Tattoo technieken

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 4 min

Welke tattoo technieken zijn er?

Alle tattoo technieken hebben één ding gemeen: de huid wordt doorboord met een scherp voorwerp waarbij er een kleurstof wordt ingebracht. De steekdiepte is hierbij heel belangrijk.

Te oppervlakkig – dan groeit de tattoo kleur eruit als je huid gaat vernieuwen huidvernieuwing. Te diep- dan krijg je een zogenoemde  blowout  of kan je  littekenvorming  krijgen

Er zijn ruwweg twee verschillende methoden:

  • de traditionele methode >> waarbij men klopt met de hand

  • de elektrische methode >> met een tattoo machine.

De Eskimo’s proberen zelfs een tattoo te zetten door een in kleur gedrenkte draad door de huid heen te halen

Waarom werken sommige tattoo-artiesten met de hand en anderen met de machine?

In de westerse wereld wordt het meest gewerkt met de elektrische tattoo machine. Er zijn veel verschillende machines, maar de meest voorkomende zijn de klassieke coils tattoo machines, waarbij met behulp van twee spoelen een elektromagnetisch veld wordt opgewekt en een ingeklemde naald met zo’n 800-3000 maal per minuut de huid kan doordringen. Op deze manier kan men snel en nauwkeurig werken.

In Azië worden tatoeages nog steeds traditioneel gegraveerd met de hand, de zogenoemde bamboetatoeage. Deze worden gezet met behulp van een dun bamboestokje, waar aan het uiteinde meestal een vijftal naaldjes is bevestigd. De tatoeëerder plaatst één hand vlak tegen het gedeelte van het stokje waar de naald zich bevindt, met de andere hand houdt hij de huid strak en geleidt hij al tikkend het stokje tijdens het tatoeëren.

Het tatoeëren gebeurt door het stokje met de in inkt gedrenkte naaldjes herhaaldelijk in de huid te prikken. Het is een tijdrovende methode, het duurt dan ook veel langer voor het gewenste resultaat bereikt is dan met een elektrische machine.

Welke methode is minder pijnlijk?

Hier lopen de meningen fors uiteen. Het schijnt dat een bamboe tatoeage minder pijnlijk is dan een machinaal gezette. Dit komt omdat de naald niet zo diep in de huid gaat. Bovendien is er minder wrijving tijdens het proces en dat maakt de kans op bloedingen, wonden of infecties minimaal.Traditionele Handmatige Technieken: Bamboetatoeages


In verschillende delen van Azië blijft de traditionele kunst van het tatoeëren met de hand, ook wel bekend als bamboetatoeages, levendig en diep geworteld in de culturele praktijken. Deze techniek, die al eeuwenlang wordt toegepast, vereist een diepgaand begrip van ambacht en finesse van de tatoeëerder.


Bamboetatoeages: Het Proces


Bij het zetten van een bamboetatoeage wordt een dun bamboestokje gebruikt, waar meestal een vijftal naaldjes aan het uiteinde zijn bevestigd. De tatoeëerder plaatst één hand vlak tegen het gedeelte van het stokje waar de naald zich bevindt, terwijl de andere hand de huid strak houdt. Door het stokje herhaaldelijk in de huid te prikken, wordt de inkt ingebracht. Het proces is zorgvuldig en tijdrovend, maar het resultaat is vaak verbluffend.


Culturele Betekenis en Spiritualiteit


Voor veel gemeenschappen in Azië zijn bamboetatoeages meer dan alleen lichaamsversiering; ze zijn doordrenkt van culturele en spirituele betekenissen. Deze tatoeages kunnen symbolen van kracht, bescherming, of spirituele verbondenheid vertegenwoordigen. Het proces van het zetten van een bamboetatoeage is vaak een ceremoniële gebeurtenis, waarbij rituelen en zegeningen een integraal onderdeel vormen van de ervaring.


Moderne Machinale Technieken: Elektrische Tattoo Machines


In de westerse wereld hebben elektrische tattoo machines zich gevestigd als de standaardmethode voor tatoeëren. Deze machines, variërend van de klassieke coils tattoo machines tot moderne rotaries, maken gebruik van elektromagnetische principes om de naald snel en nauwkeurig door de huid te bewegen.


Elektrische Tattoo Machines: Snelheid en Precisie


De elektrische tattoo machine maakt het mogelijk om tattoos met opmerkelijke snelheid en precisie te zetten. Met een snelheid van 800-3000 bewegingen per minuut kan de tatoeëerder complexe ontwerpen met fijne details realiseren. Dit heeft de deur geopend naar een breed scala aan artistieke mogelijkheden en stijlen.


Evolutie van Technologie en Stijl


Naast de snelheid en precisie die het biedt, heeft de elektrische tattoo machine ook bijgedragen aan de evolutie van de tatoeagekunst. Nieuwe technologieën en innovaties hebben geleid tot de ontwikkeling van verschillende tattoo stijlen en technieken, waardoor tatoeëerders hun creatieve grenzen kunnen verleggen en unieke artistieke expressies kunnen creëren.


Pijnervaring en Risico's


Het onderwerp pijnervaring bij tatoeages is complex en subjectief, maar er zijn enkele overwegingen bij het vergelijken van handmatige en machinale technieken. Sommige mensen beweren dat bamboetatoeages minder pijnlijk zijn dan machinaal gezette, omdat de naald niet zo diep in de huid doordringt en er minder wrijving is tijdens het proces. Hierdoor wordt de kans op bloedingen, wonden of infecties verminderd. Echter, pijnperceptie kan sterk variëren van persoon tot persoon.


Conclusie


De keuze tussen handmatige en machinale technieken bij het tatoeëren is een kwestie van traditie, voorkeur en praktische overwegingen. Beide methoden hebben hun eigen unieke charmes, betekenissen en impact op de tatoeage-ervaring. Of het nu gaat om het eerbiedigen van eeuwenoude tradities met bamboetatoeages of het omarmen van de moderne innovaties met elektrische machines, het tatoeageproces blijft een dynamisch samenspel van kunst, cultuur en vakmanschap.
Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op. 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2017-06-26
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08