Je nieuwe tattoo ingepakt met folie. Wat nu?

Je nieuwe tattoo ingepakt met folie. Wat nu?

Je tattoo ingepakt met folie

Na het zetten van je tattoo dekt je tattoo arriest je tattoo af met een folie. Meestal gebruikt je artiest daarvoor een plastic folie ofwel huishoudfolie. Maar dat kan ook een ander soort verband zijn of een speciale zelfklevende tattoo folie ofwel second skin tattoo folie.

Met welke folie je wordt ingepakt, maakt de eerste dagen een groot verschil uit voor de verzorging van je tattoo. 
 

Wat is het verschil tussen gewone plasticfolie en een speciale tattoo folie?


Huishoudfolie

De plasticfolie is niets meer of minder dan de huishoudfolie die je thuis in je keukenla hebt liggen. Je tattoo wordt daarmee afgedekt om je te beschermen tegen bacteriën en andere ziektekiemen. En om je kleding te beschermen natuurlijk.

Als je artiest klaar is met tatoeëren, wordt je tattoo voor de laatste keer schoongemaakt en daarna ingepakt met de huishoudfolie. De folie wordt meestal vastgeplakt met huidvriendelijke tape.

Het is niet de bedoeling dat deze folie er lang op blijft zitten. Hoe lang de folie mag blijven zitten is afhankelijk van de werkwijze van je artiest.  Na het verwijderen van de folie, begin je meteen met het verzorgen van je tattoo


Tattoo ingepakt met huishoudfolie

Verse tattoo ingepakt met huishoudfolie

Zelfklevende tattoo folie

Dat werkt héél anders met de speciale second skin tattoo folie. Die wordt na het schoonmaken op je tattoo geplakt. Geplakt?! Ja. Tattoo verzorging folies zijn zelfklevend en zitten als een tweede huid (second skin) op je tattoo.

In tegenstelling tot de plasticfolie, is het juist de bedoeling dat de folie op je verse tatoeage blijft zitten. Zolang de tattoo folie op je tattoo blijft zitten, hoef je je tattoo niet schoon te maken of in te smeren met een nazorg crème.

 
Verse tattoo ingepakt met speciale tattoo folie - voor en na - Protection Film
Verse tattoo ingepakt met speciale tattoo folie - voor en na  

De tattoo nazorg folies zijn speciaal ontwikkeld om jouw tattoo te laten helen. Door je tattoo af te plakken met deze folie, creëer je een vochtig wondklimaat. In een vochtig wondklimaat verloopt het genezingsproces sneller. Het wordt ook wel wondfolie genoemd en is afkomstig uit de moderne wondverzorging. 

Hoe lang moet de folie op je tattoo blijven?

Hoe lang de folie erop moet blijven zitten, hang helemaal af van welke folie er is gebruikt.

Huishoudfolie

Als je artiest met huishoudfolie werkt, mag je de folie er over het algemeen na twee tot vier uur af halen. 

Sta niet raar te kijken als je artiest zegt dat de folie er al eerder af mag of er juist veel later. Bijvoorbeeld pas na 24 uur.

Iedere artiest heeft zijn eigen werkwijze en heeft daar ook z’n eigen redenen voor. Meestal krijg je een uitgebreide nazorg instructie mee.

Luister vooral naar het advies van je artiest. Ook al hoor om je heen iets anders. Jouw artiest weet nadat hij jou getatoeëerd heeft, hoe je huid reageert op zijn of haar werkwijze. Misschien verlies je heel veel bloed of juist helemaal niet. Het hangt ook helemaal af van het soort tattoo, je huid en de plek waar je tattoo is gezet.

Laat je dus absoluut NIET gek maken door de verschillende verhalen die je hoort. Dat geldt al helemaal voor de speciale nazorg folie.

Tattoo nazorg folie

Met de tattoo folie is het namelijk een heel ander verhaal. Hoe lang je deze folie mag laten zitten, hangt af van welke soort folie is gebruikt. Of beter gezegd, van hoe dik de folie is. Hoe dunner de folie, hoe langer je het mag laten zitten. 

De tattoo folie van TattooMed kan je drie tot vijf dagen op je tattoo laten zitten. Deze tattoo folie is veel dunner en flexibeler dan de dikkere varianten. Daardoor prettiger in gebruik en makkelijker te verwijderen.

Je artiest zal je precies vertellen hoe lang je de folie mag laten zitten. 

Verse tattoo ingepakt met folie - voor en na 

Verse tattoo ingepakt met speciale tattoo folie - zonder en met   

Voordelen tattoo nazorg folie:

 • je hebt de eerste dagen helemaal geen omkijken naar je tattoo
 • je kan er gewoon mee douchen, het is waterdicht
 • je hebt geen last van wrijving van je kleding
 • je kleding of beddengoed kan niet aan je tattoo plakken
 • je tattoo kan niet uitdrogen door het vochtige wondklimaat
 • er kunnen geen bacteriёn bijkomen
 • het is flexibel, dus je hebt alle bewegingsvrijheid
 • je hoeft je geen zorgen te maken over je huisdieren

 

Om van deze voordelen te genieten, moet je het natuurlijk wel laten zitten. Dus laat de folie er net zo lang op zitten als je geadviseerd wordt.

