijk te bespreken hoe je wilt dat het eindresultaat eruit komt te zien. Zo voorkom je onnodige discussie over technieken, kleurkeuze en artistieke vrijheid van de artiest. Zorg ervoor dat je precies weet wat je kunt verwachten.


9. In deze gevallen moet je eerste tattoo afspraak afzeggen

  • Als je oververmoeid bent, je bloedcirculatie niet in orde is of als het erop lijkt dat je ziek wordt.

  • Als je wondjes hebt, muggenbeten of erg verbrand bent door de zon.

  • Als je bang bent of nog een keer wilt nadenken over waarom je een tattoo wilt. Better save than sorry! Laat alleen een tattoo zetten als je het echt wilt en je prettig voelt in de studio.

Hoe er wel rekening mee dat je je aanbetaling uiteraard niet terugkrijgt. Je artiest heeft er vaak al tijd in zitten. Dat niet alleen. Een tattoo sessie die op het laatste moment wordt afgezegd, is niet altijd meteen opgevuld.Kort samengevat


Het zetten van je eerste tattoo is een spannende en betekenisvolle ervaring. Het is essentieel om je goed voor te bereiden om ervoor te zorgen dat de sessie soepel verloopt en dat je tevreden bent met het resultaat. Door de belangrijkste tips en richtlijnen te volgen, kun je zowel fysiek als mentaal optimaal voorbereid zijn.

Van het belang van nuchter zijn tot het kiezen van de juiste nazorgproducten, elke stap draagt bij aan een succesvolle tattoo-ervaring. Het is ook cruciaal om open te communiceren met je tattoo artiest en eventuele zorgen of vragen te bespreken voordat de sessie begint.

Onthoud altijd dat het laten zetten van een tattoo een persoonlijke keuze is. Neem de tijd om te overwegen waarom je een tattoo wilt en voel je comfortabel bij je beslissing voordat je naar de studio gaat. Door deze voorbereidingen te treffen, kun je vol vertrouwen je eerste tattoo laten zetten en genieten van deze bijzondere mijlpaal in je leven.


Vragen over de verzorging van je eerste tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2020-02-15
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08