Blackout Tattoos – Alles over deze minimalistische tattoo trend

TattooMed Benelux

|

|

Leestijd 4 minBlackout Tattoos – Alles over deze minimalistische tattoo trend

Je ziet ze steeds vaker in de scene, maar ook gewoon op straat, deze blackout tattoos. Grote delen van de huid zijn heel gelijkmatig met een extra diepe kleur zwart getatoeëerd. Doordat de kleur zo intens is geeft het de drager een aparte en beetje sombere look. Hoe deze tattoo trend zich ontwikkelt vertellen we in deze blog, die helemaal over blackout tattoos gaat.

Niet geschikt voor tere poppetjes

Als je een blackout tattoo wilt, dan moet je tegen een stootje kunnen. Deze pikzwarte tattoo motieven zijn vooral populair als cover up in combinatie met een geometrisch ontwerp.  

Wie voor een blackout tattoo kiest laat daarmee toewijding aan deze vorm van body art zien. Kleine teksten en grappige motieven krijgen bijna iets kinderachtigs als je er een blackout tattoo naast ziet. 

Met het zwart maken van een groot stuk huid gaat pijn en geduld gepaard, maar dat is logisch. Om ervoor te zorgen dat zo’n grote tattoo snel en gelijkmatig heelt en er geen vlekken in komen, doe je er goed aan om de wond te verzorgen met TattooMed after tattoo.
Een tattoo is tenslotte een wond die je goed moet verzorgen. Het juiste verzorgingsproduct helpt jouw huid op een verantwoorde manier te herstellen.

Daarnaast is het belangrijk dat je de diepzwarte huid, ook op regenachtige dagen als de zon niet schijnt, beschermt tegen UV-straling. Gebruik hiervoor de TattooMed Daily tattoo care.


Goed om te weten:


  • Na het zetten van een blackout tattoo komen griep en problemen met de bloedsomloop relatief vaak voor. 

  • Grote delen getatoeëerde huid genezen sneller dan kleine tattoos die bijvoorbeeld rond de gewrichten zijn gezet. 

  • Als je last hebt van een droge huid, dan kan er een soort grijze waas over je tattoo komen. Je huid is dan te droog. Dit voorkom je door een goede crème te gebruiken die de huid hydrateert. De Daily tattoo care van TattooMed hydrateert èn beschermt ook nog eens de kleur van jouw tattoo, zodat hij niet vervaagt.

  • Een heftige huidpeeling en lang zonnebaden zijn niet goed voor een blackout tattoo

  • Grote tattoos hebben de neiging eerder op te zetten als ze worden blootgesteld aan UV licht of grote inspanning. Ze kunnen dan verbranden of gaan jeuken en daar zit je niet op te wachten. Een verkoelende crème die de huid verzorgt en verzacht is dan geen overbodige luxe.


Zwart is mooi!

Blackout tattoos staan op zichzelf. Ze komen niet voort vanuit een ritueel, een specifieke cultuur of een bepaalde traditie. Deze tattoos moet je zien als pure fashion statements. Het complete lichaam straalt een en al expressie uit met een blackout tattoo. Fans van minimalisme zijn over het algemeen ook gek op dit soort ontwerpen. Ze zijn clean en dat spreekt ze enorm aan. De randen eindigen in strakke lijnen of de zwarte uiteinden van de tattoo lopen over in geometrische patronen. 

TIP als je van kleur houdt en dit extra wil laten opvallen, dan is het mooi om een blackout tattoo als opvulling tussen de gekleurde afbeeldingen te tatoeëren. Staat echt heel gaaf! 

Minimalistisch en clean


Niet voor beginnende tatoeëerders

Een blackout tattoo zetten is voor iedere tattoo artiest een flinke klus. De kleur moet ondoorzichtig en gelijkmatig onder de huid worden aangebracht en dat is een kunst op zich. Onzorgvuldigheid zie je gelijk: je krijgt dan vale en donkere randen in de tattoo, net alsof de huid met een viltstift is bewerkt.

Ook al zijn de ontwerpen artistiek gezien niet heel ingewikkeld, toch kan lang niet iedere artiest een mooie blackout zetten. Dit moet je echt aan een professional overlaten, die dit vaker doet. Naast zorgvuldig werken is het belangrijk dat de tattoo zich aanpast aan de natuurlijke lichaamsvorm. Daar wordt het resultaat alleen maar mooier van.

Er zijn artiesten die zelf fan zijn van deze trend en gespecialiseerd zijn in blackouts en geometrische patronen. Dit zijn goede adressen om een blackout tattoo te laten zetten. 


Blackout tattoos – niet makkelijk om te tatoeëren


Voordelen en nadelen van zwarte body art

Blackout tattoos zijn een handige manier om lelijke foutjes uit je jeugd weg te werken. Dit werkt niet altijd goed, want als er littekens in de huid zitten of de oorspronkelijke tatto inkt is van een slechte kwaliteit, dan blijf je de oude contouren zien.

Een blackout tattoo als cover up, wordt zo niet mooi en mist zijn doel. Tattoos die door de jaren heen al vervaagd zijn of  aquarel motieven kun je makkelijker onder een blackout tattoo laten verdwijnen.


Een omstreden tattoo stijl

Er hangt een bepaalde anti-sfeer rond een blackout tattoo. Of je nou wel of geen tattoo hebt, veel mensen vinden het gek als een tattoo niet iets voorstelt of betekent. Die grote diepzwarte vlakken of zwarte patronen hebben voor veel mensen iets engs. Je moet er dus niet raar van opkijken als je vragen over jouw blackout tattoo krijgt of zelfs verbaasde reacties. Maar misschien maakt dat zwart juist zo aantrekkelijk.


Zijn blackout tattoos slecht voor de gezondheid?

De risico’s van een blackout tattoo zijn niet groter dan die van een gewone tattoo. Wel is het zo dat het lichaam heftiger reageert dan bij een kleinere tattoo. Dat komt omdat het lichaam tijdens het tatoeëren min of meer wordt aangevallen. Hoe heftiger de aanval, hoe sterker de verdedigingsreactie. Omdat er nogal wat tattoo inkt onder je huid wordt ingebracht, is het verstandig om van tevoren de veiligheid en de ingrediënten van de inkt bij jouw artiest te checken. Kwaliteit is altijd belangrijk, maar bij zo’n grote hoeveelheid inkt des te meer. De meeste zwarttinten in de tattoo industrie bevatten PAH verf die uit roetdeeltjes komt. Hier kunnen kankerverwekkende bestanddelen, zogenaamde koolstofatomen, in zitten. Het best kun je veganistische kleuren zonder synthetische conserveermiddelen gebruiken.


Bescherm je blackout tattoo tegen vervaging

Een blackout tattoo is het mooist als hij zijn diepzwarte kleur houdt. Door een minder goede verzorging en zon, neemt de intensiteit van de kleur af. Dat is natuurlijk zonde van de tijd én het geld dat je eraan besteed hebt. Gelukkig zijn er goede verzorgingsproducten verkrijgbaar die jouw blackout tattoo verzorgen en mooi houden. Kijk maar eens op www.tattoomed.nl.

De After Tattoo en de Daily Care helpen jouw tattoo  te genezen, te verzorgen en vooral mooi te houden.

Vragen over de verzorging van je tattoo?
Bekijk onze tattoo nazorg blogs maar eens op je gemak. Heb je vragen of wil je gewoon meer info? Neem gerust contact met ons op 

Oorspronkelijke publicatiedatum: 2021-01-28
Laatst bijgewerkt op: 2024-03-08