10 Tips voor tattoo verzorging

10 Tips voor tattoo verzorging

Het eindresultaat van je tattoo hangt niet alleen af je tattoo artiest, maar ook van de zorg die je eraan besteedt. Check de belangrijkste verzorgingstips

Naar de shop

Om zo lang mogelijk van je tattoo te kunnen genieten is het ongelofelijk belangrijk om je tattoo goed te verzorgen.
In ons artikel Tattoo nazorg - alle ins en outs op een rij gaan we hier uitgebreid op in. 

Hier heb je alvast een aantal belangrijke tattoo verzorgingstips.

Laat je tattoo niet uitdrogen

Het is echt heel belangrijk je tatoeage in de heelfase regelmatig met een crème of zalf in te smeren. Gedurende de eerste 4 dagen om de 4 uur als dat mogelijk is en anders minstens twee keer per dag. Smeer vooral niet te dik! Dat maakt de huid week en kan zodoende tot kleurverlies leiden of kunnen er puistjes ontstaan. Smeer ook niet te dun! Dat kan dat tot korstvorming leiden die vervolgens kunnen scheuren en zodoende het uiterlijk van de tatoeage kunnen aantasten.

Je kan je tattoo de eerste dagen ook perfect kan laten helen met een speciale zelfklevende tattoo folie. Met deze folie, ook wel second skin ben je beschermd tegen infecties, kan je tattoo optimaal helen èn kan je ook nog zonder verdere bescherming je kleding aan. De folie biedt gedurende de eerste dagen na het zetten een optimaal wondklimaat. Dat betekent dat je niet hoeft te smeren. Hoe lang je de folie kan laten zitten, is afhankelijk van de dikte van de tattoo folie. In ons artikel Je nieuwe tattoo ingepakt met folie. Wat nu? gaan we hier dieper op in.

Niet in bad en niet te lang douchen

Badderen en lang douchen vermijden zolang je tatoeage nog niet is genezen. De inkt kan uit je huid trekken en het uiterlijk van de tatoeage daardoor aantasten. Daarnaast kunnen bacteriën uit het water in je tatoeage komen waardoor die gaat ontsteken. Als je een speciale tattoo folie gebruikt, kan je gewoon douchen. Check ook ons artikel Douchen met je nieuwe tattoo. Kan dat?

Zweet en vuil in de wond vermijden

Zweet en vuil kunnen tot ontstekingen leiden. Houd de wond zo schoon mogelijk
 en wees voorzichtig met sporten en zwaar lichamelijk werk totdat je tatoeage is genezen. Een speciale tattoo folie beschermt je tattoo tegen vuiligheid....ideaal voor als je huisdieren hebt.

Geen sterke zon of onder de zonnebank

Zonlicht is de grootste vijand van nieuwe tatoeages. De felle stralen van de zon kunnen ervoor zorgen dat je blaren krijgt en dat de kleuren van je tatoeage gaan verbleken. Vervaging van je tattoo kan je na de genezing tegen gaan met een crème waar UV-bescherming in zit.

Niet krabben

Tijdens het helen is het heel normaal dat de huid gaat jeuken. Ga dan in ieder geval niet krabben! Je kan er niet alleen het uiterlijk van je tatoeage verzieken door de korsten of velletjes eraf te krabben als je jeuk hebt. Je loopt ook nog eens een heel groot risico dat je tattoo gaat ontsteken! Het juist gebruik van tattoo aftercare zorgt voor minder of zelfs geen jeuk of korstvorming.

Draag geen vieze of te strakke kleding

Draag geen vieze of te strakke kleding over je tatoeage, zeker niet in het begin. Als de tatoeage heelt zal er nog wondvocht en inkt uitlopen, waardoor de kleding aan de plek vast kan plakken. Het is erg pijnlijk om dat weer los te krijgen en je kunt korstjes of velletjes meetrekken.
 Kleding van katoen heeft bewezen eventuele wondafscheiding goed op te nemen en laat zich makkelijk reinigen. Met een tattoo folie voorkom je dat je tattoo aan je kleding gaat plakken.

Folie Ja/nee en zo ja wanneer/hoe lang?

Tijdens de eerste twee dagen zou je bij het slapen gaan of onder je kleding folie op je tatoeage kunnen kunnen om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vuil in komt. Het lang dragen van folie is niet aan te raden. Een zelfklevende tattoo folie kan je overigens wel 3-5 dagen laten zitten.

Zit je tatoeage aan je kleding vastgeplakt?

Geen paniek! Rustig met lauwwarm water losweken. Ga desnoods met kleding en al onder de douche staan. Probeer het voorval niet in een keer lost te trekken.

Wassen/reinigen van je tatoeage

Was of reinig je tatoeage niet met een normale douche gel. Deze is daarvoor, door de parfum en de hoge pH-waarde, niet geschikt. Gebruik voor het wassen van je tattoo bij voorkeur een zeepvrije zeep of wasgel met een huidvriendelijke pH-waarde. Die zijn speciaal ontwikkeld om je tattoo te reinigen, verzorgen en te kalmeren.

Wat kan je nog meer doen om je wond te laten helen?

Je zou gedurende de genezing extra Vitamine C kunnen innemen. Als je te weinig Vitamine C in je lichaam hebt, kan je tatoeage minder snel genezen. Let ook op met alcohol, een te hoge alcohol inname belemmert de opname van vitamines en mineralen, waaronder Vitamine C.

 

 Succes met je nieuwe tattoo!

reinigen, verzorgen en beschermen

 

Speciaal ontwikkeld voor tattoos
reinigen, verzorgen & beschermen
Meer weten?

 

Heb je een vraag?  Neem dan vooral contact met ons op.
  

Laatst bekeken
Hochwirksame Hautpflege Dermatologisch bestaetigt Ohne Tierversuche 100% Vergan Made in Germany