Vegan tattoos – hoe vind je een vegan tattoo artiest?

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 3 min

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistische levensstijl, en dat betekent ook dat er meer vraag is naar vegan tattoos. Maar hoe vind je een tattoo artiest die vegan inkt gebruikt en vegan nazorgproducten aanbeveelt? In deze blogpost lees je alles over vegan tattoos, van de ingrediënten in tattoo inkt tot tips om een vegan tattoo artiest te vinden.

Vegan tattoos – hoe vind je een vegan tattoo artiest? (en is vegan tatoeëren sowieso mogelijk?

Als je eenmaal het besloten om helemaal vegan te gaan leven, moet je aan een hoop dingen denken.  Dierlijk materiaal wordt bijvoorbeeld in veel producten verwerkt (ook waar je het helemaal niet in verwacht).  Neem nou tattoo inkt. Hier kan ook een dierlijk bestanddeel inzitten. Dat verwacht je toch  niet zo 1-2-3? Het is dus opletten geblazen!  Als je als veganist een tattoo wilt laten zetten, zorg dan dat je zeker weet dat de inkt alleen uit pigment, glycerine en water bestaat. Vraag je tattoo studio waar de inkt precies uit bestaat of ga naar een echte vegan tattoo artiest, dan weet je zeker dat je goed zit.

Kijk uit met tattoo sessies in het buitenland!

Goed nieuws voor dierenvrienden! In 2009 zijn tatoeage inkten en permanente Make Up min of meer gereguleerd.  Door deze regelgeving mogen de meeste producten die op dierlijke basis zijn gemaakt niet meer worden verwerkt in tattoo kleuren (inkt). Een bekend dierlijk ingrediënt is glansmiddel.


Wie in België of Nederland tatoeëert mag alleen nog maar kleuren gebruiken die voldoen aan de juiste certificering. Dus als jij jouw tattoo, in een officiële studio, laat zetten, dan kun je er echt op vertrouwen dat het helemaal goed zit met de kwaliteit van de kleuren. Die zijn echt diervrij.


Deze tattoo inkt producenten zijn gegarandeerd vegan


Producenten met een beetje verantwoordelijkheidsgevoel besteden veel aandacht aan de herkomst van de ingrediënten voor hun inkt. Ook zijn producten die op dieren zijn getest absoluut taboe!

Deze producenten produceren, volgens hun eigen specificaties, vegan en diervrij:


  • World Famous Tattoo Ink

  • Fusion Ink

  • solid ink

  • Intenze Tattoo Ink

  • Rabbits Ink

Vegan tattoo nazorg

Dierlijke ingrediënten kunnen ook in de tattoo nazorg zijn verwerkt.  Omdat het na het tatoeëren belangrijk is om vocht inbrengende crème op de tattoo aan te brengen, moet je er goed op letten dat er geen lanoline of gelatine in is verwerkt.
Onze Tattoomed aftercare producten zijn allemaal vegan en zijn niet op dieren getest.  


Zoek online voor vegan studios 

Vegan tattoo studios zijn op het moment heel gewild. Ze zijn tegenwoordig makkelijk online te vinden. Toets maar vegan tattoo studio in op Google  en je krijgt gegarandeerd veel hits. Zo kom je ook leuke blogs tegen van gelijkgestemden die een vegan tattoo hebben laten zetten

Tattoo motieven voor vegans

Als je besluit om voortaan als veganist door het leven te gaan, dan verandert dat jouw dagelijks leven nogal.  Veel vegan tattoo fans laten met hun tattoo graag zien dat zij veel om dieren en de natuur op zich geven. Welk motief ze kiezen is heel persoonlijk. Vegans kiezen bijvoorbeeld voor boerderijdieren, bedreigde diersoorten of dino skeletten. Hoe ze bij hun keuze komen is eigenlijk niet eens zo boeiend. Waar het om gaat is dat ze kiezen voor een diervrij product. 

Ook al ben je maar voor een korte tijd veganist of hou je het niet vol om helemaal vegan  te leven, een mooie passende tattoo herinnert je voor altijd aan jouw idee over een vegan lifte style en motiveert je om op deze manier jouw leven te leiden.

Welke delen van een dier eindigen in kleuren en zalfjes? 


  • Glansmiddel (of acryl) is een afvalproduct dat wordt gemaakt door jonge schaalinsecten. Deze dieren worden gekookt, zodat er geconcentreerd glansmiddel overblijft. Tegenwoordig vind je dit middel alleen nog in oude restanten van tattoo inkt.

  • Bindmiddel en oplosmiddel bevatten vaak een stof die is afgeleid van dierlijke vetten. Deze producten mogen ook niet meer worden gebruikt in Duitse studios. 

  • Herten talg-zalf en dierlijke Vaseline zijn goed voor een hygiënisch wondklimaat, maar ze bevatten wel dierlijke ingrediënten en kunnen allergieën en verstopte poriën veroorzaken. Met de producten van TattooMed geef je jouw huid de best mogelijke zorg na het tatoeëren en ben je er tegelijkertijd zeker van dat het herstelproces van de huid van begin tot eind vegan is.

Hoe test je tattoo care producten zonder op dieren te testen?

  • Net zoals heel veel volgers in de tattoo scene zijn wij ervan overtuigd dat er geen dieren hoeven te lijden voor onze huidverzorgingsproducten. Daarom focussen wij op vegan producten die niet op dieren zijn getest. Veel producenten van tattoo inkt testen liever op zichzelf dan dat ze een dierentestlab vragen om hun recept te testen. Beter!

  • Testen volgens de suncreen methode. Onze zonnebrand testen wij alleen op menselijke huid. Om de zonbeschermingsfactor te bepalen, behandelen we een gemarkeerd deel van de huid met het nieuwe product en vergelijken we dat met een aangrenzend deel van de huid, nadat deze aan een bepaalde periode van UV-straling is blootgesteld. Experimenteren met

Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2021-01-27
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-10