Zo werkt de zonbescherming van Tattoomed op jouw huid

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 5 min

Goede bescherming tegen de zon 

Het is heerlijk als de zon schijnt; we gaan naar het strand, sporten lekker buiten of we zoeken een gezellig terras op.

Allemaal superleuk en we voelen ons er goed bij.

Maar zon betekent ook een fikse aanslag op jouw tattoo, dus pas er ook mee op!

Ook op bewolkte dagen dringt UV-licht dwars door de diepere lagen van de huid heen. Tuurlijk, UV-A en UV-B licht bevatten een beetje vitamine D en je huid krijgt er een mooi kleurtje van. Eerlijk is eerlijk.

Maar we weten ook dat als de straling te sterk is  en je er te lang in blijft zitten, de huid snel kan verouderen, rood kan worden of zelfs kan verbranden.

Ook als je een tattoo hebt kun je deze veranderingen aan je huid zien.

Om de (getatoeëerde huid) extra goed te beschermen tegen UV straling, heeft TattooMed een Sun Protection lijn ontwikkeld.

Deze producten zijn vochtinbrengend en beschermen de huid zeer goed tegen UV straling.

En….de Sun Protection producten van TattooMed zijn ook nog eens niet op dieren getest. 


De structuur van de huid en het effect van UV beschermingBreedband filter system met UV bescherming

UV straling en getatoeëerde huid; waarom gaat dat eigenlijk niet samen? 

Zonnestralen hebben een effect op onze huid en het kleurpigment dat in de huid zit. Je moet het zo zien: als je een tattoo laat zetten, dan wordt er inkt in de tweede huidlaag geprikt, onder de opperhuid (de bovenste huidlaag) die steeds wordt vernieuwd. 

UV-A straling kan daarom heel makkelijk het pigment in de huid bereiken en beschadigen.  UV-B straling dringt ook diep door in de opperhuid en geeft de huid die mooie zongebruinde teint (al blijft die maar kort zitten).

UV-B beschadigt daarnaast ook nog de huidcellen en daarmee de natuurlijke bescherming van de huid. Geen kattenpis dus.

Als je met  jouw getatoeëerde huid te vaak en te lang in de zon zit, dan kan het beschadigde pigment in je huid door jouw eigen lijf worden afgebroken en zich ophopen in de bijnieren of lymfeknopen. UV-A en UV-B straling zorgen allebei voor een snellere veroudering van de huid en kunnen het DNA van je cellen aanvallen.

Eigenlijk is dit geen nieuws, maar we vermelden het toch, want de kracht van zon wordt nog steeds behoorlijk onderschat met regelmatig ernstige ellende tot gevolg. Maar als je gedoseerd met de zon omgaat, dus op tijd de schaduw opzoekt en je vaak genoeg goed insmeert, dan kun je er ook echt van genieten.

Moet je ook gewoon doen!


Wat gebeurt er met mijn tattoo als ik toch teveel zon (UV-straling) heb opgevangen? 

 • Kleuren worden vaag (op zich wel een goede manier om van je gele en rode tattoo kleur af te komen ?). 

 • Er komen kleine vlekjes in de poriën van je huid. Dit komt omdat donkere kleuren beter tegen straling zijn beschermd. 

 • De contouren van je tattoo worden minder strak.

 • Kleine vervorming van het motief (kan gebeuren na verbranding). 


Effectieve bescherming voor je huid en je tattoo: hierom is zonnebrandcrème echt onmisbaar 

De meeste zonnebrandcrèmes werken als een beschermingsfilter voor de huid.  Ze bevatten altijd een UV-filter.  In de TattooMed Sun Protection producten zijn UV-A en UV-B filters verwerkt, zodat ze een optimale bescherming bieden tegen zonlicht. De zonbeschermingsfactor die op de crème vermeld staat geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. 


Hieronder hebben we een paar feiten over zonnebrand voor je op een rij gezet:


 • Met de TattooMed Sun Protection LSF25, kan jouw huid 25 x meer zonlicht verdragen dan zonder zonbescherming.

 • De extra sterke TattooMed Sun Protection LSF50 crème, beschermt de huid maar liefst 50 x  meer  tegen zonlicht.

 • Hoe hoog de blootstelling aan straling per uur is, hangt onder andere van de omgeving (bijvoorbeeld hoog in de bergen of op het water) en van jouw huidtype af.  Een normale huid reageert al na 20 tot 60 minuten in de brandende zon. En hoe vaker de huid beschadigd, hoe gevaarlijker het is. Op de lange termijn kun je daar echt nare gevolgen van ervaren. 

