Wolvet allergie en tattoos | Hoe herken je allergie symptomen?

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 2 min

Het zetten van een nieuwe tattoo is een opwindende en persoonlijke ervaring. Na het zetten van je tatoeage is het belangrijk om de juiste tattoo nazorg te kiezen om het genezingsproces te bevorderen. Of beter gezegd...de juiste verzorging voor jouw tattoo kiezen.  In deze blog bespreken we de symptomen van een wolvet allergie en geven we tips om allergische reacties te voorkomen.

Veel nazorgproducten bevatten wolvet

Veel tattoo nazorgproducten bevatten wolvet, ook bekend als lanoline of wolalcoholen. Wolvet veroorzaakt helaas bij aardig wat mensen allergische reacties. In dit artikel zullen we de mogelijke allergiesymptomen bespreken en enkele voorzorgsmaatregelen delen om de nazorg van je nieuwe tatoeage zo veilig mogelijk te maken.

Wat is wolvet?

Wat is wolvet en waar wordt het voor gebruikt? Wolvet, afkomstig van schapenwol, is een natuurlijk vet dat vaak wordt gebruikt in verzorgingsproducten vanwege de hydraterende en beschermende eigenschappen. In de nazorg van tatoeages wordt wolvet gebruikt om de huid te verzachten, te kalmeren en te hydrateren, waardoor het genezingsproces wordt bevorderd.

Wat zijn de symptomen van wolvet allergie?

Hoewel wolvet voor velen gunstig is, kan het bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. De symptomen van een wolvet allergie kunnen variëren van mild tot ernstig.

Veel voorkomende verschijnselen van wolvet allergie:

 • Huidirritatie
  Roodheid, jeuk, branderigheid en zwelling op en rond de tatoeage.
 • Uitslag
  Een rode, jeukende uitslag op de huid rondom de nieuwe tattoo.
 • Huidontsteking
  Ontsteking van de huid, met mogelijk blaren, korstvorming en pijn.

Heb jij een wolvet allergie? Tips voor je nieuwe tattoo

Ben je allergisch voor wolvet of vermoedt dat je hier gevoelig voor bent? Dan zijn dit de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om het genezingsproces van je nieuwe tattoo veilig te laten verlopen:

 • Raadpleeg je tatoeëerder
  Bespreek je allergie voor wolvet met je tatoeëerder voordat de tatoeage wordt gezet. Op deze manier kan je tatoeëerder geschikte nazorgproducten aanbevelen die geen wolvet bevatten.

 • Lees de ingrediëntenlijst van je tattoo nazorg
  Controleer altijd de ingrediëntenlijst van nazorgproducten voordat je ze gebruikt. Vermijd producten die wolvet bevatten, bijvoorbeeld Bepanthen. Kies voor alternatieve producten zonder dit ingrediënt.

 • Overleg met een dermatoloog
  Als je een ernstige allergie hebt of twijfelt over mogelijke allergische reacties, is het verstandig om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan je specifieke adviezen geven over nazorg en mogelijke behandelingen bij allergische reacties.

Alternatieven voor nazorgproducten zonder wolvet 

Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar voor nazorgproducten die geen wolvet bevatten. Zoek vooral naar een tattoo crème, balm of zalf die specifiek zijn ontwikkeld voor tattoo genezing. Deze nazorg producten bevatten fijne hydraterende en verzorgende ingrediënten.  

Veel artiesten gebruiken vaseline tijden het tatoeëren. Maak je geen zorgen. Hier geen wolvet in. Vaseline is echter niet geschikt om je tattoo te laten helen.

Wolvet allergie en tattoos samengevat

Wolvet wordt vaak gebruikt in nazorgproducten voor tatoeages vanwege de hydraterende eigenschappen. Helaas kan wolvet bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Als je allergisch bent voor wolvet, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij de nazorg van je nieuwe tatoeage.

Raadpleeg je tatoeëerder, controleer de ingrediëntenlijst van nazorgproducten en overweeg om een dermatoloog te raadplegen voor specifiek advies. Kies indien nodig voor alternatieve nazorgproducten zonder wolvet.

Door zorgvuldig om te gaan met mogelijke allergieën, kun je ervoor zorgen dat het genezingsproces van je nieuwe tatoeage soepel verloopt en dat je kunt genieten van je kunstwerk zonder ongewenste reacties.

TATTOO NAZORG TIP: TattooMed After Tattoo bevat géén wolvet en is bovendien niet vettig. Daarnaast bevat After Tattoo 7% panthenol. Dat is een derde meer dan in de meeste andere nazorg crèmes, zalven of Balms met Panthenol.

Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2023-07-09
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08