Je nieuwe tattoo ingepakt met folie. Wat nu?

Je nieuwe tattoo ingepakt met folie. Wat nu?

Hoe lang mag het blijven zitten? Hoe verwijder je het? Mag je er mee douchen? Bloed of inkt onder de folie, is dat erg? Vind hier het antwoord op je vragen

Naar de shop

Voordat je de tattoo studio verlaat wordt je nieuwe tattoo met een folie afgedekt. Meestal gebruikt je artiest daarvoor een plastic folie ofwel huishoudfolie. Maar dat kan ook een ander soort verband zijn of een speciale zelfklevende tattoo folie.
 

Wat is het verschil tussen gewone plastic folie en een speciale tattoo folie?

 

De plastic folie is niets meer of minder dan de huishoudfolie die je thuis in je keukenla hebt liggen. Als je artiest klaar is met tatoeëren, wordt je tattoo voor de laatste keer schoongemaakt en ingesmeerd met bijvoorbeeld vaseline.

 

Bescherming van je tattoo

Om je onderweg naar huis te beschermen tegen bacteriën en andere ziektekiemen, pakt je artiest je tattoo vervolgens in met huishoudfolie. De folie wordt vastgeplakt met huidvriendelijke tape. Afhankelijk van de werkwijze van je artiest, mag je deze folie na een bepaalde tijd verwijderen en kan je je tattoo gaan verzorgen. Na hoe lang je dat kan doen, vertellen we je straks.

 

 

Tattoo ingepakt met huishoudfolie

Verse tattoo ingepakt met huishoudfolie

 


Zelfklevende folie

Dat werkt héél anders met de speciale tattoo folie. Die wordt na het schoonmaken op je tattoo geplakt. Geplakt?! Ja. Tattoo verzorging folies zijn zelfklevend en zitten als een tweede huid (second skin) op je tattoo. In tegenstelling tot de plastic folie, is het juist de bedoeling dat de folie op je verse tatoeage blijft zitten.

 
Verse tattoo ingepakt met speciale tattoo folie - voor en na  - Protection FilmVerse tattoo ingepakt met speciale tattoo folie - voor en na  

Wondverzorging

De tattoo nazorg folies zijn speciaal ontwikkeld om jouw tattoo te laten helen. Door je tattoo af te plakken met deze folie, creëer je een vochtig wondklimaat. In een vochtig wondklimaat verloopt het genezingsproces sneller. Het wordt ook wel wondfolie genoemd en is afkomstig uit de moderne wondverzorging.


Maar je tattoo moet toch ademen? Tuurlijk! Dat doet het ook. Maar in welke mate dat gebeurt, verschilt per tattoo folie. 

 

Hoe lang moet de folie op je tattoo blijven?

Je voelt het waarschijnlijk al aankomen. Hoe lang de folie erop moet blijven zitten, hang helemaal af van welke folie er is gebruikt.

 

Huishoudfolie. Hoe lang?

Als je artiest met huishoudfolie werkt, kan je de folie er over het algemeen na twee tot vier uur af halen. Daarna kan je je tattoo meteen gaan verzorgen. We hebben in alle ins en out van juiste tattoo verzorging beschreven hoe je dat het beste kan doen.

Sta niet raar te kijken als je artiest zegt dat het er na een half uur al af mag of bijvoorbeeld pas na 24 uur. Iedere artiest heeft zijn eigen werkwijze en heeft daar ook z’n eigen redenen voor. Meestal krijg je een uitgebreide verzorgingsinstructie mee.

Luister vooral naar het advies van je artiest. Ook al hoor om je heen iets anders. Jouw artiest weet nadat hij jou getatoeëerd heeft, hoe jouw huid reageert op zijn of haar werkwijze. Misschien verlies je heel veel bloed of juist helemaal niet. Het hangt ook helemaal af van het soort tattoo, je huid en de plek waar ja tattoo is gezet.Laat je dus absoluut NIET gek maken door alle verhalen die je hoort. Dat geldt al helemaal voor de speciale nazorg folie.

 

Tattoo nazorg folie. Hoe lang?

De tattoo folie is een heel ander verhaal. Hoe lang je deze folie mag laten zitten, hangt af van welke soort folie is gebruikt. Met name van hoe dik het is. Wij zijn zelf een groot voorstander van de tattoo verzorgings folie die je er drie tot vijf dagen op kan laten zitten. Daar geneest je tattoo geweldig mee. Die is veel dunner en flexibeler dan de dikkere varianten. Daardoor prettiger in gebruik en makkelijker te verwijderen.

Ook hier krijg je advies van je artiest, maar daar wil niet iedereen naar luisteren. Met als gevolg dat de folie soms veels te vroeg verwijderd wordt. Hoe komt dat? De meeste mensen zijn bang dat de tatoeage dan niet kan ademen. Daar hoef je je ABSOLUUT geen zorgen over de maken.

