10 Tips voor tattoo verzorging

10 Tips voor tattoo verzorging

Tattoo Nazorg - check hier de belangrijkste tattoo verzorgingstips

Laat jij binnenkort een nieuwe tattoo zetten? Bereid je dan goed voor. 

Om zo lang mogelijk van je tattoo te kunnen genieten is het ongelofelijk belangrijk om je tattoo goed te verzorgen.


Waar moet je op letten om te zorgen dat je tattoo zo snel en mooi mogelijk geneest? De belangrijkste tattoo verzorgingstips op een rij:

  • Laat je tattoo niet uitdrogen
  • Maak je tattoo regelmatig schoon
  • Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen 
  • Zweet en vuil in je wond vermijden
  • Geen sterke zon of onder de zonnebank
  • Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt
  • Draag geen vieze of te strakke kleding

 Hieronder gaan we dieper op de afzonderlijke nazorg tips in.
10 tips
10 tips tattoo verzorging TattooMed

1. Laat je tattoo niet uitdrogen

Het insmeren van je tattoo is een van de belangrijkste verzorgingstip die we je kunnen geven. Smeer je tatoeage tijdens de heelfase regelmatig in met een tattoo nazorg crème of nazorg zalf.

Laat je tattoo vooral niet uitdrogen!


Als je tattoo te droog wordt, geneest het namelijk minder snel en heb je bovendien meer kans op korstvorming. Korstjes kunnen scheuren waardoor je tattoo weer kan gaan bloeden. Hierdoor kan je lelijke plekken in je tattoo krijgen en je je tattoo moet laten bijwerken.

Insmeren nieuwe tattoo | Tattoomed tattoo nazorg | verzorging


Hoe vaak moet je je tattoo insmeren?

Smeer je tattoo de eerste 4 dagen om de 4 uur in als dat mogelijk is. Daarna minimaal twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, totdat je tattoo helemaal genezen is. De genezing van je tattoo duurt ongeveer 2-4 weken.  

Je tattoo is genezen wanneer je geen korsten of velletjes meer kan voelen als je met je vingers over je tattoo heen gaat. 

SMEER VOORAL NIET TE DIK!

Een te vochtige wond, verhoogt weer het infectiegevaar. Dat niet alleen. Door je tattoo te dik in te smeren, sluit je de huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dat is niet goed voor het genezing van je tattoo. Bovendien kan je zo puistjes of pukkeltjes op je je tattoo krijgen.

Smeer niet te veel nazorg creme of zalf op je tattoo


Het insmeren van je net gezette tattoo is niet het allerfijnste om te doen.

De tattoo nazorg crème & zalf van TattooMed zijn allebei zo ontwikkeld dat het héél makkelijk uitsmeert.


Voordelen After tattoo nazorg:
- niet vettig
- trekt snel in
- plakt niet aan je kleding
- geen smeer op kleding
- ontstekingsremmend
- snellere genezing  

2. Maak je tattoo regelmatig schoon 

Schoonmaken van je tattoo | tattoo nazorg

Voor de genezing van je tattoo is het belangrijk dat je je tattoo regelmatig schoonmaakt. Met het schoonmaken van je tatoeage help je je tattoo beschermen tegen bacteriën en was je bovendien de overmatige inkt, wondvocht en bloed er af. Hiermee voorkom je ook lelijke korsten op je tattoo.

De eerste dagen is het belangrijk dat je je tattoo minimaal twee keer per dag schoonmaakt. Zo zorg je ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om je tattoo te beschadigen. Voorkom dat je het bloed en wondvocht laat opdrogen als je veel korstvorming wilt voorkomen. 

Je kan gerust met je nieuwe tattoo douchen. Check in onze blog over douchen met je nieuwe tattoo waar je op moet letten.

Schoonmaken van je tattoo
Meer handige tips lees je in onze blog over het schoonmaken van je tattoo

TIP: Gebruik voor het schoonmaken van je tattoo een speciale tattoo zeep. Daar maak je je tattoo niet alleen mee schoon, maar bescherm en verzorg je je tattoo ook nog eens. ONTDEK HIER

Voordelen tattoo zeep:
- verzacht jeuk
- vermindert roodheid
- droogt je tattoo niet uit
- bacterie remmend
- helpt sneller genezen


Hoe lang blijf je je tattoo verzorgen?

Het verzorgingsproces, het schoonmaken en het insmeren van je tattoo, blijf je herhalen totdat je tattoo geheeld is. Hoe lang het precies, duurt voordat je tattoo genezen is, verschilt per persoon. Ga maar uit van twee tot vier weken. 

TATTOO NAZORG | VERZORGNG

ONTDEK HIER HOE ONZE TATTOO NAZORG WERKT


→ Wist je dat je het genezingsproces de eerste paar dagen extra kan ondersteunen met een tattoo folie?

Een tattoo folie is zelfklevend en zit als een second skin op je huid. Dan is je tattoo beschermd tegen volledig beschermd tegen vuiligheid en bacteriën en droogt je tattoo niet uit. Daardoor heb je de eerste dagen helemaal geen omkijken naar je tattoo.

Dat is vooral handig als je huisdieren hebt of met je werk met veel stof, zaagsel, haren en dergelijke te maken hebt. Lees hier hoe de genezing met een zelfklevende tattoo folie werkt. 


 

3. Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen

Zo lang je tattoo niet genezen is, is het niet verstandig om te gaan zwemmen. De inkt kan uit je huid trekken en daar wordt je tattoo niet mooier van. Daarnaast kunnen bacteriën uit het water in je tatoeage komen waardoor die gaat ontsteken.

