10 Tips voor tattoo verzorging

10 Tips voor tattoo verzorging

Het eindresultaat van je tattoo hangt niet alleen af je tattoo artiest, maar ook van de zorg die je eraan besteedt. Check de belangrijkste verzorgingstips

Naar de shop

Tattoo Verzorging

Om zo lang mogelijk van je tattoo te kunnen genieten is het ongelofelijk belangrijk om je tattoo goed te verzorgen. Waar moet je in ieder geval op letten om te zorgen dat je tattoo zo snel en mooi mogelijk geneest?

We hebben de belangrijkste tips voor je op een rij gezet. In Tattoo Nazorg - alle ins en out op een rij gaan we dieper in op de verzorging van je nieuwe tattoo.

Laat je tattoo niet uitdrogen

Het is echt heel belangrijk je tatoeage in de heelfase regelmatig met een crème of zalf in te smeren en je tattoo vooral niet laat uitdrogen. Gedurende de eerste 4 dagen om de 4 uur als dat mogelijk is en anders minstens twee keer per dag. Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel en heb je bovendien meer kans op korstvorming. Korstjes kunnen scheuren en je tattoo weer behoorlijk beschadigen. 

Korstvorming kan je ook zoveel mogelijk voorkomen door je tattoo te laten helen met een speciale tattoo folie. Deze folie, ook wel second skin genoemd, beschermt je tegen infecties en zorgt voor een optimaal wondklimaat. Je hoeft je tattoo de eerste dagen dan helemaal niet in te smeren. Hoe lang je de folie kan laten zitten, is afhankelijk van de dikte van de tattoo folie. In Je nieuwe tattoo ingepakt met folie. Wat nu? gaan we hier dieper op in.

Smeer vooral niet te dik! Een te vochtige wond, verhoogt weer het infectiegevaar. Dat niet alleen. Door je tattoo te dik in te smeren, sluit je de huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dat is niet goed voor het genezing van je tattoo.  Bovendien kan je zo puistjes krijgen.

 

Wassen/reinigen van je tatoeage

Voor de genezing van je tattoo is het niet alleen belangrijk dat je je tattoo regelmatig insmeert, maar ook dat je 'm regelmatig schoonmaakt. Met het schoonmaken van je tattoo help je je tattoo te beschermen tegen bacteriën en was je bovendien de overtollige inkt, bloed en wondvocht er af. Voorkom zoveel mogelijk dat je dit laat opdrogen als je veel korstvorming wilt voorkomen. 

Maak je tattoo niet schoon met een normale douche gel. Deze is daarvoor, door de parfum en de hoge pH-waarde, absoluut niet geschikt. Gebruik voor het wassen van je tattoo bij voorkeur een zeepvrije zeep of wasgel met een huidvriendelijke pH-waarde. Of een zeep of wasgel die speciaal ontwikkeld is voor schoonmaken en verzorgen van net gezette tattoos

 

Niet in bad en niet te lang douchen

Badderen en lang douchen kan je maar beter vermijden zolang je tatoeage nog niet is genezen. De inkt kan uit je huid trekken en daar wordt je tattoo niet mooier van. Daarnaast kunnen bacteriën uit het water in je tatoeage komen waardoor die gaat ontsteken. Als je een speciale tattoo folie gebruikt, kan je trouwens gewoon douchen. Check ook ons artikel Douchen met je nieuwe tattoo. Kan dat?

Zweet en vuil in de wond vermijden

Zweet en vuil kunnen tot ontstekingen leiden. Houd de wond zo schoon mogelijk
 en wees voorzichtig met sporten en zwaar lichamelijk werk totdat je tattoo is genezen. Een speciale tattoo folie beschermt je tattoo de eerste dagen tegen vuiligheid....ideaal voor als je huisdieren hebt.

Geen sterke zon of onder de zonnebank

Zonlicht is de grootste vijand van nieuwe tatoeages. De felle stralen van de zon kunnen ervoor zorgen dat je blaren krijgt en dat de kleuren van je tatoeage gaan verbleken. Vervaging van je tattoo kan je na de genezing tegen gaan met een crème waar UV-bescherming in zit. 

Niet krabben

Tijdens het helen is het heel normaal dat de huid gaat jeuken. Ga dan in ieder geval niet krabben! Je kan er niet alleen het uiterlijk van je tatoeage verzieken door de korsten of velletjes eraf te krabben als je jeuk hebt. Je loopt ook nog eens een heel groot risico dat je tattoo gaat ontsteken! Het juist gebruik van tattoo aftercare zorgt voor minder of zelfs geen jeuk of korstvorming.

Draag geen vieze of te strakke kleding

Draag geen vieze of te strakke kleding over je tatoeage, zeker niet in het begin. Als de tatoeage heelt zal er nog wondvocht en inkt uitlopen, waardoor de kleding aan de plek vast kan plakken. Het is erg pijnlijk om dat weer los te krijgen en je kunt korstjes of velletjes meetrekken.
 Kleding van katoen heeft bewezen eventuele wondafscheiding goed op te nemen en laat zich makkelijk reinigen. Met een tattoo folie voorkom je dat je tattoo aan je kleding gaat plakken.

Folie Ja/nee en zo ja wanneer/hoe lang?

Tijdens de eerste twee dagen zou je bij het slapen gaan of onder je kleding folie op je tatoeage kunnen kunnen om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vuil in komt. Het lang dragen van folie is niet aan te raden. Een zelfklevende tattoo folie kan je overigens wel 3-5 dagen laten zitten.

Zit je tatoeage aan je kleding vastgeplakt?

Geen paniek! Rustig met lauwwarm water losweken. Ga desnoods met kleding en al onder de douche staan. Probeer het vooral niet in een keer lost te trekken.

 

Wat kan je nog meer doen om je wond te laten helen?

Je zou gedurende de genezing extra Vitamine C kunnen innemen. Als je te weinig Vitamine C in je lichaam hebt, kan je tatoeage minder snel genezen. Let ook op met alcohol, een te hoge alcohol inname belemmert de opname van vitamines en mineralen, waaronder Vitamine C.

 


 Heb je net een nieuwe tattoo? 

Check dan onze All in Bundel voor de verzorging voor je vers gezette tattoo.
Voor het schoonmaken, verzorgen èn bescherming tegen de zon.


All In Bundel
Wassen, helen en beschermen 
in één bundel.
Koop 'm hier

 Heb je een vraag over het verzorgen van je tattoo? We horen het graag! 
  

Laatst bekeken
Hochwirksame Hautpflege Dermatologisch bestaetigt Ohne Tierversuche 100% Vergan Made in Germany