Wat gebeurt er in je huid?

Wat weten we ervan? Medische kennis en ervaring met betrekking tot het tatoeëren

Naar de shop

  

Wat gebeurt er met je huid wanneer er een tattoo wordt gezet?

Medisch beschouwd raakt je huid gewond tijdens het tatoeëren en wordt er een pigment (kleur) in de huid gedeponeerd. De deeltjes van het pigment zijn te groot om door ‘lichaamseigen opruimcellen’ in je lichaam afgevoerd te worden, waardoor de kleuren in je huid blijven zitten.

De huid is opgebouwd uit twee verschillende lagen die weer uit verschillende weefsels bestaan. De buitenste laag heet de opperhuid en de laag daaronder wordt de lederhuid genoemd. De opperhuid is opgedeeld in meerdere lagen. De buitenste laag bestaat uit dode, sterk afgeplatte cellen die zorgen voor extra bescherming. Onder deze moeilijk doordringbare laag huid wordt de tattoo geplaatst.

Hoe diep wordt er gestoken?

Dat is afhankelijk van de soort en de omvang van je tatoeage. Meestal gaat de naald met het pigment tot zo’n 2 mm diep de huid in en bereikt daar de lederhuid. Wanneer de inkt de lederhuid bereikt, gebeurt er iets geks. De huid schrikt van de onbekende stof, maar de pigmentdeeltjes zijn té groot om weggevoerd te worden. De huid moet dus op een andere manier regelen dat zij niet door de stof beschadigd wordt. Dat doet de lederhuid door de inkt in te kapselen. Op deze manier ontstaan er letterlijk bolletjes inkt die de huid geen schade aanrichten. Daardoor kunnen ze altijd onder de huid blijven zitten. Deze beschermingsreactie van de huid is dus ideaal om permanente versiering op de huid aan te brengen.

Wat is een blow out?

Tattoo artiesten die hun ambacht geleerd hebben op bijvoorbeeld een booreiland, kunnen de neiging hebben te diep te steken. Als dit het geval is, verloopt de kleur in het gedeelte onder de lederhuid, het zogeheten subcutane weefsel, en dat kan ongewenste schaduwen ofwel een blow out veroorzaken.

Waarom vervagen sommige tatoeages?

Na verloop van tijd, vernieuwt de opperhuid en verzwakt de helderheid even. Voorkom opgestapelde dode huidcellen door regelmatig te scrubben en heel erg belangrijk: bescherm je tatoeage tegen de zon. Gebruik altijd een verzorgende crème met een SPF factor erin.

Kan je littekens overhouden?

Ja. Dat kan als er te diep getatoeëerd is. Maar ook als er slecht onderhoud is gepleegd en eventuele korsten eraf worden gepeuterd. Laat je huid goed genezen, dat voorkomt littekens.
Laatst bekeken
Hochwirksame Hautpflege Dermatologisch bestaetigt Ohne Tierversuche 100% Vergan Made in Germany