Wat is dat, een tattoo blowout?

Wat is dat, een tattoo blowout?

Wat is dat, een tattoo blowout?

Wie het woord “blowout” hoort denkt misschien aan een olie- of gaslek. Maar in de tattoo wereld betekent het iets compleet anders, namelijk: “lekkende inkt”. Een betere naam had dit verschijnsel niet kunnen krijgen, want als je een blow out hebt, dan lekt de inkt letterlijk uit je tattoo weg. Negen van de tien keer zorgt een blowout voor een vage, wazige en ongelijkmatige (lees: slordige) tattoo. Voorkomen dus!

Hoe ziet een blowout er dan uit? 

Blowouts zijn er in verschillende vormen en gradaties. Soms is een tattoo blowout amper zichtbaar en soms super duidelijk. Meestal maakt een blowout een vlekkerige, wazige en ongelijkmatige ‘vlek’ van jouw tattoo. De kleur verspreidt zich soms buiten de lijnen. Vergelijk het maar met het inkleuren van een tekening, waarbij je per ongeluk te dicht bij de lijnen bent gekomen. De inkt gaat dan over de lijn, waardoor de tekening niet meer ‘strak’ is. Bij een tattoo blowout gebeurt er eigenlijk precies hetzelfde. Daarbij kunnen er kleuren gaan mengen, waardoor helder Ferrari rood met fris appeltjes groen een lelijke bruine kleur wordt.

Ik heb blauwe plekken rond mijn tattoo. Heb ik nu een blowout?

Nee hoor, maak je geen zorgen. Een blauwe plek rond je tattoo komt vaak voor. De artiest heeft dan gewoon wat ruwer gewerkt. Niks aan de hand verder. 

Wil je meer lezen over het verschil tussen een blauwe plek en een blowout?  Lees deze blog dan ff!


Waardoor wordt een tattoo blowout veroorzaakt en hoe kan ie worden voorkomen?

De oorzaak is simpel: het wordt altijd veroorzaakt door een minder goed gebruik van de naald. Een voorbeeld:  als een artiest de naald in diepere huidlagen steekt dan nodig is (ofwel: hij komt met de naald in een gebied waar de druk en de celstructuur anders is), dan krijg je dat de kleur gaat ‘lopen’. Je komen dan  kleurschakeringen in de verschillende huidlagen die je daar niet wilt. Meestal is een blowout direct zichtbaar nadat de tatoeëerder de naald in de verkeerde huidlaag heeft gestoken. Maar soms duurt het een paar weken voordat ie zichtbaar wordt. 

De stevigheid van jouw bindweefsel speelt ook een grote rol in het hele blowout verhaal. Als jouw bindweefsel minder stevig is en het pigment van jouw huid houdt zich niet aan de lijnen die de artiest zet, dan loop je ook kans op een blowout. 

Wat zijn de  meest voorkomende oorzaken van een blow out?

Zoals gezegd, plaatst de artiest de naald te diep in de huid of kiest hij de hoek van de insteek niet goed, waardoor de inkt van de naald in het nabijgelegen weefsel stroomt. Vaak gebeurt dit door onervaren tatoeëerders. En voor jou als klant is het ook geen pretje, want een verkeerd gezette naald, doet goed zeer. Maar heel eerlijk: in sommige delen van de huid is het ook voor ervaren tattoo artiesten moeilijk om een blow out te vermijden. Dus het is niet altijd per se de schuld van de artiest als je er een ‘krijgt’.

Een dunne huid


Als de huid heel dun is, kun je makkelijker een blowout krijgen (dit geldt vooral voor bepaalde lichaamsdelen waar de huid dunner is dan normaal). Denk hierbij aan: de achterkant van de knie, de bovenkant van je hand, de holte van je arm, je polsen, enkels, vingers, tenen en de bovenkant van je voet. Ook op plaatsen waar veel aders doorheen lopen, heb je eerder kans op een blowout. En nogmaals: met een ervaren tatoeëerder heb je er een kleinere kans op, maar je kunt het nooit uitsluiten.

Een te ver opgerekte huid

Als tijdens het tatoeëren de huid teveel wordt uitgerekt vergroot je de kans op een tattoo blowout.  Om ervoor te zorgen dat de tattoo naald op de juiste plaats in de huid wordt gezet, wordt de huid altijd een heel klein beetje strak getrokken, waardoor er een glad oppervlak ontstaat. Het is heel normaal dat een artiest dat doet. Maar… als de huid te ver wordt opgerekt of teveel onder spanning komt te staan, vooral in een gebied waar de huid al dun is, dan kan het gebeuren dat de prik-hoek niet goed meer is en dan kan de kleur gaan ‘lopen’ . 

Wat kan ik zelf doen om een blowout te voorkomen? 

Als halve (want je kunt het niet 100% voorkomen) voorzorgsmaatregel kun je het best voor een ervaren tattoo artiest kiezen. En kies niet voor lastig te tatoeëren lichaamsdelen. Zorg er verder voor dat de huid niet te strak wordt getrokken tijdens de sessie. Maar zelfs met deze tips weet je niet 100% zeker dat er niks verkeerd zal gaan. En als het eenmaal mis gaat tijdens het tatoeëren, dan is het op dat moment ook moeilijk te herstellen.

Hoe kun je een blowout wegwerken bij een tattoo? 

Een blowout hoeft je tattoo echt niet compleet te verpesten. Er zijn best wel oplossingen voor.  Door je tattoo bij te werken, valt je de blowout al een stuk minder op.  En een goede tattoo artiest kan een cover up rond het probleemgebied maken, waardoor de doorgelopen kleuren nagenoeg niet meer opvallen. Tuurlijk is een blowout jammer en moet je het zien te voorkomen, maar is het gelijk het einde van de wereld? Nee, echt niet.


Ontdek ook onze andere blogs over tattoo nazorg:



Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2020-04-26
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08