Old School Tattoos: een klassieker in de tattoo scene

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 5 min

Old School Tattoos: een klassieker in de tattoo wereld

Tegenwoordig zijn old school tattoos een echt statement, maar in de jaren 20 waren ze nog de absolute Tattoo standaard en vooral populair onder zeilers en soldaten. De kleur intensieve en in het oog springende motieven zijn zelfs na vele jaren makkelijk te herkennen. Maar wat betekenen die rozen, flessen, zwaarden en pin-ups nou eigenlijk en waar komen deze plaatjes vandaan? We hebben dit voor je uitgezocht. In deze blog vertellen wij je over de geschiedenis en de betekenis van dit unieke type tattoo. 


Old School Tattoos: wat betekenen ze en waar komen ze vandaan?

Wie tegenwoordig een old school tattoo draagt wil een statement maken. In de jaren 20 van de vorige eeuw was dat wel anders. Toen werden ze veel gezet en waren daarmee vrij standaard.

Dit type tattoos was destijds vooral populair onder zeelui en soldaten. Old school tattoos hebben veel kleur en hun ontwerpen springen nogal in het oog. Je herkent ze aan de dikke, zwarte contouren en relatief grote kleuroppervlakken. Zelfs na een aantal jaren zijn ze nog goed herkenbaar en geven ze de drager iets ruws.

Een heel groot pluspunt Ze blijven er goed uitzien, door de dikke zwarte lijnen. Die worden namelijk met een dikkere naald gezet. Eerst worden de contouren getatoeëerd, daarna wordt de tattoo ingekleurd. Omdat het lichaam inkt inkapselt, vormen de lijnen eigenlijk een soort barrière voor de andere inkt.

Old school tattoos zijn er voor zowel romantici als voor vrije types


Terug in de tijd

Zoals eerder in deze blog beschreven begon de old school tattoo cult in het westen zo rond 1920.  De bedenker van deze stijl is de Amerikaan Norman Keith Collins. Ook wel bekend als ‘Sailor Jerry’.  

Tijdens zijn missies in Zuid-Oost Azië leerde hij tatoeëren. Na zijn carrière bij de marine koos hij voor een bestaan op Hawaii. Hier tatoeëerde hij zeelui en reizigers die hebben geholpen om de Old school tattoo stijl de wereld in te brengen. Sinds 1990 heeft de stijl weer een opleving doorgemaakt en wordt sociaal gezien nu aardig geaccepteerd.


Sinds 1920 heeft de old school tattoo stijl een enorme opleving doorgemaakt

Dit straal je uit met een old school tattoo

Moderne tattoo trends met veel fijne lijnen kun je niet goed combineren met old school tattoos. Waarschijnlijk zijn de ruwe patronen daarom nog steeds populair bij Tattoo fans.

Met een old school tattoo breek je namelijk bepaalde regels: je bent tegen sociale normen, je houdt niet van verwachtingen en je hebt niks met trends die komen en gaan.  Eigenlijk zegt een old school tattoo: het kan me niks schelen. Is dit jouw lijfspreuk? Dan is zo’n opvallende, kleurrijke old school tattoo echt iets voor jou.  

Populaire old school ontwerpen en wat ze betekenen 

Als je de foto’s op de website van old school tattoo artiesten bekijkt, dan zie je dat sommige afbeeldingen heel vaak terugkomen. Het lijkt wel of je bepaalde ontwerpen gewoon moet hebben als old school fan. 

Dit zijn typische old school motieven die je vaak ziet:

 • Oorlogs symbolen (wapens) 
 • Bloed
 • Schedels
 • Roofdieren
 • Zee symbolen (ankers, schepen en zeelui).  

Als je wilt weten welke afbeelding het best bij past, lees dan onderstaand overzicht zeker even door. Wie weet zeg je na het lezen: ‘ik ben eruit, die wil ik’!

1. Old school tattoos voor vrije geesten en natuurfreaks

 • Zeelui en indianen worden vaak afgebeeld zonder lichaam met alleen hoofd en buste. Ze dienen als beschermer voor wie ze draagt. 

