Tattoo Kleuren

Tattoo Kleuren

Welke tattoo kleuren zijn er beschikbaar op de Nederlandse markt?

Met betrekking tot de selectie van tattoo kleuren hebben tatoeëerders een breed assortiment beschikbaar, omdat veel fabrikanten zich hebben gespecialiseerd in de productie van tattoo-inkt. Elke tatoeëerder gebruikt z’n eigen inkt en heeft z’n eigen mengmethodes.

Kan tattoo-inkt kankerverwekkend zijn?

Uit een onderzoek van het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) blijkt dat 40 procent van de zwarte tattoo-inkt en 30 procent van de kleureninkt mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Het is de NVWA niet bekend of er iemand ook daadwerkelijk kanker heeft gekregen van deze inkt. De regels in Nederland zijn strenger dan in andere Europese landen. Stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) mogen volgens de Europese regels tot een bepaalde maximale waarde in de inkt voorkomen. In Nederland geldt echter een algemeen verbod op deze kankerverwekkende stoffen.

Wie test de tattoo-inkt bij mijn tatoeëerder?

De GGD/NVWA controleert regelmatig of de tattoo-shops zich aan de regels houden. Bij overtreding kunnen er geldboetes worden opgelegd. Je kan natuurlijk zelf ook navraag doen bij je tatoeëerder.