Als je de folie van TattooMed gebruikt, raden we je aan om het minimaal drie dagen te laten zitten. Liever vijf dagen. Hoe langer je het laat zitten, hoe verder je tattoo geheeld is. 

Ontdek hier de handige VOORDEELBUNDELS

Lees ook Hoe lang duurt het helen van je tattoo?

  

Het verwijderen van de folie. Hoe doe je dat?

Huishoudfolie

Het verwijderen van de huishoudfolie heeft eigenlijk niet zo heel veel tekst en uitleg nodig. De voorbereiding daarvan wel.

Voordat je de folie verwijdert :

 • zeker weten dat je je tattoo kan wassen met schoon water
 • eerst je handen goed wassen
 • de temperatuur van het water checken
 • zorg dat je dat je de juiste zeep hebt om je tattoo te wassen
 • weet waar je je tattoo mee gaat drogen
 • zorg dat je tattoo nazorg crème in huis hebt 


Check ook Douchen met je nieuwe tattoo. Kan dat? 

Okay...nadat je je goed voorbereid hebt, pulk je eerst voorzichtig de tape los waar de folie mee vast zit. Dat is huidvriendelijke tape, dus dat doet helemaal geen pijn.

Daarna verwijder je heel rustig de folie. Onder de folie ziet het er waarschijnlijk een beetje schmutzig uit. Dat is een mengsel van inkt, je eigen bloed en bloedplasma en eventueel vaseline.

Om heftige korstvorming te voorkomen is het heel belangrijk dat je dit mengsel er heel goed afwast. Korsten worden gevormd als het bloedplasma hard wordt. Vandaar dat het zo ongelofelijk belangrijk is dat je je nieuwe tattoo goed schoonmaakt. Lees hier meer over in Schoonmaken van je tattoo. Waarom is dat zo belangrijk?

Tattoo nazorg folie

Het verwijderen van de speciale tattoo folie is een heel ander verhaal. Die zit natuurlijk vastgeplakt. Je kan het heel eenvoudig verwijderen door de folie lang te maken. Pak gewoon ergens een loszittend stukje en rek de folie op. Hoe dunner de folie, hoe makkelijker dit gaat.

 

Als je je de folie onder de warme kraan houdt of gewoon lekker onder de warme douche gaat staan, kan je 'm nog makkelijker verwijderen. 


Na het verwijderen van de folie kan je je tattoo gaan verzorgen. We hebben in alle ins en out van juiste tattoo verzorging beschreven hoe je dat het beste kan doen.


Mag je je tattoo opnieuw inpakken met folie?

Huishoudfolie

In principe pak je je tattoo niet opnieuw in met folie. Het is belangrijk dat je je tattoo niet afsluit. Er moet namelijk voldoende zuurstof bij komen. Zuurstof is noodzakelijk om je tattoo goed te laten helen. Dat gebeurt niet als je je tattoo opnieuw inpakt met huishoudfolie. Onder die folie kan het lekker gaan broeien en dat vinden bacteriën heel fijn. Zoveel mogelijk laten dus.

Het mag dus wel? Ja. Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. 

Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.

Mocht dat onverhoopt toch gebeuren....gewoon rustig blijven. Wat je dan absoluut NIET moet doen, is het er in paniek eraf proberen te trekken. In ons artikel tattoo nazorg - alle ins en outs op een rij lees wat je dan het beste kan doen. Met de tattoo folie heb je hier trouwens helemaal geen last van.

Als je gaat slapen met de folie, is het ongelofelijk belangrijk dat je de volgende ochtend je tattoo grondig schoonmaakt en verzorgt. 

Check ook onze blog Slapen met je nieuwe tattoo | do's & don'ts


Tattoo nazorg folie

Net als bij de plastic folie is ook niet de bedoeling om je tattoo opnieuw in te pakken met de speciale tattoo folie. Onder die folie creëert jouw eigen lichaam namelijk het ideale wondklimaat om jouw tattoo te laten helen. Dat neemt niet weg dat het af en toe wel gebeurt hoor. 

Bijvoorbeeld als je héél erg veel wondvocht aanmaakt. Zodanig, dat het zelfs ongemakkelijk wordt om met de folie rond te lopen. Dat is niet de bedoeling. Dan kan je het er beter afhalen en het opnieuw (laten) inpakken. 

 

Kort samengevat

Het maakt een groot verschil uit of je bent ingepakt met de huishoudfolie of met de tattoo folie. Hoe je lang je het mag laten zitten hangt af van de werkwijze van je artiest, hoe je huid reageert op het tatoeëren en van de soort folie. Bij twijfel raden we je aan om altijd je artiest te raadplegen.

Meer weten over de speciale tattoo folie? Naar de SHOP


 

 

Special ontwikkeld voor tattoos

Tattoo Protection Film

Lees meer over de folie in Zelfklevende tattoo folie op je nieuwe tattoo. Hoe werkt dat? 

 

Ontdek ook onze andere blogs over tattoo nazorg:

Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg pagina maar eens op je gemak. Heb je een andere vraag of wil je gewoon meer info? Ga dan naar onze contactpagina.

 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 20 NOV. 2018
Laatst bijgewerkt op: 2 DEC. 2023