Tattoos en ouderen

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 4 min

Tattoos op latere leeftijd

‘Ben je straks, als je oud bent, ook nog blij met je tattoo denk je’? Deze flauwekul-vraag wordt vaak gesteld aan mensen met een tattoo. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk precies met getatoeëerde huid als hij ‘op leeftijd’ raakt? We hebben dit eens helemaal voor jou uitgeplozen en laten je in deze blog zien wat je zelf kunt doen om je tattoo met trots te dragen, ook als je al wat ouder bent.


De meeste mensen zijn ook op latere leeftijd tevreden over hun tattoos

Het is een kwestie van stijl

Als je eenmaal in de wereld van tattoos bent gedoken, heb je zelden spijt van je besluit. Het is zelfs zo, dat de meeste mensen met een tattoo van boven de 60 over het algemeen nog heel tevreden zijn met hun tattoo. Zelfs als daar een of twee ‘foutjes’ bij zitten die ze achteraf bekeken beter niet hadden kunnen laten zetten. 

Waar het om gaat is de tattoo stijl. Een tribal zonder betekenis bijvoorbeeld, of hele trendgevoelige tattoos worden door oudere tattoo fans op den duur als ‘jammer’ beschouwd. 

Dit geldt niet voor mooie, tijdloze tattoos met een diepere, persoonlijke betekenis. Die blijven gewoon altijd hun waarde houden. Je hebt er tenslotte goed over nagedacht toen je hem liet zetten.

Ook is het zo dat als je als begin twintiger een black & white of een old school tattoo laat zetten, je vaak voor deze stijl blijft kiezen, ook als je ouder wordt. Zo kun je nog eens terugdenken aan jouw ‘wilde tijden’ ?.


Een tattoo blijf langer mooi dan je denkt

De bovenlaag van de huid verandert in de loop der jaren, dat is heel normaal. Het is logisch dat de getatoeëerde huid mee-verandert. Geen enkele reden voor paniek, want ook al gebeurd dit, het motief blijft een leven lang goed. Een paar uitzonderingen daargelaten, maar die heb je altijd.

Vind je dat jouw tattoo (of het motief) toch een opfrisbeurt kan gebruiken, dan is retouching iets om over na te denken. Retouching is een heel pure, cosmetische manier om fijne lijntjes en heldere kleuren van je tattoo ‘op te frissen’. 


Deze methode is trouwens absoluut niet nodig om het motief te behouden, alleen om het bij te werken. 

Of en wanneer rimpels het motief van de tattoo veranderen heeft te maken met de plaats waar de tattoo is gezet en de algehele conditie van de huid. De meeste delen van armen, benen, billen en het bovenlichaam blijven tot op latere leeftijd rimpel-vrij en blijven dus goed zichtbaar.

Tatoeages op de handen, voeten en nek zijn wel echt een probleem. Deze delen van het lichaam verliezen eerder hun stevigheid, waardoor fijne lijnen makkelijker veranderen.

oudere man met gezichtstattoo


Bijwerken van je tattoo kan altijd 


Tekenen van ouderdom in een getatoeëerde huid


We zouden niet eerlijk zijn als we zouden zeggen dat leeftijd niets doet met de huid en dus ook met jouw tattoo. Hieronder een paar feiten op een rij:

  • Naarmate je ouder wordt, worden de poriën in je huid dieper. De kleur is vaak feller in de poriën, dan in de opperhuid.

  • Verzakking van de huid. Rechte lijnen krijgen hierdoor een kleine uitstulping.

  • Continue droogte, waardoor er een vaal grijze waas over de tattoo komt. Insmeren dus! Waarmee? Dat vertellen we je verderop in deze blog.

  • Vervaging van de kleur van je tattoo. 

  • De lijnen van je tattoo worden naar het einde toe dunner.

  • Veranderingen in kleurtone (zwart wordt blauw, rood wordt roze).


Mooie tattoos houden? Verzorg ze dan goed. Juist voor de langere termijn

Met een goede verzorging blijft het kleurpigment onder de huid veel langer mooi. En nog een voordeel: ze worden niet afgebroken door het lichaam. 

Misschien heb je het gerucht weleens gehoord dat oude verfdeeltjes zich in bepaalde organen ophopen. 

Helaas is dat waar. 

Bij de wat oudere tattoo fans met grote tattoos kun je dat goed zien. Hun lymfeknopen en bijnieren zijn na tientalen jaren groenig of zwart verkleurd. Dit klinkt misschien heftig, maar als er een goede kwaliteit inkt is gebruikt is het niet schadelijk voor de gezondheid. 

Geen zorgen dus.

Hieronder een paar tips om de kleur van je tattoo zo lang mogelijk mooi te houden (en ook op de plaats te houden waar je het wilt hebben ?).

Zo voorkom je verouderingssymptomen van jouw tattoo(s):


  • Voorkom verwondingen, verbranding door de zon, druk en wrijving. Een gestresste huid kan niet makkelijk herstellen. Hierdoor beschermt de huid zichzelf door middel van een natuurlijke bescherming (eelt en korsten).

  • De Tattoomed Daily tattoo care is een fijne basis crème voor de getatoeëerde huid en speciaal gemaakt voor dagelijks gebruik. Deze crème beschermt jouw tattoo tegen UV straling en door de rijke samenstelling voelt de huid na gebruik fijn aan.

  • Tattoos die zichtbaar zijn en dus worden blootgesteld aan de zon, hebben een aanvullende UV bescherming nodig. Zeker op zonnige dagen. De Tattoomed Sun Protection 25 en 50 zonnebrandcrèmes zijn speciaal ontwikkeld om grote tattoos te bedekken. En met de Tattoomed Sun Protection Stick (factor 30), kun je kleine tattoos in je gezicht of op je handen goed beschermen tegen UV straling.
En als laatste tip:

Eet goed, slaap genoeg en neem de juiste antioxidanten (zoals…. ?). Want of  je huid er mooi uitziet komt van buiten èn van binnen!


Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2023-07-04
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08