 • Afbeeldingen van indianen staan over het algemeen voor liefde voor de natuur en innerlijke rust. Denk aan motieven als Indiaanse sieraden, tipi’s, totempalen, wapens en gereedschap.  
 • Vleeseters worden ook vaak afgebeeld. Meestal vanaf hun nek omhoog, soms met compleet lijf.  Doordat ze hun tanden en klauwen laten zien komen ze bedreigend over. Over het algemeen zijn het wolven, beren, poema’s, adelaars en andere Amerikaanse dieren.
 • Schepen staan voor reizen, letterlijk en als metafoor. 
 • Wie kent ze niet: de old school zwaluwen die op de borst zijn getatoeëerd. Al geliefd sinds 1920! 
 • Landschappen worden meestal met dikke randen afgebeeld. Ze herinneren ons aan de reizen die we nog willen maken en aan de mooie plekken waar we geweest zijn.

 2. Old school tattoos voor romantici en vrije types

 • Harten (gebroken, doorboord met een pijl of brandend) zijn nog steeds populair onder old school fans, 
 • Messen en zwaarden beelden hartzeer uit en geven de drager ervan innerlijke kracht. 
 • Sleutels en sloten zie je vaak op de borst, maag of armen. In de afgelopen tientallen Jaren zijn deze afbeeldingen toegevoegd aan de bestaande old school afbeeldingen. Worden vaak gedragen door vrouwen. 
 • Pin-ups, zeemeerminnen en sensuele vrouwen worden als sinds 1950, vooral door mannen gedragen. 
 • Rozen worden vaak gecombineerd met schedels, prikkeldraad of wapens. Ze geven de afbeelding een romantische touch (en iets kitscherigs). 
 • Kersen staan voor verleiding, speelsheid en plezier. 

3. Old school tattoos voor the brave

 • Schedels, Magere Heinen en skeletten dienen als geluksbrenger of als herinnering. Mexicaanse old school dodenmaskers zijn tegenwoordig ook behoorlijk in trek. 
 • Moderne en historische wapens  (steekwapens, granaten, geweren, pistolen en boksbeugels). Wie ze draagt krijgt moed en ze herinneren je eraan dat je leven ooit een keer ophoudt.
 • Dolken staan symbool voor gerechtigheid en pijn. Een dolk wordt door de meeste old school fans op de onderarm of in het midden van de nek gedragen.  
 • Kubusblokken stellen de toekomst en geluk of het lot voor. Dobbelstenen en speelkaarten zijn om deze reden favoriete motieven in de rockabilly scene.

4.  Deze old school motieven zijn ook populair

 • De nautische ster of kompas. Ze betekenen wilskracht en standvastigheid. In het begin van de jaren 20 (vorige eeuw) lieten zeelui vaak wegwijzers tatoeëren. Eigenlijk een soort voorloper van de ster en het kompas.
 • Chauvinistische old school tattoos zie je terug in vlaggen, dieren die van oorsprong bij het land horen (zoals de reuzenpanda bij China) en schetsen van staten. 
 • Moderne tatoeëerders kunnen bijna van elk motief een aantrekkelijke old school tattoo maken. Of het nou om een skyline gaat of auto onderdelen, snoep of lippenstift; met de juiste skills en ervaring worden ze in old school stijl op jouw huid vereeuwigd.

Waar moet je op letten als je een old school tattoo laat zetten?

Old school tattoos herken je aan de dikke, zwarte contouren en de grote kleur oppervlakken. Dat komt omdat de tattoo techniek in de tijd van Sailor Jerry niet zo verfijnd was als nu. Vorm en kleur bleven in die tijd ook niet zo lang mooi als tegenwoordig.

De vaak eenvoudige motieven herkende je, ook na jaren, meteen ondanks de kleine veranderingen die de huid (en dus de tattoo) door de jaren heen doormaakte. Tegenwoordig gebruiken tatoeëerders brede instrumenten die bestaan uit verschillende smalle naalden die parallel in de huid prikken. De effen gekleurde delen van de huid kunnen na het tatoeëren pijnlijk zijn. Dit is echt maar tijdelijk. Volg de verzorgingstips van jouw artiest op, dan is er niets aan de hand. 

Meer blogs over verschillende tattoo stijlen vind je op tattoomed.nl/blogs

TIP:
Bescherm je tattoo tegen vervaging met onze Daily Tattoo Care. Zo behoud je je kleur en blijven de lijnen scherp. Een aanrader!Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg pagina maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op