Witte inkt tattoos | De voor en nadelen

Witte inkt tattoos | De voor en nadelen
Wat zijn de voor en nadelen van witte inkt tattoos? TattoMed

De voors en tegens van witte tattoos – Wat is het verhaal achter deze motieven? 

Witte inkt tattoos zorgen voor een verdeling binnen de tattoo scene. Waarom? Omdat ze te onopvallend zijn. Maar is dat wel zo? Op een bepaalde manier zijn ze door hun afwijkende kleur juist een echte eye catcher en dat is voor sommige tattoo-fans precies de reden om voor een witte tattoo te kiezen. Tattoos met witte inkt bestaan al zo’n 20 jaar, maar onder andere door Instagram en andere social media is er in de studio’s steeds meer vraag naar. Laat een witte tattoo niet in een opwelling zetten, maar denk er goed over na, want zo’n opvallende kleur heeft ook een paar bijzondere eigenschappen. 

5 belangrijke punten om rekening mee te houden voordat je een witte tattoo laat zetten

 1. titaandioxide – wel of niet gevaarlijk? 

Het wit in de witte tattoo kleur is een goedje dat ook gebruikt in cosmetica, bij de productie van tablets en zelfs voor autolak: titaandioxide. Van het witte pigment wordt gezegd dat het onschuldig is, maar sinds 2017 laten verschillende studies zien dat dit bestanddeel kankerverwekkend kan zijn. Titaandioxide zit ook in kaas, marsepein en sauzen, zonder dat het gevaarlijk is voor de gezondheid. Maar een tattoo blijft onder de huid zitten en dat is het verschil. Een tattoo heeft een zuiverend effect op de ziel, maar niet op het lichaam 😉

 1. witte inkt wordt nooit helemaal wit 

Witte tattoo inkt kan makkelijk met andere kleuren worden gemixed en is in alle pasteltinten verwerkt. Als je alleen wit zou gebruiken, dan schijnt het natuurlijke pigment van de huid er makkelijk doorheen en dat is niet mooi. Sommige artiesten voegen kleurpigment aan het wit toe, zodat de witte tattoo een roze, mint of blauwige glinstering krijgt.  Een net gezette witte tattoo kan helder wit lijken, maar tijdens het herstelproces van de huid gaat de helderheid er grotendeels vanaf. Het motief  wordt dan min of meer transparant. 

 1. welk huidtype is het meest geschikt voor witte tattoos? 

Net zoals bij zwarte of gekleurde tattoos schijnt ook bij een witte tattoo de natuurlijke kleur van de huid een beetje door de tattoo heen. Daarom hebben verschillende kleuren een heel ander effect op een lichte of donkere huid. Witte inkt zie je veel beter op een donkere huid, dan bij een lichte huid. Wel is het zo dat witte inkt op een donkere huid sneller zijn helderheid verliest. Op een heel lichte huid zijn witte inkt tattoos soms alleen voelbaar en nauwelijks te zien. 

 1. witte inkt verandert de persoonlijkheid van de huid 

Tattoos waarin veel witte inkt is verwerkt reageren anders op/in de huid dan zwarte tattoos. Door het gebruik van veel witte inkt kan de tattoo minder goed hechten en zwelt hij in de zon eerder op. Dat komt omdat metaaloxide veel meer reageert op UV-straling en irritatie dan gangbare, gewone kleurstoffen.  Daarbij komt nog dat wit pigment niet weg gelaserd kan worden. Dus als je een gekleurde tattoo over en witte wilt laten zetten, dan blijft hij altijd zichtbaar. 

 1. kies voor een eenvoudig motief

WIl jij een witte inkt tattoo laten zetten? Kies dan voor een eenvoudig motief. In tegenstelling tot gewone tattoo inkt is witte inkt relatief dik. Dat zorgt ervoor dat de huid licht opzwelt (zelfs als de goede tattoo techniek wordt toegepast). Ingewikkelde motieven of miniaturen moeten daarom altijd met een zwarte basiskleur worden gezet. Dit zorgt ervoor dat de contouren opvallen en herkenbaar zijn. De kleine details in het motief moeten niet te klein zijn. Dikke duidelijke contouren vallen het best op in de huid en zie je ook goed zonder voor te hoeven bruinen.    

Witte highlights in je tattoo voor meer glans en diepte 

Onder tattoo liefhebbers is de combinatie van zwarte en witte inkt heel populair. Witte highlights geven elke motief een mooie schittering. Ze worden in kleine hoeveelheden gebruikt voor portretten, mandala’s, space tattoos en new school motieven. 

De voor- en nadelen van witte tattoos in een notendop

 • + witte highlights laten een tattoo er realistischer uitzien.
 • + contrasten geven diepte aan een motief.
 • + pastelkleuren en grijstinten kun je mixen. 
 • + op een lichte huid alleen zichtbaar als de huid gebruind of rood is. 
 • - titaandioxide wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. 
 • - de tattoos blijven zelfs na een aantal jaren opvallen. 
 • - witte inkt staat niet iedereen! Sommige motieven komen mooier tot hun recht op een donkere huid, andere juist weer op een lichte huid. 
 • - de witte inkt kan niet worden verwijderd met laser. 

Leuke ideeën voor een witte inkt tattoo

Omdat witte tattoos op een lichte huid alleen zichtbaar zijn als de huid een beetje rood of gebruind is, kiezen veel dragers ervan voor een geometrisch motief of heel kleine afbeelding. Bij een mandala maakt het niet uit of de afbeelding deels zichtbaar is.
Deze ontwerpen worden vaak als witte tattoo gezet, omdat je ze makkelijk herkent, ook al zijn ze licht zichtbaar. 

Dit zijn populaire witte inkt tattoo motieven: 

 • Bloemen 
 • Mandala’s
 • Geometrische patronen 
 • Kleine afbeeldingen (hartjes, kronen, eenvoudige vormen)

Deze motieven zijn niet geschikt voor witte inkt tattoos:

 • Letters
 • Ingewikkelde motieven (dieren, klassieke old school ontwerpen)
 • Witte inkt tattoos werken niet als cover-up van tattoos met zwarte inkt. Een zwarte tattoo coveren met witte inkt wordt grijsachtig. 

👉🏻Meer blogs over verschillende tattoo stijlen vind je op tattoomed.nl/blog


TIP: Onze After Tattoo, Cleansing Gel en de Daily tattoo care helpen jouw tattoo te genezen, te verzorgen en vooral mooi te houden. Daarom zitten ze samen in een handige voordeel bundel.

 


Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg pagina maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Ga dan naar onze contactpagina