Verse tattoo ingepakt met folie - voor en na 

Verse tattoo ingepakt met speciale tattoo folie - voor en na  


Folie ademt

De tattoo nazorg folie, waar wij het met name over hebben, is zo ontwikkeld dat je tattoo gewoon kan ademen en toch helemaal beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Dat klinkt misschien een beetje raar. Dat houdt gewoon in dat er geen vuiligheid naar binnen kan. Met vuiligheid bedoelen we bacteriёn, stof, honden- of kattenharen, vies water. Je kan het zo gek niet verzinnen.

 

Folie is waterdicht

Water? Ja. Je het is waterdicht! Dus je kan er gewoon mee douchen. Maar je moet er natuurlijk niet uren mee onder de douche gaan staan.


Dat klinkt allemaal geweldig. Sterker nog. Dat is het ook! Toch halen veel mensen de folie er voortijdig af. Waarom?


Wondfolie

Dat komt omdat er onder die wondfolie, we noemen het nu expres zo, wondvocht komt. Dat is niet meer dan logisch. Uit iedere wond komt dat. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Je moet er juist heel erg blij mee zijn! In jouw eigen wondvocht zitten de juiste stoffen om je tattoo te laten helen. Je tattoo geneest de eerste dagen in z’n eigen wondvocht.

En nu komt het. Als er ook nog wat inkt uit je tattoo komt, kan het er een beetje schmutzig uit zien. Dat is de reden voor sommigen om het eraf te halen. Dat is zonde. Hoe langer je de folie laat zitten, hoe beter je tattoo onder de folie geneest en hoe langer je kan genieten van alle voordelen van de folie.

 

Voordelen tattoo nazorg folie:

• je hebt de eerste dagen helemaal geen omkijken naar je tattoo
• je kan er gewoon mee douchen, het is waterdicht
• je hebt geen last van wrijving van je kleding
• je kleding of beddengoed kan niet aan je tattoo plakken
• je tattoo kan niet uitdrogen door het vochtige windklimaat
• er kunnen geen bacteriёn enzo bijkomen
• het is flexibel, dus je hebt alle bewegingsvrijheid
• je hoeft je geen zorgen te maken over je huisdieren

 

Om van deze voordelen te genieten, moet je het natuurlijk wel laten zitten. Dus laat de folie er net zo lang op zitten als je geadviseerd wordt. Dat is drie tot vijf dagen. Hoe langer je het laat zitten, hoe verder je tattoo geheeld is. Sommigen laten het er zelfs langer op zitten.


 

Let op! 

De tattoo folie is niet geschikt voor mensen met een pleisterallergie. De meeste mensen weten of ze dat hebben. Een allergie kan zich ook opeens op latere leeftijd ontwikkelen. Je bent dan allergisch voor de lijm. En geloof ons, je merkt dat. Je voelt meteen of er iets mis is. Je huid kan opzwellen, rood worden, jeuken, bultjes krijgen. Als dat zo is, dan hoef je niet te twijfelen. Haal het er dan zo snel mogelijk af! Hoe graag je het ook wilt laten zitten.

 

De folie moet prettig zitten

Het is essentieel dat de folie prettig en comfortabel zit. Het komt wel eens voor dat de folie iets te strak geplakt is. Vooral bij de bewegende delen. Dan trekt de folie te veel aan je huid. Het is verstandiger om de folie dan te verwijderen.

 

 

Het verwijderen van de folie. Hoe doe je dat?

 

Verwijderen huishoudfolie


Het verwijderen van de huishoudfolie heeft eigenlijk niet zo heel veel tekst en uitleg nodig. De voorbereiding daarvan wel.

Voordat je de folie verwijdert:

• zeker weten dat je je tattoo kan wassen met schoon water
• eerst grondig je handen wassen
• de temperatuur van het water checken
• zorgen dat je dat je de juiste zeep hebt om je tattoo te wassen
• weten waar je je tattoo mee gaat drogen
• zorgen dat je tattoo nazorg crème in huis hebt In ons artikel Douchen met je nieuwe tattoo. Kan dat? gaan we hier dieper op de voorbereiding in.


Okay...nadat je je goed voorbereid hebt, pulk je eerst voorzichtig de tape los waar de folie mee vast zit. Dat is huidvriendelijke tape, dus dat doet helemaal geen pijn. Daarna verwijder je heel rustig de folie. Onder de folie ziet het er waarschijnlijk een beetje schmutzig uit. Dat is een mengsel van inkt, je eigen bloed en bloedplasma en eventueel vaseline. Om heftige korstvorming te voorkomen is het heel belangrijk dat je dit mengsel er heel goed afwast. Korsten worden gevormd als het bloedplasma hard wordt. Vandaar dat het zo ongelofelijk belangrijk is dat je je nieuwe tattoo goed schoonmaakt.


