Tattoo hygiëne in corona tijd: zijn tattoo studio’s veilig en vrij van nare ziektekiemen

Tattoo hygiëne in corona tijd: zijn tattoo studio’s veilig en vrij van nare ziektekiemen

Tattoo hygiëne in corona tijd: zijn tattoo studio’s veilig en vrij van nare ziektekiemen? 

De Covid-19 pandemie zet ons dagelijks leven op z’n kop. Van een overvloed aan vrijheid kregen we bijna een jaar geleden te maken met allerlei beperkingen, waar we tot op de dag van vandaag nog steeds niet vanaf zijn.

Hoe zit dat eigenlijk met de tattoo studio’s? Kan er in de toekomst weer gewoon getatoeëerd worden zoals voor de pandemie? Of krijgen we ook hier met blijvende veranderingen te maken? 

We hebben het voor je uitgezocht. In deze blog geven we je handige tips over hoe je jezelf voor, tijdens en na jouw afspraak in de studio op een verantwoorde manier kunt beschermen tegen Covid-19. Hygiëne is in tattoo studio’s altijd al voorwaarde nummer 1 geweest en dat is nu zeker niet anders. Met de veiligheid zit het wat dat betreft dus wel goed. Dus wil je een afspraak maken? Dat kun je, zodra het weer mag, gerust doen. Zowel klant als tatoeëerder beschermen hun mond en neus tijdens de sessie
Zowel klant als tatoeëerder beschermen hun mond en neus tijdens de sessie


Wanneer mogen de tattoo studio’s dan weer open? 

Contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders mogen, zoals het er nu uitziet, begin maart weer open. De hygiëneregels worden voor al deze beroepsgroepen wel aangescherpt. Dus hou er rekening mee dat je nog steeds een mondkapje moet dragen, je handen moet desinfecteren en niet met te veel mensen in een ruimte mag zijn.  En als je ergens moet wachten, hou dan genoeg afstand. 

Hoge hygiëne-eisen gelden niet alleen in Covid-19 tijd! 

Ook al is er nagenoeg geen risico meer op infectie, een supergoede hygiëne is altijd belangrijk bij tatoeëren. Een verse tattoo is niet bestand tegen ziektekiemen en moet direct na het tatoeëren afgedekt worden met een verzorgende pleister. Speciaal voor de eerste dagen heeft TattooMed een handige folie voor op je huid ontwikkeld.                

De TattooMed tattoo-folie verzorgt en kalmeert de wond. Eigenlijk is het een soort ‘tweede huid’. Het fijne van de folie is dat het ademt, waterproof is en tot 5 dagen op de wond kan blijven zitten. De eerste dagen heb je er dus geen omkijken naar. Hierdoor heeft jouw lijf de tijd om zelf te herstellen en komt er vanzelf een dun laagje nieuwe huid op de wond. 

Nadat je de folie (voorzichtig) van je tattoo hebt afgehaald* doe je er goed aan om hem te verzorgen met een reinigingsgel en daarna met een rijke, verzorgende crème.
Was ’s morgens je tattoo met de Cleansing Gel en verzorg je huid daarna met de After Tattoo. Van de After Tattoo kan je het best een dun laagje op de wond smeren, maar doe dit wel 2 tot 4 keer per dag. Zo heb je de hele dag minder jeuk en voorkomt het een ontsteking van de huid. 

 

TattooMed After Tattoo voor directe zorg van jouw nieuwe tattoo
TattooMed After Tattoo voor directe zorg van jouw nieuwe tattoo 

Dit moet je de eerste dagen met je nieuwe tattoo NIET doen:

Ga de eerste dagen met je nieuwe tattoo niet zwemmen, sporten of onder de zonnebank. Misschien is het even afzien voor je, maar zo voorkom je wel schade aan je tattoo. En dat is ook wat waard, toch? Volg verder de instructies van jouw tattoo artiest op, dan heb jij straks een tattoo waar je de rest van je leven van kunt genieten.