Check ook:  Na hoe lang mag je zwemmen met je nieuwe tattoo?

Ga ook niet in bad of in de sauna met je nieuwe tattoo.

Mag je wel douchen met je nieuw tattoo?

Jazeker, maar douche niet langer dan 5 minuten, zolang je tatoeage nog niet hersteld is.

Tips om veilig te douchen lees je in Douchen met je nieuwe tattoo kan dat?  

Zwemmen met je nieuwe tattoo 
CHECK HIER ONZE BLOG

4. Zweet en vuil in de wond vermijden

Zorg dat je je tattoo zo schoon mogelijk houdt. Voorkom dat er te veel zweet of vuil in komt. Dat kan ervoor zorgen dat je tattoo gaat ontsteken. Houd je tattoo zo schoon mogelijk
 en wees voorzichtig met sporten en zwaar lichamelijk werk totdat je tattoo is genezen. 

Heb je huisdieren of werk je in een omgeving met veel stof, zaagsel, haren? Dan is tattoo folie ideaal om de eerste dagen na het zetten door te komen! Met de zelfklevende tattoo nazorg folie, ook wel second skin genoemd, bescherm je je nieuwe tattoo tegen deze vuiligheid en kan je tattoo rustig genezen. Een zelfklevende tattoo folie kan tot 3-5 dagen laten zitten.

Check onze blog voor meer tips over sporten met je nieuwe tattoo.
Sporten met je nieuwe tattoo
CHECK HIER ONZE BLOG

5. Geen sterke zon of onder de zonnebank

Zolang je tattoo nog niet genezen is, kan je maar beter uit de zon blijven. De felle stralen van de zon of zonnebank kunnen blaren veroorzaken en de kleuren van je tatoeage laten vervagen. Ook na het genezingsproces van je tattoo, moet je nog voorzichtig zijn met de zon.
Vervaging van je tattoo kan je na de genezing tegen gaan met een crème waar Uv-bescherming in zit. 

Zonnen met je nieuwe tattoo
CHECK HIER ONZE BLOG 

6. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt!

Tijdens het helen is het heel normaal dat de huid gaat jeuken. Ga dan in ieder geval niet krabben! Je kan er niet alleen het uiterlijk van je tatoeage verzieken door de korsten of velletjes eraf te krabben als je jeuk hebt. Je loopt ook nog eens een heel groot risico dat je tattoo gaat ontsteken! Het juist gebruik van tattoo aftercare zorgt voor minder of zelfs geen jeuk of korstvorming.

Korstvorming voorkom je ook zoveel mogelijk door je tattoo de eerste dagen te laten helen met een zelfklevende tattoo folie. Deze second skin beschermt je tegen infecties en zorgt dat je tattoo niet uitdroogt. Je hoeft je tattoo de eerste dagen dan helemaal niet in te smeren.  Check Je nieuwe tattoo ingepakt met folie als je wilt weten wat het verschil met de gewone huishoudfolie is.

Wil je weten hoe de second skin op je tattoo werkt? Check dan Hoe werkt de tattoo folie?
Tattoo folie

7. Draag geen vieze of te strakke kleding

Draag geen vieze of te strakke kleding over je tattoo, zeker niet in het begin. Als de tatoeage heelt zal er nog wondvocht en inkt uitlopen, waardoor de kleding aan de plek vast kan plakken. Het is erg pijnlijk om dat weer los te krijgen en je kunt korstjes of velletjes meetrekken.
 Kleding van katoen heeft bewezen eventuele wondafscheiding goed op te nemen en laat zich makkelijk reinigen. Met een tattoo folie voorkom je dat je tattoo aan je kleding gaat plakken.

8. Zit je tatoeage aan je kleding of beddengoed vastgeplakt?

Geen paniek! Rustig met lauwwarm water losweken. Ga desnoods met kleding en al onder de douche staan. Probeer het vooral niet in een keer lost te trekken. 
Slapen met je nieuwe tattoo
CHECK HIER ONZE BLOG

 

9. Wat kan je nog meer doen om je wond te laten helen?

Je zou gedurende de genezing extra Vitamine C kunnen innemen. Als je te weinig Vitamine C in je lichaam hebt, kan je tatoeage minder snel genezen. Let ook op met alcohol, een te hoge alcohol inname belemmert de opname van vitamines en mineralen, waaronder Vitamine C. Lees ook onze blog over Alcohol drinken en je nieuwe tattoo, gaat dat samen?

De laatste tip die we je kunnen meegeven: Houd je tattoo tijdens het helingsproces goed in de gaten! 

Let er goed op hoe je tattoo zich ontwikkeld. In deze periode is het risico op een infectie of ontsteking van je tattoo het grootst. 


Binnenkort een nieuwe tattoo? 

Bereid je dan voor vóórdat je naar de tattoostudio gaat. Dan kan je na het tatoeëren meteen beginnen met het verzorgen van je nieuwe tattoo. We hebben handige voordeelbundels voor je samengesteld BEKIJK HIER ONZE TATTOO NAZORG

Tattoo nazorg | verzorging | All in bundel  
TIP! 
Heb jij een gevoelige of zelfs zéér gevoelige huid, problemen met wondgenezing? 
BEKIJK dan eens onze After tattoo pro CE


Ontdek ook onze andere blogs over tattoo nazorg:

Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg pagina maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Ga dan naar onze contactpagina