Verwijderen van de tattoo folie

Het verwijderen van de speciale folie is een heel ander verhaal. Die zit natuurlijk vastgeplakt. Wat je nu absoluut niet moet doen, is een hoekje lospeuteren en de film er in een ruk aftrekken. Als een soort harsstrip. Niet doen! Dat voelt niet fijn en is niet bevorderlijk voor je tattoo. 


Je peutert eerst rustig een hoekje los en vervolgens ga je de folie lang maken, stretchen. Hoe dunner de folie, hoe makkelijker dit gaat.

 

Het gaat nóg makkelijker als je de folie warm maakt door bijvoorbeeld even onder de douche te gaan staan. Vergelijk het maar met een gewone sticker die je verwijdert door ‘m warm te maken.

 
Als je de folie hebt verwijderd moet je net als bij de huishoudfolie, je tattoo goed schoonmaken. Het prettig om je tattoo te wassen met een zeepvrije wasgel die je huid meteen kalmeert. Daarna kan je je tattoo verzorgen met een crème of zalf die speciaal voor tattoo verzorging ontwikkeld is. Nu je al die dagen helemaal niets te maken heb gehad met een tattoo of crème die plakt aan je kleding of beddengoed, is het handig om te kiezen voor een tattoo nazorg crème die niet vettig is.

Check ons artikel over tattoo nazorg als je meer tips wilt over het verzorgen van je tattoo.


Mag je je tattoo opnieuw inpakken met folie?

 


Opnieuw inpakken met huishoudfolie

In principe pak je je tattoo niet opnieuw in met folie. Het is belangrijk dat je je tattoo niet afsluit. Er moet namelijk voldoende zuurstof bij komen. Zuurstof is noodzakelijk om je tattoo goed te laten helen. Dat gebeurt niet als je je tattoo opnieuw inpakt met huishoudfolie. Onder die folie kan het lekker gaan broeien en dat vinden bacteriën heel fijn. Zoveel mogelijk laten dus.

Het mag dus wel? Ja. Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Je artiest zal je precies vertellen wat je moet doen.

Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.

Mocht dat onverhoopt toch gebeuren....gewoon rustig blijven. Wat je dan absoluut NIET moet doen, is het er in paniek eraf proberen te trekken. In ons artikel tattoo nazorg - alle ins en outs op een rij lees wat je dan het beste kan doen. Met de second skin heb je hier trouwens helemaal geen last van.

Als je gaat slapen met de folie, is het ongelofelijk belangrijk dat je de volgende ochtend je tattoo grondig schoonmaakt en verzorgt.

 


Opnieuw inpakken met tattoo folie

Net als bij de plastic folie is ook niet de bedoeling om je tattoo opnieuw in te pakken met de speciale tattoo folie. Onder die folie creëert jouw eigen lichaam namelijk het ideale wondklimaat om jouw tattoo te laten helen. Dat neemt niet weg dat het af en toe wel gebeurt hoor. 

Bijvoorbeeld als je héél erg veel wondvocht aanmaakt. Zodanig, dat het zelfs ongemakkelijk wordt om met de folie rond te lopen. Dat is niet de bedoeling. Dan kan je het er beter afhalen en het opnieuw inpakken.

 

Je kan je uiteraard niet zomaar opnieuw inpakken met de folie. Vóórdat je de folie eraf haalt bereid je je al voor op het op het opnieuw plakken.

•  zorg voor een schone scherpe schaar
•  bekijk goed hoeveel folie je nodig heb
•  knip de folie eventueel al op de gewenste maat


Daarna geldt dezelfde voorbereiding als voor het verwijderen als bij de huishoudfolie.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Het is essentieel dat je handen goed wast voordat je de folie er af haalt!

Bij het opnieuw plakken met de verzorging folie moet je echt ZORGVULDIG te werk gaan. Een verdwaalde katten- of hondenhaar onder de folie kan leiden tot een vreselijke ontsteking. Dan loopt je waarschijnlijk niet alleen het risico op een lelijke tattoo, maar ook een ernstig gezondheidsrisico. Oppassen dus!

De folie plak je op de schone droge huid. Je hoeft er helemaal niets op te smeren.

 

Tot slot..

Het is onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe het voor jou precies werkt met de folie. Of je nu  ingepakt bent met huishoudfolie of met de speciale tattoo folie. Het hangt af van de werkwijze van je artiest, hoe je huid reageert op het tatoeëren en van de soort folie. Bij twijfel raden we je aan om altijd je artiest te raadplegen.


 

 

Special ontwikkeld voor tattoos
Tattoo Protection Film
Meer weten?

 

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan vooral contact met ons op.

Laatst bekeken
Hochwirksame Hautpflege Dermatologisch bestaetigt Ohne Tierversuche 100% Vergan Made in Germany