Getatoeëerde sproeten: De nieuwste trend voor een natuurlijke look

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 5 min

Sproeten zijn helemaal terug! Maar wat als je niet gezegend bent met natuurlijke sproeten? Geen nood, want met getatoeëerde sproeten kun je alsnog die schattige, natuurlijke look creëren. In deze blogpost vertellen we je alles over deze nieuwe trend

Gepigmenteerde sproeten op je neus… Wat is er nou zo aantrekkelijk aan deze nieuwe tattoo trend?

Sproeten zijn een natuurlijk verschijnsel. Je bent ermee geboren of je krijgt ze door de zon. En dat is nou precies waarom ze een trend zijn: ze zorgen voor een natuurlijke look.

Vroeger was dat anders, toen werden sproeten gezien als een schoonheidsfoutje. Tegenwoordig zijn ze onderdeel van een unieke, natuurlijke look.

Dus wil je graag opvallen? Maak dan gewoon gebruik van jouw natuurlijke schoonheid!

Veel beauty fans doen al mee aan deze trend en laten kleine sproeten of moedervlekken pigmenteren. Op deze manier voegen ze iets toe aan hun eigen look.

Als je voor een schattige uitstraling gaat, dan moet je wel even op een paar dingen letten, want kunstmatige sproeten zijn in principe gezicht tattoos die best een groot oppervlak beslaan. Let er dus op dat het wel ‘klein’ blijft als je voor de cute look gaat.

Pigmenteren. Dat is toch een soort tatoeëren?

Dat klopt. Nou ja, bijna dan. Dit is het verschil: bij pigmenteren wordt er pigment in de huid aangebracht met een naald. Tot zover lijkt het dus op tatoeëren. Bij pigmentatie wordt er alleen minder diep in de huid gewerkt en wordt er pigment gebruikt en geen inkt, zoals bij tatoeëren.

Een vloek en een zegen tegelijk

Je zult het altijd zien: wie van nature sproeten heeft wil er graag vanaf. En wie ze niet heeft wil ze soms zo graag dat er een permanente cosmetische oplossing bij aan te pas moet komen. Het voordeel van getatoeëerde sproeten is dat ze gelijkmatig en gericht kunnen worden aangebracht.

Bij natuurlijke sproeten is dat een ander verhaal, want dat heb je niet voor het zeggen. Dan moet je het soms doen met sproeten om een plek die je niet wilt, bijvoorbeeld op je kin, voorhoofd, oogleden of rond je mond.

Getatoeëerde sproeten laat je zetten waar je wilt. Da’s echt een voordeel.

Natuurlijk bereik je nooit een 100% natuurlijke look met kunstmatige PMU sproeten, maar een brutale en jonge look zit er zeker in!

Een oude schoonheidstruc

Als sinds de oudheid schilderen mannen en vrouwen moedervlekken op hun gezicht als schoonheids ‘spot’ of om oneffenheden te verbergen. Het is dus niet echt nieuw om kunstmatig vormen op je gezicht aan te brengen. In de jaren 90 liet supermodel Cindy Crawford de trend weer helemaal opleven, door (een echte) moedervlek op haar bovenlip. Veel fans wilden destijds een ‘Cindy Crawford spot’ en lieten een tattoo tussen hun mond en neus zetten. De trend van gezicht tattoos was gezet.

De huidige sproeten trend bestaat eigenlijk pas sinds 2017, mede door social media en andere social netwerken, heeft deze trend flinke vormen aangenomen. Klein verschil met de Cindy Crawford-trend: een sproeten look is veel moeilijker na te maken dan een donkere moedervlek en vraagt dus veel meer vakmanschap van de tatoeëerder.

Sproeten tattoos laten zetten. Zo werkt het:

  • Pigmenteren is een vak apart. Het is daarom niet vreemd dat er maar een paar tattoo artiesten zijn die dit echt goed kunnen. Ook kunnen sommige schoonheidsspecialisten (met PMU specialisatie) zo’n behandeling uitvoeren. Voor een natuurlijke look is het mooi als de sproeten een verschillende grootte hebben en verschillend zijn van kleur/helderheid. Dat kan echt niet iedereen.

  • Het is de kunst om de verschillende pigmentvlekjes gelijkmatig aan te prikken en het toch natuurlijk chaotisch te laten lijken. Hoe willekeuriger het patroon, hoe natuurlijker het resultaat is. Asymmetrie moet je wel voorkomen, want dat is niet mooi en daar blijf je je aan storen.

TIP! Begin eerst met een paar kleine sproeten tattoos. Kijk dit een paar weken aan.

Vind je het mooi en wil je er meer? Dan kun je rustig meer sproeten toe laten voegen. Het gaat trouwens niet om de hoeveelheid, want ook met een paar kleine sproeten kun je een heel andere look creëren.

  • Omdat je gezicht pigmentaties niet kunt bedekken met folie (om de eerste dagen te beschermen) moet je extra op hygiëne letten na het zetten.

  • Laat je sproeten in de zomer zetten, blijf dan een paar dagen in de schaduw of zet een cap op. UV-straling beschadigt gepigmenteerde huid namelijk. Dat komt doordat de natuurlijke huid beschermingslaag is aangetast door de pigmentatie. Dit heelt vanzelf weer, maar kost even wat tijd. Om deze reden raden wij aan om zo’n behandeling in het voorjaar of de herfst te doen.

Herstel van je huid na het zetten van PMU

Omdat je niet dagenlang met een care-patch of folie op je gezicht rond gaat lopen nadat je je sproeten hebt laten zetten, gaat de tweede fase van het herstel bij een gezicht tattoo wat sneller in dan bij een gewone tattoo.

Speciaal hiervoor heeft TattooMed de PMU-lijn ontwikkeld. De PMU Akut en de PMU Care helpen jouw huid in deze fase perfect te herstellen. De PMU Akut vermindert de roodheid en zwelling van de eerste dagen en de PMU Care crème geeft de huid net die extra nazorg die het nodig heeft.

Ook in een handige bundel te verkrijgen op www.tattoomed.nl.

Hier moet je aan denken voordat je PMU sproeten ‘neemt’

  • Hoe natuurlijk de sproeten lijken hangt wel af van hoe goed jouw huid samengaat met het donkerder pigment. Lichte huidtypes gaan goed samen met lichtere en kleinere sproeten, terwijl bij een donkerder huidskleur de sproeten best wat groter mogen zijn.

  • Natuurlijke sproeten worden lichter in de winter en worden in de zomer beter zichtbaar. Sommige sproeten verdwijnen zelfs helemaal tijdens de wintermaanden. Dit effect kun je natuurlijk niet namaken met getatoeëerde sproeten.

De belangrijkste PMU-sproeten tips nog even op een rij:


  • Als het kan maak dan een afspraak in de winter. In deze tijd van het jaar past de kleur van de sproeten zich beter aan aan jouw eigen huidskleur. Verder is er in de winter veel minder UV-straling waardoor je huid beter beschermd is.

  • Grootte, hoeveelheid en helderheid van de sproeten moeten goed passen bij jouw huidtype. Kijk gewoon eens goed hoe natuurlijke sproeten eruitzien en test met een wenkbrauw potlood of fineliner hoe ze je staan.

  • Een snapchat filter kan ook helpen als je een schattige look wilt proberen. Vraag aan tatoeëerders en schoonheidsspecialisten wat het best past bij jouw huid.


Wil je een voorbeeld van gepigmenteerde sproeten zien? BN’er Christina Curry heeft ze laten zetten!

Klik hier om haar sproeten-look te bekijken.Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag! 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2020-09-24
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-10