Met deze veranderingen krijg je te maken in de tattoo studio:

  • Net als in de winkels en bij de kappers zijn mondkapjes|gezichtsschermen ook voor tattoo studio’s een vereiste. Veel artiesten droegen altijd al een mond-neus masker tijdens het tatoeëren, maar nu geldt dit ook voor klanten. Lastig? Valt best mee. Nodig? Jazeker, want zo beschermen de klant en de artiest elkaar (en anderen). 

  • De hygiëne standaarden die in de tattoo studio’s altijd al golden, waren vooral bedoeld om infecties die door bloed overgedragen worden (zoals HIV of hepatitis) te voorkomen. De maatregelen die nu gelden zijn bedoeld om te beschermen tegen luchtweginfecties. Dankzij de toch al heel hoge hygiëne normen in tattoo studio’s verandert er eigenlijk niet veel in de tattoo studio’s.

  • Bij de ingang van de studio zul je nu je handen moeten desinfecteren. Raak je gezicht en je kleding hierna zo min mogelijk aan. Het liefst helemaal niet. 

  • Hou er rekening mee dat je niets meer mag eten en drinken in de
    studio’s
    . Als je nu een lange afspraak van een paar uur hebt en je hebt tussendoor een oppepper nodig (banaan, cola, dextrose ofzo) ga dan even naar buiten en desinfecteer je handen als je de studio weer binnengaat. 

  • Moet je hoesten of niezen? Geef de artiest een seintje en hoest in de elleboog. Een mond-neus bescherming voorkomt namelijk niet dat je druppels verspreidt. Daarom 👉🏻 gebruik de kom van je elleboog. 


Tatoeëren gebeurt alleen in een steriele studio! 

Ervaren tatoeëerders zijn altijd al fel tegen tatoeëren buiten een steriele studio geweest. Je neemt echt een risico als je dit doet en omdat veiligheid voorop staat moet je dit gewoon niet doen. Niet als artiest en ook niet als klant.

Tattoo artiesten in Nederland en België moeten werken volgens strenge hygiëne eisen. In deze pandemie-tijd gaat de regel ‘tatoeëren doe je alleen in de studio’ nog meer op dan anders. Alleen in een schone ruimte waar regelmatig gedesinfecteerd wordt kun je met zoiets gevoeligs als huid werken, zonder dat je bang hoeft te zijn voor ziektekiemen. Experimenteren op je eigen huid moet je ook echt niet doen nu. 

Een steriele werkruimte met steriel gereedschap en strenge hygiëne standaarden om de veiligheid voor klanten en artiesten te garanderen hebben altijd al bovenaan het lijstje gestaan in de tattoo wereld. Ook toen corona er nog niet was. 

 

Zo voorkom je een infectie aan je tattoo tijdens de herstelfase van je huid 

Zolang de huid van je verse tattoo nog niet helemaal is hersteld liggen virussen en bacteriën op de loer om via de nog zwakke huidlaag het lichaam binnen te dringen.
De verschillende Covid-19 virussen verspreiden zich dan wel via het luchtwegsysteem, toch raden we sterk aan jouw nieuwe tattoo met een schone tattoo folie patch af te dekken voordat je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen of op de bus of trein stapt. Vooral handen, nek en gezicht hebben extra aandacht nodig. 

Veiligheid gaat boven schoonheid 

Ben je niet fit, heb je koorts of hoest je nogal en ben je verkouden? Blijf thuis!
Ook al is corona niet eens de oorzaak, je kunt er altijd anderen mee aansteken en andere virussen aanwakkeren. Moet je niet willen. 

Dus als je bijvoorbeeld last hebt van hooikoorts en je snift en hoest meer dan je normaal doet, kijk dan met je artiest of je de afspraak naar bijvoorbeeld de winter kunt verzetten. Misschien vind je het zelf best meevallen met je allergie, andere klanten kunnen zich er onveilig door voelen en dat is niet de bedoeling. 

👉🏻Meer blogs met handige tips vind je op tattoomed.nl/blog


TIP: Onze After Tattoo, Cleansing Gel en de Daily tattoo care helpen jouw tattoo  te genezen, te verzorgen en vooral mooi te houden. Daarom zitten ze samen in een handige voordeel bundel.


Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg pagina maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op