Wil je een eerste tattoo laten zetten? Zo bereid jij je voor!

Wil je een eerste tattoo laten zetten? Zo bereid jij je voor!

Hoe kan ik mij het best voorbereiden op een tattoo sessie?

Als je een afspraak maakt bij de tattoo studio, dan vertelt je tattoo artiest je al wat je het best kunt doen of laten voordat je de tattoo sessie hebt. Neem die tips alvast van hem aan.

Hieronder zetten we de belangrijkste eerste tattoo tips voor je op een rij

1. Zorg dat je nuchter bent!

Een tattoo sessie is stressvol voor je lijf. Dat is absoluut waar. Een borrel vooraf om lekker relaxed de sessie in te gaan is heel aantrekkelijk. Toch wordt dit afgeraden. Als je niet nuchter bent heeft dit effect op de bloedstolling tijdens het tatoeëren. In het ergste geval ‘lekt’ de inkt weg in de huid, waardoor de tattoo vaal en slordig (niet strak) wordt. Een pijnstiller of marihuana dan? Ook die worden afgeraden, omdat ze een negatief effect op je nieuwe tattoo hebben.

2. Eet wat voordat je aan de sessie begint

Hoe langer een sessie duurt, hoe meer het vraagt van de bloedcirculatie in je lichaam. Om je fit te blijven voelen kun je het best vooraf goed eten. Sterker nog: als een sessie een aantal uur duurt, neem dan een zoute snack of bijvoorbeeld wat Coca-Cola mee om jezelf wat op te peppen. Zo heb je gelijk iets te doen als het saai dreigt te worden. 

 

 

3. Heb je een gevoelige huid? Doe eerst een allergietest voordat je je tattoo laat zetten

Heb je last een gevoelige huid? Neem dan het zekere voor het onzekere en doe een allergie test vóór je tattoo afspraak. Elk huidtype reageert anders op kleurpigmenten in de tattoo inkt. Je hebt niets aan ellende achteraf. De tatoeëerder kan de allergietest eventueel voor je doen, dus dat is makkelijk. Door middel van een klein prikje onder je huid kijkt hij of en wat voor een reactie er ontstaat. Voor zo’n test zal je waarschijnlijk moeten betalen, want er wordt gebruikgemaakt van steriel materiaal. Net als bij het zetten van een tattoo eigenlijk.

Mocht je na het zetten van een tattoo, een allergische reactie krijgen, neem dan altijd meteen contact op met je huisarts of bijvoorbeeld met de Tattoo poli.

Tattoo scheren | Tattoomed


4. Hoe schoner en gladder je huid, hoe beter het is

Voordat een artiest je nieuwe tattoo op je arm, been of bovenlichaam zet, zorgt je tattoo artiest er meestal voor dat zelfs de kleinste haartjes weg zijn. Je kan dit het best door de tatoeëerder laten doen. Ga dus niet van tevoren thuis aan de slag. Je huid kan na het scheren namelijk reageren met pukkeltjes en roodheid en dat kan nadelig zijn voor je tattoo afspraak (die gaat dan misschien niet door)!

Dus: laat de tatoeëerder op de dag zelf, de huid waar de nieuwe tattoo komt, scheren.

5. Doe rustig aan

Als je een lange tattoo afspraak voor de boeg hebt, plan dan niet teveel op die dag. Eigenlijk moet je jezelf op de dag van de sessie vooral niet lichamelijk of zelfs mentaal belasten. Het best kun je de dag na het zetten even lekker weggaan om je batterij op te laden. Zware training (kracht en cardio) is op de dag van de sessie en tenminste drie dagen erna niet aan te raden.

Meer lezen over sporten en je nieuwe tattoo? Lees dan de blog ‘sporten met je nieuwe tattoo, do’s and dont’s’

 

Wees relaxed op de dag van de sessie 

6. Gebruik goede nazorg producten

Om ervoor te zorgen dat je tattoo snel geneest en om hem te beschermen, is het van belang je tattoo na het zetten goed te verzorgen. Kies voor een tattoo nazorg product dat bij je past. Bereid je voor op je tattoo nazorg, voordat je naar de tattoo studio gaat.

Deze nazorgproducten raden wij standaard na elke sessie aan:

  • TattooMed Cleansing gel, milde zeepvrije wasgel voor je nieuwe tattoo.

  • TattooMed After tattoo, nazorg crème voor je nieuwe tattoo.

  • TattooMed Daily tattoo care, voor kleurbescherming van je genezen tattoo.

Uitgebreide informatie over onze tattoo nazorg vind je hier.

Wat heel goed werkt is de TattooMed tattoo folie. Neem de folie gewoon mee naar de studio en plak hem daar op je nieuwe tattoo. Laat hem vervolgens een tijdje zitten. De tattoo folie is een medisch product en helpt je tattoo sneller genezen. Gewone huishoudfolie heeft die eigenschap niet. Door deze folie te gebruiken voorkom je onder meer een ontsteking van je tattoo. 

Wil je meer weten over de tattoo folie? Lees dan ‘hoe gebruik je tattoo folie’ eens. 

7. Niet zelf rijden

Na het tatoeëren kun je je een beetje duf voelen. Niet zo gek hoor, want blijheid en stress samen kunnen tot en onvoorspelbare moodcocktail leiden?  Als de sessie langer duurt dan vier uur is het misschien verstandig om niet zelf te gaan rijden. Zorg ervoor dat iemand je veilig thuis kan brengen. Laat je de tattoo in het buitenland zetten? Blijf een nachtje slapen als je twijfelt of je fit genoeg bent.

Lange tattoo sessie? Misschien beter om niet zelf te rijden

8. Maak heldere afspraken met de tattoo artiest

Veel artiesten tekenen hun ontwerp uit de vrije hand op de huid van hun klant en gebruiken dus geen stencil.  We raden je aan om voor de sessie zo precies mogelijk te bespreken hoe je wilt dat het eindresultaat eruit komt te zien. Zo voorkom je onnodige discussie over technieken, kleurkeuze en artistieke vrijheid van de artiest. Zorg ervoor dat je precies weet wat je kunt verwachten.

9. In deze gevallen moet je de afspraak afzeggen

  • Als je oververmoeid bent, je bloedcirculatie niet in orde is of als het erop lijkt dat je ziek wordt. 

  • Als je wondjes hebt, muggenbeten of erg verbrand bent door de zon. 

  • Als je bang bent of nog een keer wilt nadenken over waarom je een tattoo wilt. Better save than sorry! Laat alleen een tattoo zetten als je het echt wilt en je prettig voelt in de studio.