Tattoo cover up - waar moet je op letten?

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 5 min

Spijt van je tattoo? Maak er een nieuw kunstwerk van!

Soms doe je dingen waar je spijt van hebt. Een tattoo kiezen die niet echt goed bij je past bijvoorbeeld. Of een tattoo die wel jouw stijl is, maar die qua kleur helemaal vaag is geworden. Of een naam van een ex...

Dat is jammer, maar geen ramp. Dit probleem kan namelijk vrij eenvoudig worden opgelost met een tattoo cover. 

Een laserbehandeling om van je tattoo af te komen is natuurlijk ook een optie. Waar kun je nu het best voor kiezen? Eigenlijk is dat heel persoonlijk, maar om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder de voors en tegens tussen een tattoo cover en laseren voor je op een rij gezet.

 • Pijn
  Een cover-up tattoo zetten is pijnlijker dan een gewone tattoo. Een laserbehandeling is daarentegen weer pijnlijker dan een cover-up.

 • Kleur
  De print van de tattoo cover moet veel donkerder zijn dan de originele tattoo. Vind je dat mooi? Denk daar goed over na.

 • Combi van laser en cover-up
  In sommige gevallen kan de oude tattoo eerst met laser worden behandeld, zodat de tattoo cover er daarna overheen gezet kan worden.


☀️ TIP: Bescherm je genezen tattoo tegen vervaging met onze Daily tattoo care. Is een tattoo cover geschikt voor alle soorten tattoos?

Hoe kleiner een tattoo is, hoe makkelijker hij kan worden opgenomen in een nieuw ontwerp. Wel is het zo dat dikke, donkere lijnen veel moeilijker te bedekken zijn dan fijne. Ook kunnen bepaalde tattoo kleuren alleen maar worden gedekt met zwarte vlakken. De cover-up tattoo moet daarom helemaal over de oorspronkelijke tattoo heen gezet worden, zodat er later geen kleur meer doorheen schijnt.
In principe kan een tattoo artiest bijvoorbeeld een tribal gewoon coveren met zwarte vlakken en mooie contouren.
Om een lang verhaal kort te maken: een tattoo cover wordt het mooist als de nieuwe print uit veel donkere vlakken en patronen bestaat.


Letters kunnen heel makkelijk worden bewerkt met rozenblaadjes of lotusbloemen.
Van de oorspronkelijke tattoo zie je weinig tot niets meer terug.Is de oude tattoo echt niet meer zichtbaar na een tattoo cover?

In principe niet. Maar of een cover-up goed dekt hangt niet alleen van de print af. Er speelt nog iets anders mee: bepaalde kleuren en contouren reageren namelijk op zonlicht, hoge bloeddruk en wrijving. Dit geldt vooral voor tekeningen met veel carbon black erin. Op warme dagen kan het daarom voor komen dat de tattoo wat opzet. Als je dan heel goed kijkt, dan zou je de oude lijnen en letters nog een beetje kunnen zien.

Welke tattoo covers worden het meest gezet?


 • Letters en nummers zijn heel makkelijk te veranderen in een kleurrijke print. De naam van je ex kan in een handomdraai een mooie bloem worden?

 • Als een ontwerp te klein is wordt de cover-up in hetzelfde thema groter gemaakt. Als een tattoo niet meer hip is, dan wordt er aan de tattoo cover meer schaduw toegevoegd. Hierdoor wordt hij een stuk eigentijdser. 

 • Black-out tattoos zijn zwart en bedekken hele lichaamsdelen. Met deze tattoo covers kun je een complete sleeve onder zwarte inkt laten verdwijnen. Voor waaghalzen en doorzetters: laat extra carvings zetten, zodat er meer/nieuw contrast aan je tattoo wordt toegevoegd. Maar denk erom: dit is niet geheel pijnvrij…  

 • Staat de oude tattoo op een plek waar jij jouw nieuwe sleeve wilt hebben? Ook hier is een mooie oplossing voor: oude ontwerpen kunnen vaak prima samengevoegd worden met grotere patronen. De oude tattoo kan in zijn oude staat blijven of aangepast worden naar een soortgelijke cover up. Ben jij niet meer tevreden met je oude tattoo?

Geen probleem, jouw tattoo artiest kan je helpen!

Als je helemaal klaar bent met je oude tattoo en je hebt een stijlvol en goed uitvoerbaar idee voor een nieuwe, neem dan eerst even contact op met jouw artiest. Of zoek op social media naar goede cover up professionals. Veel goede tatoeëerders weten inmiddels hoe ze een tattoo weer nieuw leven in kunnen blazen. Voor een goede artiest is een cover up ook echt een leuke klus om te doen, hij of zij vindt het een uitdaging om een oud ontwerp te verbeteren en zo te zorgen dat jij helemaal happy de studio uit loopt. 

TIP: laat de artiest besluiten welke cover up het best past. Heb dus vooral vertrouwen in hem, hij weet wat hij doet.

Deze motieven worden vaak als cover up gebruikt

 • Letters kunnen heel makkelijk worden verwerkt in rozenblaadjes of lotus bloesem. 

 • Tribals verdwijnen vaak onder vleugels van roofvogels, schelpen of andere natuurlijke/dierlijke vormen.

 • Portretten worden vaak clowns of Mexicaanse schedels (Sugar Skull tattoo).

 • Golven en wolken worden vaak gebruikt om ruimte op te vullen en bedekken minder fraaie randen en lijnen.  

 • Dierenprints met een donkere vacht zijn heel geschikt om tattoos met veel kleur te bedekken.  

Om littekens of beschadigde tattoos te coveren zijn alleen speciale motieven geschikt.


Cover-ups voor littekens. Is dat mogelijk?


 • Aan een ongeluk of een operatie kun je een litteken overhouden. Helaas kan dat gebeuren. Gelukkig is ook hier een oplossing voor: een slim gezette tattoo cover laat je litteken(s) helemaal verdwijnen.  Wel is het zo dat littekenweefsel geen pigment in zich heeft, waardoor en geen kleur onder het weefsel kan komen. Een diepe snee in de tattoo blijft, nadat de tattoo is genezen, dan ook zichtbaar. Als je hier iets aan wilt doen, ga dan naar een ervaren tatoeëerder die al vaak cover ups heeft gezet en kan omgaan met een wat lastiger huidtype.  • Littekens en beschadigde tattoos kun je alleen verbergen met speciale prints die zich aanpassen aan de vorm en de structuur van het litteken. Je kunt hierin niet al te kieskeurig zijn. De prints zijn beperkt.  • Donkere en lastige moedervlekken kunnen helemaal niet getatoeëerd worden. Als je een tattoo wilt op en plek waar een moedervlek zit, laat deze dan eerst behandelen door een dermatoloog. TIP! Laat je binnenkort je tattoo coveren? Bereid je dan ook voor op de verzorging van je tattoo. Dan kan je na het zetten van je cover up, meteen beginnen met het schoonmaken en insmeren van je nieuwe tattoo.

Onze tattoo nazorg crème en de tattoo zeep zijn bij de ontwikkeling speciaal op elkaar afgestemd. Zodat ze je samen helpen om je tattoo sneller en fijner te laten helen. Door je tattoo regelmatig schoon te maken en te verzorgen met de After tattoo, voorkom je ook nog eens zoveel mogelijk korstvorming en vervelende jeuk. 

Met de After tattoo in combinatie met de Cleansing gel heb je dus alles wat je nodig hebt voor de juiste verzorging je verse tattoo. Daarom zitten ze ook samen met de Daily tattoo care in een voordeelbundel. BEKIJK HIER 

Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2020-02-12
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08