 • LSF zegt alleen iets over de bescherming tegen UV-B straling! Zonnebrand met een mineraal filter

In alle TattooMed Sun Protection crèmes en de TattooMed Sun Protection Stick LSF 30  zijn kleine minerale deeltjes (titanium oxide en zinc oxide) verwerkt. Die deeltjes zorgen ervoor dat zonlicht wordt gereflecteerd en dat straling de huid niet bereikt. 

Ze werken eigenlijk als een kleine beschermende film van reflecterende metaaldeeltjes. Bij TattooMed gebruiken we ook fysische filters in onze zonbeschermingsproducten, want die verkleinen het risico op allergieën.


De voor- en nadelen van mineralen filters 

 • Omdat de kleur van de microdeeltjes in de crème wit is, kan er een witte waas op je huid achterblijven. 

 • De UV-straling dringt niet door in de huid en heeft een verkoelende werking. 

 • De dunne filmlaag die op je huid ligt, gaat er in het water makkelijk af. Daarom moet je je regelmatig goed insmeren als je gaat zwemmen. 


Zonnebrand met een chemisch filter

Chemische filters worden door de huid opgenomen en beschermen zo op het kleinste niveau (op molecuulniveau).

Om de filters zitten een soort elektronische schillen die op licht reageren en UV straling omzetten in warmte (ongevaarlijk en te vergelijken met infrarood licht). 

Omdat kleurpigment onder de huid op warmte reageert en door hoge temperaturen kan worden afgebroken, is het beter om geen zonnebrand met chemisch filter te gebruiken op jouw tattoo.

Dier- en milieuvriendelijk testen

Bij TattooMed ontwikkelen wij onze producten zo dier- en milieuvriendelijk als mogelijk is.

Onze producten zijn 100% vegan en zijn niet op dieren getest. Onze test voldoen aan de standaarden en eisen van de Duitse Cosmetic Decree en de Internationale ISO standaarden.  

Testen doen we zo: gemarkeerde delen van de rug van een testpersoon stellen we een bepaalde periode bloot aan UV-A en UV-B straling.

Zo kunnen we zien hoe goed de bescherming door de huid zelf is en hoe lang de huid straling kan hebben met een beschermende UV filter. 

Een aantal feiten op een rij voor wie meer wil weten  


 • Goedkeuring van zonbeschermingsproducten: Hier is geen officiële goedkeuring voor nodig. Wij houden ons daarom aan de algemene cosmetica regelgeving en aan de aanbevelingen van de EU over zonbescherming van 22.09.2006

 • Wij testen volgens de ISO standaarden: Wij zijn ISO 24444:2010(E) en ISO 24443:2012(E) gecertificeerd.

 • GMP regelgeving stelt productie in een farmaceutische omgeving veilig. Onder GMP ("Good Manufacturing Practice") verstaan we "Good Manufacturing Practice for medicinal products".  De GMP regels zijn vastgelegd in nationale en internationale regelgeving. 
  De belangrijkste onderdelen van GMP zijn de voorwaarden die aan hygiëne, het pand, apparatuur, documentatie en controles worden gesteld.  TattooMed produceert op basis van geldige GMP regels. Het is daarom eigenlijk overbodig om te zeggen dat onze medewerkers de juiste opleiding hebben gevolgd en blijven volgen. 

 • TattooMed kleurbescherming door een speciale combinatie van UV-filters. Door de speciale combinatie van filters die wij hebben gekozen voor onze producten, kan UV-straling worden opgenomen en worden gereflecteerd voordat het doordringt in de opperhuid (waar de inkt is ingebracht). De tattoo inkt wordt door de combinatie van filters dus beschermd.

 • Het zonnespectrum: zonlicht bestaat uit een heel spectrum van zichtbare en onzichtbare straling (variërend van 280 – 3.000nm)     Zichtbare straling


 • Zo diep dringt de straling door in je huid: De golflengte van de UV straling bepaalt hoe diep hij doordringt in het weefsel. UV-A heeft een langere golflengte en dringt dus dieper in het weefsel door dan UV-B. 

De mate waarin UV-straling doordringt in de huid

Wat maakt een UV filter een goed filter?

Niet alle UV filters zijn even goed.  Er zijn er zelfs die ontbinden onder UV straling. De beschermende werking neemt hierdoor af en de afbraakproducten kunnen de huid flink irriteren. Sommige chemische zonbescherming filters kunnen allergieën veroorzaken. 

TattooMed combineert het beste van beide filter types in onze speciale filtercombinatie. Hiermee garanderen wij de bescherming van de kleur van jouw tattoo(s). 


Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2017-06-26
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08