Heeft afvallen of aankomen impact op je tattoo?

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 4 min



Heeft afvallen of aankomen impact op je tattoo?

Blijft er nog iets van mijn tattoo over als ik afval? Da’s een goeie vraag!
Je huid is superflexibel en rekt op en krimpt alsof het niks is. Op zich een mooie eigenschap, maar hierdoor verandert de vorm van je tattoo natuurlijk wel. Afvallen en aankomen hebben dus allebei consequenties voor de vorm van je tattoo.In deze blog lees je hoe je de schade aan de tattoo zo klein mogelijk kunt houden als je besluit wat gewicht te verliezen of juist aan te komen.


Krijgt mijn tattoo een andere vorm als ik afval?

Ja, dan kan zeker gebeuren. De mate van verandering hangt wel af van de plek waar je tattoo is gezet. Verandering van vorm ontstaat trouwens niet alleen door afvallen, als je zwaarder wordt kan dat ook effect hebben op de vorm van je tatoeage. Het mooist is het dus als niet te veel schommelt in gewicht, zodat de vorm én de betekenis van je mooie tattoo niet veranderen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan ? ….

Op deze plekken is de vervorming van je tattoo het grootst

Heb je een een tattoo op je buik, bovenbeen, billen of bovenarm? Als je dam afvalt is de kans dat je tattoo vervormt op deze plekken het grootst.
Hoe dat komt? Hier zit in verhouding het meeste lichaamsvet dus daar verandert je lijf het meest.

Hoe blijft de vorm van mijn tattoo goed als ik afval?

Val niet te snel af! Langzaam is het toverwoord…. Als je langzaam afvalt zorg je ervoor dat jouw tattoo net zo mooi blijft als hij was.

Hoe dat kan?

Da’s heel makkelijk uit te leggen: als je te snel afvalt, kan je lichaam het tempo niet bijhouden en heeft het zo geen tijd om je huid aan te passen aan je ‘nieuwe’ lijf.

Je huid en je tattoo hebben het zwaar te verduren bij te snel gewichtsverlies. Het resultaat: rimpelen en hangen van de huid. Dit kun je dus voorkomen door gecontroleerd af te vallen.

Vervormen zowel grote als kleine tattoos door afvallen?

Het antwoord op deze vraag is: ja.

Wel is het zo dat te snel afvallen meer invloed heeft op kleine tattoos dan op grote. Dat komt echt puur door de verandering van de omvang van je lijf.

Veel water drinken

Veel water is belangrijk!
Dit helpt je niet alleen bij het afvallen, het is ook nog eens heel goed voor de kwaliteit van je huid….en helpt dus ook om je tattoo mooi te houden.

Verandert mijn tattoo als ik zwaarder wordt?

Ja, dat is zeker mogelijk. Het maakt hierbij niet uit of het extra, ongewilde vakantiekilo’s zijn of dat het extra spiermassa is doordat je hard traint..

Als je spieren snel groeien verandert je tattoo

Als je aankomt kan je tattoo als het ware uitrekken. Het werkt eigenlijk net zo als bij een ballon met een opdruk. Hoe groter je die opblaast, hoe meer de vorm verandert.. Heb je bijvoorbeeld een arm sleeve of been sleeve tattoo, dan kan er wel het een en ander veranderen aan het ontwerp als je volop gaat fitnessen.

En hoe ingewikkelder het ontwerp van je tattoo, hoe groter de kans dat de vorm verandert.

Striae

Als je aankomt loopt je het risico op striae. Striae zijn rode of witte strepen in je huid en kunnen ontstaan als de huid wordt opgerekt. Misschien heb je het weleens bij een zwangerschap gezien of heb je er zelf last van gehad. Deze strepen verschijnen lukraak in je huid en houden geen rekening met jouw tattoo…?

Als striae door je tattoo loopt, kan het zijn dat bolletjes inkt kapot gaan en dan beschadigt/vervormt je tattoo.

Hoe zorg je voor weinig schade aan je tattoo als je aankomt?

Uit ervaring weten we dat gewichtstoename nog meer effect heeft op de vorm van je tattoo dan afvallen. Tenminste, als je te hard groeit. Dit gebeurt als je super hard gaat trainen en daarbij spierversterkende middelen gebruikt.

Het oprekken van de huid kan dan veel te snel gaan. Je huid heeft dan niet genoeg tijd om op een natuurlijke wijze mee te groeien. Denk nog maar eens terug aan de ballon eerder in deze blog. Geleidelijk aan opbouwen dus.

Water drinken!
Net als bij afvallen helpt veel water drinken hier ook. Hierdoor blijft je huid elastisch waardoor hij zich beter aan je lijf aanpast.

Smeer je huid goed in
Naast veel water drinken raden we je aan om je huid en je tattoo in te smeren met een hydraterende crème. De After Tattoo van Tattoomed is een rijke crème die je huid supergoed verzorgt en ook de kans op striae aanzienlijk verkleint.

Sowieso is het hartstikke belangrijk om je (nieuwe) tattoo goed te verzorgen en dus regelmatig in te smeren.

Wil je daar meer over weten? Lees onze blog ‘Hoe vaak en hoe lang moet je je nieuwe tattoo insmeren’ dan even!


De vorm van mijn tattoo is helemaal veranderd door het afvallen. Wat nu?!

Een (wat) andere vorm van je tatoeage is niet het einde van de wereld… zo erg hoeft het nou ook weer niet te zijn. Geen paniek dus!

Tattoo bijwerken

Tattoo artiesten zijn kunstenaars en vinden altijd wel een creatieve oplossing voor jouw ‘probleem’. Afhankelijk van de vervorming werken ze je tattoo netjes bij of ze tatoeëren ze er iets anders over heen. Coveren heet dat.

Wil je je tattoo laten bijwerken? Ga dan bij voorkeur terug naar de artiest waar je je tattoo hebt laten zetten. Dan hou je dezelfde stijl en dat is wel zo mooi.

Tattoos, afvallen of aankomen samengevat:

Afvallen of aankomen heeft impact op je tattoo. Pas op dat je niet te snel gaat. Je huid kan oprekken en inkrimpen. Hou een langzaam tempo aan, dat verkleint de schade aan je tattoo. Zowel bij het aankomen als afvallen, helpt het enorm als je veel water drinkt. Water drinken zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft. Je huid en je tattoo insmeren draagt daar zeker aan bij. Maak je niet al te veel zorgen als je tattoo vervormt. Artiesten zijn er expert in om jouw tattoo weer op te pimpen.

Het is altijd belangrijk om je huid en je tattoo goed te verzorgen. Je huid is je grootste orgaan dus wees er zuinig op.

TIP: zorg dat je handig wordt in het verzorgen van je tattoo. Hoe je die nazorg goed doet laat TattooMed je zien.


👉🏻 Meer blogs met handige tips vind je op tattoomed.nl/blogs

Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2020-07-15
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08